Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, gomez181 napisał:

panowie jakie macie zdanie na temat kiedy ta cena świń walnie w dół na 3 netto? długo może być obecna cena?

kolego a kto to wie. Teraz ceny sa wysokie bo Niemcy wywożą wszystko do Chin za kosmiczne pieniadze. jak ASF będzie w Niemczech to nie  wiadomo co zrobią chinole.  Podobno ma być regionalizacja. Jak nie będzie tylko embargo dla całych Niemiec to 15 milonów sztuk tuczników przyjedzie do nas i cena spadnie i do 2 zł netto.

Reasumując ceny będą wysokie do czasu wykrycia ASF u Niemców  to może być za tydzień albo za dwa lata, albo wcale

Opublikowano

rosja to ma zboża dużo bo samo rośnie ,ale swinie to już trzeba hodowac 

u nich to jak z samolotami,rakietami itd  mają dużo i najlepsze

nooo tylko jeszcze nie latają 😉

Opublikowano

W chwili jak Trumpowi odwidzi się wojna handlowa Chinami to Europa jest skończona,coś takiego miało miejsce chyba w 2016 gdzie USA wygryzło Europę z chińskiego rynku w ciągu 2 mies i cena padla w całej Europie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, gomez181 napisał:

to już jest szaleństwo taka cena.

chłopie a widziałes ceny w sklepach????? to jest szaleństwo. To jest i tak niska  cena. Cena 5 zł była w latach 90- tych inflacja przez 25 lat jak zliczysz to 100 % była to obecna cena jest grubo poniżej infacji

Paliwo w latach 90 2, 5 zł teraz 5 zł wzrost 100%

mocznik 700 zł teraz 1500 zł wzrost o ponad 100%%

opryski 40 zł na ha teraz 100-120 zł/ ha wzrost prawie 300%

a tucznik przez 25 lat poszedł raptem25% w góre i mówisz ze to szaleństwo???

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kanalia dopłaty dali by wyrównać, nic nie tracisz.

rolnik do ha masz 1000 zł dopłaty z ha zbiore 5-6 ton żyta  na tym życie uchowam 30 tuczników . Przez lata tucznik po 4 zł teraz 6 zł czyli 2 zł przez  25 lat płacili za mało  jakies 250 zł od tuszy teraz sobie pomnóż przez 30 tuczników. 

Rachunek prosty strata 7500 zł na ha a oni mi dają 1000 zł dopłat rekompensaty !!!!!!! . W dupe niech sobie wszadzą te dopłaty niech nic nie dają tylko zagwarantują godne ceny takie jak teraz

Teraz sprzedaż 4 tuczniki i na wzroście ceny masz całą j**aną dopłatę

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
45 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Co tak jęczysz? Udka też w górę? Sam sobie coś uchowaj, chorób ptactwa i bydła nie macie.

Opublikowano
kanalia36 napisał:

6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

rolnik do ha masz 1000 zł dopłaty z ha zbiore 5-6 ton żyta  na tym życie uchowam 30 tuczników . Przez lata tucznik po 4 zł teraz 6 zł czyli 2 zł przez  25 lat płacili za mało  jakies 250 zł od tuszy teraz sobie pomnóż przez 30 tuczników. 

Rachunek prosty strata 7500 zł na ha a oni mi dają 1000 zł dopłat rekompensaty !!!!!!! . W dupe niech sobie wszadzą te dopłaty niech nic nie dają tylko zagwarantują godne ceny takie jak teraz

Teraz sprzedaż 4 tuczniki i na wzroście ceny masz całą j**aną dopłatę

a co ty myślisz że ta cena ma szansę się utrzymać? jest to szaleństwo lepiej spokojne 5 zł przez cały rok nic teraz 7zl a za dwa miesiące 3zl..

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, gomez181 napisał:

a co ty myślisz że ta cena ma szansę się utrzymać? jest to szaleństwo lepiej spokojne 5 zł przez cały rok nic teraz 7zl a za dwa miesiące 3zl..

kolego ale o czym Ty mówisz??? o wolnym rynku???? obódz się !!!!!!! u nas świń nie ma  gdyby dziś zamknąć granice to polska głoduje. 

Wszystko co w sklepach to zagraniczne a teraz Niemieckie i Duńskie jedzie do Chin i nasze złodzieje nie mają wyjścia albo płacą albo stoją.  Wiec póki Chiny będą brać to cena za zywiec i do 10 zł moze dojść jak Chinole przestaną brać cena za tucznika spadnie i do 1 zł. 

3 minuty temu, galan99 napisał:

galan to samo co 20 lat temu z Bizonem - kupili fabrykę wygasili modele za 200 tys i teraz skręcają swoje modele za 800 tys.  Teraz będzie to samo kupią ursusa zmodernizują linie i za rok dwa będą nowiutkie NEW Holandy  z taśmy schodziły 3 razy droższe niz urusy

Opublikowano

przeciez ten ursus to kpina z polskiego rolnika. Sami kupili za zlotowke prawa do marki i szyldu. Udają zbawicieli dobra narodowego a walą  szajs jakis malo i dymaja innych. Przez ostatnie x lat ciagle sie mowilo o nowej przekladni ciagli rządowy hajs na rozwoj technologi etc... sie pytam gdzie jest ta kasa i chocby ta glupia skrzynia biegow co miala swiat zwojowac.... Zarajczyc and spolka to kanciarze, wyruchali wszystkich bez mydla a ze panstwo przestalo kase dawac to idzie upadlosc. A jeszcze najlepsze niedawno obwinial wszystkich dookola ze rolnicy nie kupuja ich ciagnikow itp....znaczy sie skladakow bo swojego wyrobu to raczej nie mieli...

• Like 1
Opublikowano

A to też prawda jak kupowałem 5 lat temu ciągnik to brałem pod uwage ursusa ale to  technologia z lat 80 opakowana w nową kabinę i maskę. Lepiej dać kapitalkę staremu ursusowi jak kupować z fabryki . Tak po prawdzie jak kogoś interesuje cena to już lepiej pronar niż ursus. Też ubogi ale chociaż solidniejsze wykonanie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v