Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja  za dzierżawę łąk  płacę  dopłaty plus podatek i dzierżawa a za ziemię mam 1.6 ha w dzierżawie od kuzyna  to płacę podatek i dzierżawa plus dołata czyli 2200zł na rok za działkę . Są też za free czyli za dopłatę ale to tylko jedna taka działka z 15 ha ale sama 6 klasa i nikt tego nie chce. Mój kolega walczy z tym 2 rok 1 roku zebrał tam 60 bel słomy i po jakieś 1200kg zboża zaś w tym roku chyba nie zwróciło się za kombajn ale coś słomy wpadło bo było same żyto 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
57 minut temu, subiektywny napisał:

SM Ryki 17.000 l  Białko 3,51, Tłuszcz 4,1   cena za styczeń 1,59 / l, gdyby nie ta obniżka (15gr) byłoby git

Byłoby git? Teraz jest git. Mamy lepiej niż inni. Przynajmniej się krowiarzom w d*pach nie poprzewraca. 

U nas za dzierżawę płaci się tylko podatek dopiero jak jest umowa. (dopłaty do właściciela). Zwrot akcyzy w większości odpisują na rolnika. III i IV klasa. 

Opublikowano

1000zl/ha bez dopłaty to cena wyjściowa u nas (płd Wlkp). Nie ważne jaka klasa. Znam przypadki, że 3000zl/ha płacą. 7lat temu płaciłem 55000zl/ha dzisiaj byłoby więcej. Faktycznie mamy tutaj promocję jak nic. Za mleko dostaję 1,23zł brutto i nie biadole jak niektórzy! Będę zmieniał odbiorcę, ale jeszcze trochę. 

Opublikowano

Ale u nas tak jest cena ziemi 130 tys, bo jest  pełno badylarzy(ogrodników co po 6 ha szklarni maja) i oni podbili cene ziemi😤 jak 2 lata temu kupilem 5 ha po 80 tys to bylem mega zadowolony🙂 tak u nas niestety jest 😕 

Opublikowano

Ja mogę powiedzieć że federacja opłaca się nawet bez dopłaty ja wszedłem pod ocenę w 2018 dzień po przejęciu gospodarstwa i mam około 300zł miesięcznie. U mnie po pierwszych wynikach musiałem mocno zmienić dawkę i za te same pieniądze z 16 na 26 wzrosła wydajność w 3 miechy. Później było trochę zawirowań ale i tak wzrost o 1000l na sztukę ze średniej litry z mleczarni za rok xxxx/średnia liczba krów w roku.

Co do pastwisk na 5-6 klasie to trzeba dobrą trawę dobrać i najważniejsze PH. Ja miałem 5-6 klase 3ha w 1 kawałku i co zasiane to 3 lata i na przemiał a ziemia taka że nie wsiąka woda tylko musi wyparować a jak sucho to masakra. Zrobiłem 4 próby PH i składników 4,6-4,8 i niski magnez/siarka więc dałem po 10t/ha wapna 500kg/ha kizerytu i zasiałem DSV 2013 lub 14 i jak na taki suchy rok gdzie stare trawy uschły po 1 pokosie(15+ letnie) to świetnie dała sobie radę i były 2 spoko pokosy a wcześniej była siana identyczna i bez szału a pogoda lepsza więc próby na polu i ocena w oborze obowiązkowo.

Ale u nas  gorsze ceny są za 14 tysi poniżej 1.40 przy 4.4 tł

Opublikowano
19 godzin temu, RolnikTivi napisał:

Owszem, od nowego roku oddaje do ciechanowa właśnie do reny picot :D

Na jaki czas masz umowę. Jak z próbami? U mnie teraz w Polmleku 1.41 brutto jałowiec. Przy dość słabych parametrach 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v