Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, krilan06 napisał:

Już myślałem, że sprawdzali też garaże, stodołę i piwnice czy nie trzymasz tam jakiegoś świniaka

Jak bym się rzucał to pewnie by tak było. Post napisałem dla ostrzeżenia, bo dużo ludzi tak kombinowało.  Nie trzymają zwierząt, więc jedna lub dwie świnki dla siebie to nie sprawdzą.

Opublikowano
5 minut temu, hobbysta82 napisał:

Jak bym się rzucał to pewnie by tak było. Post napisałem dla ostrzeżenia, bo dużo ludzi tak kombinowało.  Nie trzymają zwierząt, więc jedna lub dwie świnki dla siebie to nie sprawdzą.

Do czego to doszło ludzie w domu w piwnicy trzymają świniaka by nie było słychać , ale sąsiedzi czuwają bo u nas niebieska strefa .

Opublikowano
6 godzin temu, Dontcry napisał:

Sobotni wieczor😆

15763575349025585479820602544253.jpg

Miałem to samo,pierwiastka 11szt,widzę ze pelna ekologia słoma,brak jarzma? , w sam raz do rządowego programu,coś ostatnio o tym ucichło

Opublikowano
20 godzin temu, galan99 napisał:

Zrobili już k**wa , że w sklepie 1 kg mięsa kosztuje 26 zł . Byli k**wa wybili od razu dziki to i na świniach lud by zarobił - to celowa robota , żeby był ASF . 

Niemcy maja lada dzień postawić płot odgrodzić się od Polski , by żaden dzik nie przeszedł -  a u nas będzie się namnażał  ASF  bo dzików nie wybiją .

Hm pytałem o płot który chroni przed ASF i nikt takiego nie oferuje więc grodzenie nie ma sensu

Opublikowano

Mam pytanie jak weterynarz przyjedzie pobierać krew i dostanę wyniki a ubojnia przesunie mi datę odbioru czy mogę te same sztuki zgłosić jeszcze raz do badania bez żadnych konsekwencji jestem w strefie czerwonej.

Opublikowano
14 godzin temu, szczypka napisał:

@sumek666 zanim zaczniesz kopać sprawdź w planach zagospodarowania przestrzennego czy u was można utrzymywać zwierzęta w systemie bezściołowym

Ja miałem przerabiać chlewnie na ruszt ale u nas zakaz i du.. Z remontu 

Dlaczego zakaz

12 godzin temu, adamn999 napisał:

kolega postawił oborę na 49 x 20 na ponad 100 opasów, na 39 Djp oficjalnie 300 metrów obora reszta magazyn siana z paszarnią, koszt ok 350 tyś W sumie też myślałem w zeszłym roku nad tuczarnią na głębokiej sciółce 800 m2 na 39 Djp + paszarnią ( oficjalnie), w sumie to wciąż się zastanawiam 🤔 w czterech sąsiednich gminach strefa żółta, ja póki co jeszcze biała Sokołów na poniedziałek 8zł za E

Między bajki możesz takie teksty włożyć

Opublikowano
plapla123 napisał:

Mam pytanie jak weterynarz przyjedzie pobierać krew i dostanę wyniki a ubojnia przesunie mi datę odbioru czy mogę te same sztuki zgłosić jeszcze raz do badania bez żadnych konsekwencji jestem w strefie czerwonej.

Tak. Jak termin minie to robi się nowe badanie.

Opublikowano
27 minut temu, plapla123 napisał:

Jasne że można, przecież krew nie musi być pobierana od sztuk do sprzedaży tylko od stada.

14 minut temu, staszek131415 napisał:

Między bajki możesz takie teksty włożyć

Niby czemu?

Opublikowano

To jego obowiązek. Inaczej się nie da. A po za tym to wynik jest ważny tydzień od chwili pobrania.

Opublikowano

No co Ty gadasz? Za świadectwo się płaci ale pierwsze słyszę żeby za badanie na asf.

Opublikowano
17 minut temu, adamn999 napisał:

za pobieranie i przebadanie krwi w czerwonej strefie płaci rolnik czy weterynaria?

Weterynaria tak samo jak za padnięcia przy pobraniu krwi.

5 minut temu, GRZES1545 napisał:

U nas płaci rolnik.

KP wystawia?

Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

No co Ty gadasz? Za świadectwo się płaci ale pierwsze słyszę żeby za badanie na asf.

Ja już nie mam świnek kilka lat, sąsiad jak ostatnie sztuki sprzedawał to twierdził że płacił za badanie, ale może wprowadził mnie w błąd 🤔

Opublikowano

Płaci się za wydanie decyzji 10 zł, i za świadectwo ale to już nie jest związane z strefą ASF.

Słyszałem też że za pobranie krwi każą sobie płacić, ale u Nas jeszcze nie było takiego przypadku.

Opublikowano
24 minuty temu, zetorki12 napisał:

Za świadectwo z pewnością.

Dopytam jak nie zapomnę o szczegóły ,  za swiadectwo to wiem że były opłaty od dawna, i jeszcze coś płacił za każdym razem jak chciał sprzedać .

Opublikowano
6 godzin temu, ws71 napisał:

Miałem to samo,pierwiastka 11szt,widzę ze pelna ekologia słoma,brak jarzma? , w sam raz do rządowego programu,coś ostatnio o tym ucichło

Pierwiastka u mnie tez 14 sztuk ale rano 3 przyhniotla. Plytka sciolka u mnie i bez jazma bo mnie z zaskoczenia wzieła🤦‍♂️

Opublikowano
5 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

Po wyborach obiecanki ucichły.... Zeby wszyscy zapomnieli.... 

Rozmawiałem z paniami z Inspekcji na ten temat,raczej będą wybijać z głow rządowy pomysł ze względu  przepisy dot bioasekuracji,także ktoś dobrzy pomóżdżył aby zrobić bardzo dobrą wyborczą propagandę

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v