Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj tam panika wielka w strefie da się żyć to tylko kilkadziesiąt groszy mniejsza cena i kilkadziesiąt złotych dziennie na vircon  najgorzej jak przypadek u trzody i blokada na 30, 40 dni - sam to przeżyłem prosiaki były przy maciorze ponad 2 miesiące bo nie było gdzie odsadzić 

Opublikowano (edytowane)

No wystarczą przecież maty i inne takie , które wszyscy od dawna mają . Reszta wymogów od dawna obowiązuje w całym kraju ? To co tu panikować ? Podobno płacą za zaprzestanie działalności , a nasz minister nad wszystkim panuje .

Jak pisałem już kilka lat temu , że należy wybić dziki , to przez wielu wyśmiany zostałem , bo przecież się nie da , a wielu twierdziło , że to przez handel prosiakami ASF się przenosi . U nas już niemal całkowicie zlikwidowano hodowlę , a ASF nadal ma się dobrze . Nie ma się z czego cieszyć , bo już za moment hodowla świń w Polsce będzie tylko historią .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

koledzy paradoksalnie ASF w całej polsce to dobra wiadomość. Teraz  są ceny mniejsze bo wożą tuczniki poza strefe i inne pierdoły. Masa wymogów jak badanie krwi, a jak cała polska strefą to tego nie będzie wszyscy bedą mieli takie same wymogi  wiec czy strefa biała czy zółta wsio ryba.  a ASF będzie lata. Mój weterynarz mówił ze cały czas wszchodnią granice przekraczają dziki z Białorusi i Ukrainy to nawet jak wybiją dziki za chwile i tak przyjdą nowe chore. Jedyne wyjście to dwa płoty na Bugu i Odrze i wybicie dzika ale jaki polityk odważy się teraz budować na wszchodzie płot?????.  

Więc ja proponuje  wziąść busa dziki na pakę wy***ać w Niemczech Francjii TVP info i nagłaśniać. Cała Europa z ASF-em brak problemu

Opublikowano

To że minister rolnictwa nie ma jaj to się zgodzę ,boj się ekoterrorystów i myśliwych ja bym już dawno wybił wszystkie dziki do Wisły w d..pie bym miał przepisy unijne a teraz rząd beknie za ASF w całym kraju i szybujące w górę ceny mięsa 

Opublikowano (edytowane)

Czyli położyli stadninę i wyprzedają konie ... przerwanie programu hodowlanego to właściwie koniec dla takiej instytucji zdobycie w przyszłości podobnych klaczy jest niemożliwe wiec żegnamy Janów .

To już ASF zrobił swoje Polska hodowla świnek legła i konie też tylko powstała brygada  .  Paraduje pierwsza kopytna brygada dzików ,czyż nie piękna .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

rząd beknie , beknie za ASF jak w Wielkopolsce zaczną masowo wybijać świnie to pójdą pozwy zbiorowe- " za nie wykonywanie swoich uprawnień władczych państwa"  i państwo będzie wypłacać miliardowe odszkodowania. ZA smog Shrek ( Jerzy Stuhr) dostał 20 tys. odszkodowania argumentował to ze dostał raka krtani przez brudne powietrze i wygrał.

Wygrają i rolnicy jak nie w Polsce to w sądach unijnych, bo ASF jest od 2014 roku nie pobudowali płotu, nie wybili dzików mimo ze przepisy UE nakazywało to zrobić. Mamy tu szkode art 415 KC z winy Państwa Polskiego - skrajne umyślne zaniedbanie.  Więc  jak zaczną bulić wielkopolskim rolnika miliony za świnie to suma wydawana z budżetu  na 500+ to będzie na jak na cukierki.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, kanalia36 napisał:

rząd beknie , beknie za ASF

Chyba śnisz . W każdym gospodarstwie da się znaleźć uchybienia bioasekuracji i to wystarczy żeby odszkodowaniom zrobić pa pa .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

poza tym tego rządu już za 4 lata nie będzie,a wcześniej żadne batalie sądowe sie nie skonczą ,wiec o żadnym beknięciu nie możecie marzyć chyba że od śledzia popitego Pepsi

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, kanalia36 napisał:

rząd beknie , beknie za ASF jak w Wielkopolsce zaczną masowo wybijać świnie to pójdą pozwy zbiorowe- " za nie wykonywanie swoich uprawnień władczych państwa"  i państwo będzie wypłacać miliardowe odszkodowania. ZA smog Shrek ( Jerzy Stuhr) dostał 20 tys. odszkodowania argumentował to ze dostał raka krtani przez brudne powietrze i wygrał.

Wygrają i rolnicy jak nie w Polsce to w sądach unijnych, bo ASF jest od 2014 roku nie pobudowali płotu, nie wybili dzików mimo ze przepisy UE nakazywało to zrobić. Mamy tu szkode art 415 KC z winy Państwa Polskiego - skrajne umyślne zaniedbanie.  Więc  jak zaczną bulić wielkopolskim rolnika miliony za świnie to suma wydawana z budżetu  na 500+ to będzie na jak na cukierki.

Całym szacunkiem do ciebie masz dobre ambicje ale to zamierzony cel by ASF był w Polsce nic tu nie dadzą sondy , bo zabezpieczenia przed ASF są nie wystarczające by dostać odszkodowanie . Wystarczy naprawdę popatrzeć co się dzieje Ursus sprzedany , Janów konie zniszczone , świnie , dalej co zostało .

• Like 1
Opublikowano

Swoją drogą, to ciekawe od kiedy asf na ziemiach zachodnich jest, bo „rozprzestrzenia” się błyskawicznie? Albo jest tu od miesięcy, albo...no właśnie...muchy i komary go roznoszą? A może kierowcy ciężarówek ze wschodu tyle kanapek wyrzucają?

Opublikowano
12 minut temu, kanalia36 napisał:

Miałem Cię za poważnego gościa, ale tym wpisem pogrzebałeś wszystko, kurła za asf u świń rząd nie odpowiada.

Opublikowano

jakby się wzięli za robote z budową płotu i odstrzałem pierwszego dnia to teraz było by po kłopocie, najlepsze jest to że jest asf a dzików przybywa tak jak w mojej okolicy, wcale nie padają

Opublikowano
14 godzin temu, sumek666 napisał:

14 godzin temu, kopin napisał:

U nas było tak sucho, że się wyprowadziły.

Opublikowano (edytowane)

Już prawie dwa tygodnie o tym ASF-ie w wielkopolsce trąbią w mediach a wy dopiero teraz ten temat drapiecie. 😏

Edytowane przez PRIMO
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v