Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam poważny problem. Od początku roku 2018 padły mi 3 krowy, ostatnia w Wigilię. Wszystkie były w drugiej lub trzeciej laktacji, nie chorowały. Padnięcie następowało w 2 lub 3 miesiącu po wycieleniu, gdy była najbardziej wydajna. Zaznaczam, że  jestem pod oceną i wyniki tych padniętych sztuk były dobre. Około godzinę po padnięciu u każdej krowy poleciała krew z nosa i odbytu. Nie mam paszowozu, rodzaje paszy, którą podaję to: sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy (odrzucam ewentualne popsute kawałki), kukurydza mielona, drożdże, karoten, preparat na toksyny z Dehaus, pełnoporcjówka 32 i swoja osypka z owsa i pszenżyta 1.5kg na sztukę (osypka jest mielona na 3 grubość) . Lekarz weterynarii sądzi, że przyczyna jest w za drobno mielonej swojej osypce, po której robią się wrzody na żołądku, które pękają w momencie szczytu wydajności krowy. Może ktoś miał takie przypadki lub słyszał od innych hodowców. Pozdrawiam .

Opublikowano
nie mam krów, ale spytam robiliście sekcje aby sprawdzić czy faktycznie są wrzody? dajesz coś na uzupełnienie slozowki w żołądku?
Opublikowano

Krowy chorowały przynajmniej jakis czas czy tak od razu zdrowa i za godzine sztywna?

Mi w ciagu kilku lat 2 szt tak padło ale to raz na jakies 3 lata prawdopodobnie serce nie wytrzymało ale nie dochodziłem dlaczego.

U znajomego padło kilka sztuk okazało się ze przez prawie nową sieczkarnie przeszedł jakiś aluminiowy element z hederu i w kukurydzy byly opiłki metalu

Opublikowano

Nie, nie robiłem sekcji, przy dwóch pierwszych przypadkach chciałem, ale lekarze nie chcieli zrobić, a ostatnio nie, bo były święta i nawet nie wspominałem. Krowy były zdrowe, wszystkie zgony były nagłe, w przeciągu mniej więcej pół godziny byłem w oborze i wszystko było w porządku, za pół godziny już leżały martwe. Wszystkie krowy padały około 5 tyg po wycieleniu. Wszystkim podałem również bolusy około 5-6 tyg przed wycieleniem.

Opublikowano
3 minuty temu, Darik4 napisał:

Nie, nie robiłem sekcji, przy dwóch pierwszych przypadkach chciałem, ale lekarze nie chcieli zrobić, a ostatnio nie, bo były święta i nawet nie wspominałem. Krowy były zdrowe, wszystkie zgony były nagłe, w przeciągu mniej więcej pół godziny byłem w oborze i wszystko było w porządku, za pół godziny już leżały martwe. Wszystkie krowy padały około 5 tyg po wycieleniu. Wszystkim podałem również bolusy około 5-6 tyg przed wycieleniem.

Coś jest na rzeczy skoro krowy żyły jak ostatnio byłeś w oborze a za pół godziny już trupem leżały bo u mnie ostatnie padnięcie miało identyczny przebieg. 

Opublikowano

Za drobno zmielone ziarno? Szkoły są różne - jedni robią granulat, inni bardzo drobno aby krowa nie mogła segregować itd (mowa o pełnoporcjówkach czołowych producentów).  Albo serducho nie wytrzymało obciążenia, albo jakiś zator. Jedynie sekcja może coś podpowiedzieć. U znajomego ostatnio krowa kilka tyg po porodzie, dawała 45-50l/dobę położyła się i nie wstała. Sprzedał jeszcze żywą, ale organizm nie wytrzymał obciążenia i pewnie czegoś zabrakło w dawce.

Opublikowano

Tak jak pisałem sytuacja identyczna krowa 3 miesiace po wycieleniu parametry w normie bo też stado pod oceną. 

Opublikowano (edytowane)

U znajomego jak po tym jak nagle padło kilka sztuk okazało się że w zbieranej trawie były zdechłe kury... jad kiełbasiany czy coś takiego się z tej padliny może wytwarzać co jest trujące. Nie wiem czy jego krowy krwawiły

Zboże bąkiem do tej pory śrutuje kupa osób i nic nikomu się nie dzieje co nie zmienia faktu, że to lipny sposób przygotowywania ziarna

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Kolego ,a po padnięciu krowy były wzdęte ? Miałem podobny przypadek z jałówką półroczną . Z rana zjadła normalnie i po 3 godzinach leżała martwa na brzuchu  . Też poszła krew . Weterynarz uznał skręt jelit i przerwanie przepony  .Stąd nagła śmierć

Opublikowano
6 godzin temu, lukbold napisał:

U znajomego jak po tym jak nagle padło kilka sztuk okazało się że w zbieranej trawie były zdechłe kury... jad kiełbasiany czy coś takiego się z tej padliny może wytwarzać co jest trujące. Nie wiem czy jego krowy krwawiły

Zboże bąkiem do tej pory śrutuje kupa osób i nic nikomu się nie dzieje co nie zmienia faktu, że to lipny sposób przygotowywania ziarna

kolego znam przypadek ze pies wpadł w sieczkarnie i znalazł sie na przyczepie z sieczką aż sie czerwono na przyczepie zrobiło ale cała przyczepa została wywalona na pole 

Opublikowano

Ciało obce bym raczej wykluczal przerabialem temat (wszystkie krowy i jalowki powyżej 150 kg mam na magnesach) to od pierwszych objawów do upadku ok 7 dni objawy jak przy ketozie/trawiencu tyle ze choć krowa nie je wyglada na najedzona wręcz lekko wzdętą bardziej może tak jak wyżej koledzy pisali jad kiełbasiany lub poprostu serce mi w tym roku w upały też padła 2 tyg po wycieleniu i to akurat przy niedzieli samochód sprzątałem i ryk przerazliwy taki usyszalem biegiem do obory Ale już nie było ratunku