Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komondo, przecież na rynku jest cała masa malych zakładów ale czy wszystkie tak płacą jak Piątnica? 

Myślę ze zaden... 

Takze jak wszyscy widzimy pozostanie malym i kupowanie mleka tylko blisko nie jest gwarancją wysokiej ceny za surowiec 

• Like 1
Opublikowano

Piątnica zrobiła dobry biznes przejmując za fry ostrołęke, była nówka proszkownia, nowa linia do produkcji masła, które było i jest najlepsze na rynku i inne linie i prawie nowy tabor samochodowy tylko prezes który wcześniej rozwalił zakłady mięsne a później również i mleczarnie 

Opublikowano
50 minut temu, zkordalski napisał:

I co łyso Wam teraz MLEKOVITA numer jeden :D nie ważne czy kupiła czy przerobiła ma naj więcej tak jak chciał Prezes a i pamietajmy o tych szlonych 0.04 zł do litra POlmlek może się tylko oblizać :D (0.03zł) jak czytam te forum ostatnie 3 strony rzygowina  . Albo ta Piątnica mają cenę ok ale te ich ego o tych parametrach śmiech na sali . Sam mam somatykę 220-250, bród nigdy wiecej jak 20 wiec co mam klase extra extra ? Nie... mam normalne parametry jak wiekszość normalnych dostawców . Cześć i czołem mleka swego się właśnie napołem :D

Kordalski na radnego do Mlekovity!!!!

Opublikowano
47 minut temu, zetorr6441 napisał:

Komondo, przecież na rynku jest cała masa malych zakładów ale czy wszystkie tak płacą jak Piątnica? 

Myślę ze zaden... 

Takze jak wszyscy widzimy pozostanie malym i kupowanie mleka tylko blisko nie jest gwarancją wysokiej ceny za surowiec 

No jest ale które postawiły na jakość i jakieś innowacyjne produkty jak Piątnica? Ale tu piszą jakieś Giżycko płaci lepiej jak mlekpol i są zakłady małe które płacą lepiej jak te molocha właściwie w tej chwili nie trudno o zakład który płaci lepiej jak mlekovita więc chyba ta droga w ilość przestaje przynosić korzyści 

Opublikowano

Piątnica poprzez rozwój swoich dostawców również idzie w ilość to jest nieuchronny trend również staje się powszechna i już skończyło się takie ssanie na ich produkty jak rok czy dwa wstecz. 

Wytłumaczcie mi czym dla was jest produkt luksusowy? Marżę w produkcji np produktów bez laktozy zjadaja koszty produkcji ponieważ skala jest mała ale żeby nie oddać rynku trzeba to produkować. Piątnicy w końcu skoczą się te pomysły typu non GMO eko itd. takie pomysły robią tylko bałagan na rynku i chwilową euforię po czym pomysł przestaje zarabiać na siebie. 

Z tą Ostrołęka to chyba nie było tak do końca że nowy zakład nowy tabor. 

Mlekovita jak se poscieliła tak się teraz wyśpi.

• Thanks 1
Opublikowano

Przecież bekę kręcę z tego wszystkiego . I tak nie ma co płakać cena jest dość stabilna da sie żyć i Ty w Polmleku i inni w Mlekpolu  płakali byśmy jak by było po 1 zł . 

Opublikowano

Kredyt to pikuś bo można bydło sprzedać i już jakaś kasa będzie. Gorzej by mieli ci co mają modernizację nie dawno wziętą. 

Opublikowano
10 minut temu, mk9422 napisał:

Kredyt to pikuś bo można bydło sprzedać i już jakaś kasa będzie. Gorzej by mieli ci co mają modernizację nie dawno wziętą. 

Kredyt kredytowi nie równy, jeśli masz ze 100000 to tak jak piszesz ale niektórzy mają i 2 mln to wtedy nie tylko krowy ale i cielaki i to będzie duuuużo za mało. 

Opublikowano
Krzysiu piłem już czarną porzeczkę z burakiem, całkiem niezłe.Trzeba by tylko kampanię reklamową zrobić na to... zapłacić jakimś znanym trenerom personalnym, Chodakowskiej itp żeby się z tym pokazała, zareklamowała na FB, YouTube TV i może by coś drgnęło
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 4.01.2019 o 21:06, karol091193 napisał:

dodatkowo piątnica już wprowadziła klasę premium tzn. bakterie do 20tyś i somatyka do 300tyś. W sumie tak myślę, dla czego to nie zostało wprowadzone już dawno w mlekpolu? Śmiechem i żartem to pewnie z 90% dostawców by spełniało ten wymóg, a pozostałe 10% wcześniej by startowało z leczeniem bydła a nie dopiero jak somatykę mają > 300 i to średnią a nie jednorazową. Może i lider w skupie mleka, ale niestety tą jakość trzeba również jakoś pokazać chociażby dla miastowych. Niech to będzie tylko na papierze że jest ta dodatkowa klasa i ten głupi +2gr do litra, ale było by o tym głośno i to wy byście mieli na rynku łatwiej. Założę się, że max za rok i wy to wprowadzicie a że będziecie chcieli się pokazać to bakterie max 10-15 a somatyka max 200 żeby utrzeć nos Piątnicy

Dodatkowo na pewno zyskalibyście na exporcie takich produktów może nie tyle na wschodzie, ale zachodnia europa jednak patrzy na jakość produktów i widać to chociażby po tym że są 2 standardy jakości dla europy zachodniej i wschodniej który udowodnił UOKiK w 2017 roku

:D za bodajze 2 lata 70 % bydła w holandi ma byc wypasane na pastwiskach i mleko to sie nazywa  z wypasu czy zielone jakos tak i to staje sie standartem w europie anie mleko  pszemysłowe  zachod od tego bedzie odchodził , bedzie mleko od krow co trawy nieznają ale bedzie jechało jako ser do polski i chin ,  zresztą z kad przyszła moda na non gmo  

Opublikowano

Mleko non gmo czy te klasy premium to jest tyle warte co zeszloroczny śnieg...zwykły chwyt marketingowy żeby o czymś mówić. I tak kierowca zbiera i wszystko razem idzie i wystarczy jeden  z gmo i co już nie jest non gmo...tak jak w RTV kiedyś TV z 3d a to tyle warte co nic...ale jak w kółko coś leci w reklamie to ludzie to łykają...

• Like 1
Opublikowano

Grzesiu powiedział, że Piątnica jest wszędzie dostępna i spowszedniała. Nie prawda ona ma swoich wiernych klientów co patrzą na smak i jakość za tym idącą. Zresztą klienci dzielą się na dwie kategorie jedni to "wełna, nie wełna, aby d... pełna". Ci nie patrzą na jakość tylko cenę. Druga grupa to koneserzy, mają swoje ulubione smaki i marki. Nie patrzą na cenę. Jak podrożeje to zaoszczędzą na czymś innym, ale muszą zjeść swoje ulubione produkty. Pytanie których jest więcej i jakie będzie zapotrzebowanie na określone produkty. ;)

Opublikowano

A naj więcej koneserów w Biedronce gdzie ser z Sierpca i Ryk na półkach zchodzi tylko wtedy gdy taniego zabraknie, przynajmniej tak jest u nas. 

Co do non GMO to może już czas żeby to ktoś wkońcu skontrolował, bo jak się słyszy od samych firm paszowych że soja non GMO dla Bambrów zadroga i kupują zwykłą to człowieka szlak trafia, a dopłata za non GMO 10 grosz jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v