Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 27.09.2019 o 17:50, Rolnik1973 napisał:

Ale pomyśl zero wydatków na gospodarstwo, a nie tydzień minie, to na koncentrat, to prosiaki pokajstrować, to swinkę zapłodnić non stop pakowanie kasy.

A tak jak teraz umnie zero wydatków na gospodarkę do marca

Zaraz inwazja pieniądza to z suszowego, zaraz dopłaty, a jeszcze kupa zboża do sprzedania a wydawać nie trzeba co chwilę.

Co z tego że zboże zjedzą plus dodatki i weźmiesz i dalej musisz w kolejne pakować. A tak można sobie rozplanowac na cały sezon wiedząc że nie będzie niespodziewanych wydatków bo nic nie zdechnie, nie zachoruje, ani coraz głupszych norm spełniać nie trzeba.

Rolnik, ja to myślałem, że Ty luzak jesteś, a tu się okazuje, że nie luzak, a leń zwyczajny i do tego krótkowzroczny. 

W przyszłym roku, wyborów nie będzie, więc nawet jeśli susza będzie, to suszowego nie oczekuj...choć nie wiadomo co w tym roku z nim będzie jeszcze, bo tak naprawdę to nic nie wiadomo, poza tym, że „podobnie jak w roku ubiegłym”. 

Nic nikomu nie jest dane na wieczność, dopłaty również. Przed Tobą jeszcze 19 lat pracy przed odejściem na zasłużoną emeryturę. Co poczniesz Chłopie, gdy w kolejnym budżecie nie przewidzą unijnego 500+(dopłaty) dla Ciebie? Pewnie o rentę chorobową zabiegać zaczniesz, no bo się w życiu natyrałeś?😂

Dzisiaj Zetorki produkcję trzody zamyka. Jutro następnych kilkunastu. Później już tylko zachodni kapitał świnie „polskie” mieć będzie, a wtedy na promocje w lidlu nie licz i że tą swoją „kupę zboża” za uczciwe pieniądze sprzedasz, też nie licz. Ale nic to, przecież tu i teraz żyjesz, więc co tam w przyszłość wybiegać. Delektuj się produktami z promocji i zasłużenie wypoczywaj, boś się przeca już w życiu urobił...”nakajstrował”😉

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, bezbarwny napisał:

Rolnik, ja to myślałem, że Ty luzak jesteś, a tu się okazuje, że nie luzak, a leń zwyczajny i do tego krótkowzroczny. 

W przyszłym roku, wyborów nie będzie, więc nawet jeśli susza będzie, to suszowego nie oczekuj...choć nie wiadomo co w tym roku z nim będzie jeszcze, bo tak naprawdę to nic nie wiadomo, poza tym, że „podobnie jak w roku ubiegłym”. 

Nic nikomu nie jest dane na wieczność, dopłaty również. Przed Tobą jeszcze 19 lat pracy przed odejściem na zasłużoną emeryturę. Co poczniesz Chłopie, gdy w kolejnym budżecie nie przewidzą unijnego 500+(dopłaty) dla Ciebie? Pewnie o rentę chorobową zabiegać zaczniesz, no bo się w życiu natyrałeś?😂

Dzisiaj Zetorki produkcję trzody zamyka. Jutro następnych kilkunastu. Później już tylko zachodni kapitał świnie „polskie” mieć będzie, a wtedy na promocje w lidlu nie licz i że tą swoją „kupę zboża” za uczciwe pieniądze sprzedasz, też nie licz. Ale nic to, przecież tu i teraz żyjesz, więc co tam w przyszłość wybiegać. Delektuj się produktami z promocji i zasłużenie wypoczywaj, boś się przeca już w życiu urobił...”nakajstrował”😉

Brawo to jest prawda ale wielu wierzy w cenę pszenicy 1000 zł i świnki po 8 zł nie będzie tak pięknie w Polsce .

• Like 1
Opublikowano

Człowieku u mnie w gminie nawet wniosku nie mogłem złożyć, bo już było wszystko sprzątnięte z pola, a w tym samym czasie w tv, necie wszędzie 1000zł do ha. Chodzi mi o propagandę taką, że u trzody szaleje asf i rządzący nie widzą problemu, u bydła ceny masakra, zboża (przypomnę mamy rok 2019 a nie 1999) ceny rzędu 500/600zł a narracja idzie taka że 500+ dla dzieci rolników, koła gospodyń wiejskich dofinansowania, osp też jakieś granty. Wszystko super, gra muzyka

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A jaka to propaganda 1000 suszowego?

Ja dostałem i teraz też dostanę.

