Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie martwcie się . Już tam urzędasy coś wymyślą co ma zrobić i ile za co rolnik zapłacić , by owadów w oborach nie było .

Opublikowano

To trzeba aż  badań naukowców żeby to potwierdzić 🤔 

Jak taka muszka jedna z drugą poliże sobie kupkę chorego dzika i poleci na noc ogrzać sie w oborze przy swinkach wysra sie w koryto to jak myślicie jest ryzyko czy nie? Nie ma 100% ochrony przed tym i tyle, można jedynie zmniejszyć ryzyko. A najlepiej wy***ać dziki.

• Like 3
Opublikowano

Znajomy wet który obsługiwał fermę w której wystąpił ASF już rok temu zauważył  że wszystkie sztuki które miały wynik dodatni znajdowały się w pobliżu otworów wentylacyjnych, zreszta wet którzy na co dzień zajmują leczeniem w terenie od poczatku twierdzili że muchy i komary przenoszą prawdopodobnie wirusa, oczywiście teoretycy  wykluczali tą możliwość,tak samo jak twierdzili że zarażone dziki padną i problem sie rozwiąże sam,ostatnio sam główny lek wet stwierdził że na 35 strzelonych dzików 18 miało wynik dodatni i nie okazywało żadnych objawów asf-u i tu dopiero zacznie sie jazda,zresztą dużo lek wet twierdzi ,że on jest już rozwleczony po Polsce .

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał:

To trzeba aż  badań naukowców żeby to potwierdzić 🤔 

Jak taka muszka jedna z drugą poliże sobie kupkę chorego dzika i poleci na noc ogrzać sie w oborze przy swinkach wysra sie w koryto to jak myślicie jest ryzyko czy nie? Nie ma 100% ochrony przed tym i tyle, można jedynie zmniejszyć ryzyko. A najlepiej wy***ać dziki.

To została podjęta decyzja doskonała zamiast wy***ać dziki , wy***ali świnie w Polsce .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, galan99 napisał:

To została podjęta decyzja doskonała zamiast wy***ać dziki , wy***ali świnie w Polsce .

Jak jelopy przy wladzy to tak jest kazda partia kladzie na rolnika tylko jak wybory to sie klaniajo zeby dopchac sie do koryta i kase loic

Edytowane przez rolnik34
  • Like 2
Opublikowano

Niech każdy sobie przeanalizuje jak przez ostatnie 4 lata zmieniło się rolnictwo u niego na wsi - na lepsze czy gorsze. U mnie większość rodzinnych gospodarstw ( czyli nie takich po kilkaset hektarów) zlikwidowała trzodę, dużo gospodarstw przestawiło się na bydło, dużo znajomych mimo że przeszło na emeryturę dalej pracują na gospodarstwach bo młodzi za takie pieniądze nie będą pracować. Świnie- ASF, bydło- zapaść, produkcja zbóż- ceny na poziomie lat 90-tych. A politycy mówią, że mają plan dla wsi, no właśnie widzę jaki plan - chyba taki jak Kononowicz - żeby nie było niczego. A z resztą wystarczy prześledzić sobie jakie wykształcenie mają ministrowie w ministerstwie rolnictwa, mój dr z uczelni mawiał o takich że rolnictwo znają z okna pociągu 

• Like 5
Opublikowano
Dnia 6.10.2019 o 13:25, krilan06 napisał:

Niech każdy sobie przeanalizuje jak przez ostatnie 4 lata zmieniło się rolnictwo u niego na wsi - na lepsze czy gorsze. U mnie większość rodzinnych gospodarstw ( czyli nie takich po kilkaset hektarów) zlikwidowała trzodę, dużo gospodarstw przestawiło się na bydło, dużo znajomych mimo że przeszło na emeryturę dalej pracują na gospodarstwach bo młodzi za takie pieniądze nie będą pracować. Świnie- ASF, bydło- zapaść, produkcja zbóż- ceny na poziomie lat 90-tych. A politycy mówią, że mają plan dla wsi, no właśnie widzę jaki plan - chyba taki jak Kononowicz - żeby nie było niczego. A z resztą wystarczy prześledzić sobie jakie wykształcenie mają ministrowie w ministerstwie rolnictwa, mój dr z uczelni mawiał o takich że rolnictwo znają z okna pociągu 

Jak jest tak tragicznie to czemu wszyscy zabijają się za ziemią? N a mije to w rolnictwie jest o wiele za dobrze

Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

Jak jest tak tragicznie to czemu wszyscy zabijają się za ziemią? N a mije to w rolnictwie jest o wiele za dobrze

Staszek - u mnie nikt się nie zabija, a mieszkamy niedaleko siebie

Opublikowano

To jeszcze nasi się o tej ziemi nie dowiedzieli spokojnie do wiosny tam będą

Opublikowano

Różni są ludzie i tyle. ASF za rogiem, a niektórzy starają się o pozwolenia na nowe chlewnie i zabijają się o ziemię. Przynajmniej komornicy się ucieszą...

Opublikowano

dbajcie o maty dezynfekcyjne dziś ni z gruchy ni z pietruchy po południu podjechała para weterynarzy z powiatu powiedzieli " byliśmy w okolicy to stwierdziliśmy ze zajrzymy" obeszli chlewnie kobitka podeptała po matach (dobrze że dolewam trochę płynu do mycia naczyń) stwierdzili że ok i pojechali 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v