Rolnik i na długo Ci to starczy ??? przecież sam mówiłeś ze jesteś fanem Biedronki i promocji mięsa. Sam narzekałeś ze cena świń zwrosła i już tylko drób Ci zostanie.

bezbarwny  nie mów  głupot  ze Rolnik to taki zły to prawdziwy patriota)))))). Rolnik kupuje taką padline ze do emerytury nie dożyje Krus się cieszy)))))) jak zachoruje zarobią na nim koncerny lekowe, a na końcu firma pogrzebowa))))))) Życie Rolnika 1973 to idealne życie dla rządzących Wspomaga rząd PIS czynem wikituje przed terminem))))) 

Opublikowano
30 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To tego najbardziej wyschniętego

Więc gdzie ta propaganda?

Kłamczysz i nos Ci rośnie Rolnik. Wysokość pomocy była do średniej procentowej strat, a nie do poszczególnych upraw. Jeśli dostałeś 1000, to średnie straty musiały być na conajmniej 70% poziomie. 

Odp na pytanie które zadałeś brzmi „tu, w Twoim wykonaniu”. 

A tak poza tym, to jakiś Ty „najbardziej poszkodowany”, skoro „kupa zboża na sprzedaż” u Ciebie? Gdybyś kupeczkę miał, to zrozumiałym by było😉

Opublikowano (edytowane)

Do poszczególnych upraw była

Do jarych dostałem po 1000 do każdego ha 70% strat

Do ozimych 500 50% strat

I do łąk 500 40% strat

W tym roku będzie tak samo tyle że do łąk 250 bo nie mam zwierząt.

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano

Rolnik 1973 ty naprawdę nie rozumiesz jaki to katastrofalny rząd???  ja z jednego ha zbiorę powiedzmy 5 ton żyta ( klasa 6) na tym utuczę ok 25 tuczników  i teraz jak cena 4 zł za kg to na zero wychodzę jak cena 6 zł za kg to zarabiam na tuczniku 200 zł wiec z 25 tuczników mam 5000 zł zysku. Dlatego ja mam głęboko w dupię te ochłapy jak 1 tys szusowego  ja oczekuje aby rząd zepewnił opłacalność produkcji a nie ochłapy dawał.

Ten rząd dał 30 zł za paliwo do bydła a potem Biernacki mnie ojebuje na byku 1500 zł . A ty mi każesz się cieszyć ze rząd PIS dał mi 30 zł do paliwa a PO nie dało. 

Obowiązkiem rządu jest tworzyć prawo przyjażne dla ludzi a nie dawanie jałmużny, a ten rząd daje ochłapy i każe się za to po tyłku jeszcze całować niech gnoje nic nie dają ale usiądą w sejmie na d*pie i napiszą sensowne ustawy a nie na wiecach świrują pawiana jak kochają rolników. Stalin też kochał rolników w kołchorzach i też dawał im wszystko co im potrzebne a Ci z głodu zdychali.

Opublikowano

Nie da się zapewnić opłacalności produkcji żadną ustawą, bo jak będzie świnia po 7 zł to nastwaicie tyle tych szt że nikt tego nie zje i cena będzie musiała spaść jak nie za rok to za półtora.

Jedynie co można zrobić to wprowadzić fundusz stałej ceny.

Cenę zbóż ustalić np na 600zł jak cena rynkowa po 800 to 200 zł idzie do funduszu

Jak cena spada na 500 to wdedy fundusz  wypłaca po 100 

Ale to też nie wypali bo nikt w biurokracje bawił się nie będzie, bo i wtedy handel lokalny zaniknie bo będzie bez faktur.

Może takie coś by na bydle i świniach wypaliło bo tam wezystko udokumentowane.

Opublikowano
16 minut temu, kanalia36 napisał:

Rolnik 1973 ty naprawdę nie rozumiesz jaki to katastrofalny rząd???  ja z jednego ha zbiorę powiedzmy 5 ton żyta ( klasa 6) na tym utuczę ok 25 tuczników  i teraz jak cena 4 zł za kg to na zero wychodzę jak cena 6 zł za kg to zarabiam na tuczniku 200 zł wiec z 25 tuczników mam 5000 zł zysku. Dlatego ja mam głęboko w dupię te ochłapy jak 1 tys szusowego  ja oczekuje aby rząd zepewnił opłacalność produkcji a nie ochłapy dawał.

Ten rząd dał 30 zł za paliwo do bydła a potem Biernacki mnie ojebuje na byku 1500 zł . A ty mi każesz się cieszyć ze rząd PIS dał mi 30 zł do paliwa a PO nie dało. 

Obowiązkiem rządu jest tworzyć prawo przyjażne dla ludzi a nie dawanie jałmużny, a ten rząd daje ochłapy i każe się za to po tyłku jeszcze całować niech gnoje nic nie dają ale usiądą w sejmie na d*pie i napiszą sensowne ustawy a nie na wiecach świrują pawiana jak kochają rolników. Stalin też kochał rolników w kołchorzach i też dawał im wszystko co im potrzebne a Ci z głodu zdychali.

Pomyśleć, że gdyby nie ASF w Chinach i gwałtowny wzrost ceny u nas, to teraz pogłowie trzody w Polsce byłoby jeszcze niższe i wtedy już totalnie byśmy utonęli w zbożu. Obecna cena to tylko wypadek przy pracy. Ale wyborcy PiSu, z którymi rozmawiam,  humory mają dobre, nadal chcą inwestować w ziemię i drogie maszyny, mimo że część z nich prowadzi wyłącznie produkcję roślinną. Ludzie totalnie stracili instynkt samozachowawczy albo Fuhrer im obiecał na wiecu wyborczym pszenicę po 900 zł po wyborach.  :D 

Opublikowano (edytowane)

To ze ludzie pogłupieli to ja wiem. U nas za 6 klase co mają w dzierżawie to  nie dość ze dopłaty oddaja włścielowi, to dopłacają 1500 zł czynszu,szuszowe bierze właściciel,  nie mają zwrotu za paliwo, nie maja nic a jeden drugiego przebija. Z takiego pola to góra 5 ton zyta wyciągniesz( pole przeważnie zaniedbane i wiecej się nie da  ) Interes żaden bo lepiej zboże  kupić, ale jaka duma ja mam 40 ha a ja wziołem w dzierzawe mam już 60 i tak to działa. 

Sam miałem w zeszłym roku wziąść 12 ha w dzierżawę  dopłaty chciałem oddać. wszystko było ugadane przyjechałem z umową a gośc mi mówi ze Kowalski mu jeszcze 1000 zł czynszu daje, a klasa 6 i 5 z pół metrowym pyrzem i metrową lebiodą. Wiec slicznie podziękowałem i powiedziałem ze licytować się nie będę. 

ps. gość zasiał tam kukurydzę cały 1 m wyszokości ma i teraz się zastanawia co z tym zrobić bo ani zaorać ani sieczkarnie wynając, kolb brak

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
51 minut temu, kanalia36 napisał:

Zauważ ile zdrożały cielaki po wprowadzeniu dopłat do bydła. Każdy rząd jest taki sam. Następny myślisz będzie lepszy.

54 minuty temu, kanalia36 napisał:

a nie na wiecach świrują pawiana jak kochają rolników.

Do wyborów każdy kocha rolników. Po wyborach niech sobie radzą sami.

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

W tym roku będzie tak samo tyle że do łąk 250 bo nie mam zwierząt.

To Ty się w zimę zanudzisz :)

4 minuty temu, kanalia36 napisał:

a klasa 6 i 5 z pół metrowym pyrzem i metrową lebiodą.

Poplon na polu a Ty jeszcze narzekasz :)

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

Poplon na polu a Ty jeszcze narzekasz :)

Właściciel zasiał tam łubin, heheh ale jak przyjachała kontrola to łubinu brak tylko chwasty. Sam mi mowił jak negocjowaliśmy dzierzawe ze kontroler też był rolnikiem i zrobił zdjęcie kawałku gdzie łubin był i mu po prostu odpuścił, ale powiedział ze następnym razem doj**ią mu kare i niech uprawi to porządnie albo odda komuś w dzierżawe. 

Opublikowano
6 godzin temu, bezbarwny napisał:

Kłamczysz i nos Ci rośnie Rolnik. Wysokość pomocy była do średniej procentowej strat, a nie do poszczególnych upraw. Jeśli dostałeś 1000, to średnie straty musiały być na conajmniej 70% poziomie. 

Odp na pytanie które zadałeś brzmi „tu, w Twoim wykonaniu”. 

A tak poza tym, to jakiś Ty „najbardziej poszkodowany”, skoro „kupa zboża na sprzedaż” u Ciebie? Gdybyś kupeczkę miał, to zrozumiałym by było😉

Głupoty piszesz 1000 zł do uprawy straty 70% w innych nie musałeś mieć wogole strat

Opublikowano
3 minuty temu, kopin napisał:

teraz ty głupoty piszesz,jak byś miał w jednej 70% a w innych wcale to jak by ci wyszło powyżej 30% ogólnych w gospodarstwie żeby wogóle coś dostać?

Jak miał powyżej 70% w danej uprawie, a strat w całym gospodarstwie było poniżej 30%,  to dostał 1000 zł do ha z puli de minimis.

Opublikowano

Każda uprawa jest pojedynczo rozpatrywana. Tak zrozumiałem panią w gminie. Później zależnie od łącznych strat pomoc idzie z deminimimonis czy jak to się tam pisze lub pomocy krajowej.

Macie już podpisane protokoły z gminy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v