Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wydaje mi się że tak żądają . Bardziej chodzi o równe zasady konkurencji i badanie napływającego mięsa .

A tak się zastanawiam . Do bydła to właściwie w imię czego dopłata jest ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Ta doplata do bydla to wg mnie o kant doopy....raz ze do 20 szt a 2 ze ceny cielat w pierwszym polroczu +500 zl i w zasadzie tylko posrednicy se kase nabijaja a duze bydlo w tedy cena w dol bo jest w tym okresie nadmiar. wiec zamiast pomoc to aby straty. Co do swin to ja nie mam od ponad roku i sie ciesze ale widze u znajomych co sie dzieje to masakra... do tego glowny wet pozwalal na import miesa z Litwy z obszaru czerwonego asf co wyszlo po blokadzie na a2 i zaraz wylecial a ciul byl 14 lat na stanowisku a unas z tych obszarow miesa nikt nie chcial no k.rwa mac chore

• Like 1
Opublikowano
Ale na co mają te mięso badać? Glosowalismy wszyscy za wolnym rynkiem i rynek wieprzowiny od zawsze pozbawiony jest regulacji. Dlatego warunki dyktuje silniejszy. Tak się stało że silniejszy to akurat zakład a nie rolnik.
Opublikowano (edytowane)

Coś tak się czepił szczegółów ? Co Ci do tego na co badania ? Producenci wieprzowiny wiedzą na co .

Mam wrażenie że na wszelkie sposoby próbujesz jedynie ośmieszyć i pozbawić godności protestujących . O PiS ci chodzi czy o co ? Innym grupom społecznym wolno swoje niezadowolenie wyrażać , a rolnik tylko ma więcej i taniej produkować ? Policjantom było kazać na drugi etat dorabiać .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Na obecność wirusa ASF i ogólnie przyjęte standardy jakościowe żeby z naczep nic nie wyciekło.

@yoda coraz mniej Cie rozumiem. Co do wolnego rynku się zgadzamy i sposobu negocjacji. Ale wczorajszy przykład pod Rawa Mazowiecka pokazuje jak nie bada się "surowców" do produkcji wędlin. Także smacznego

Opublikowano

Rozmawiałem wczoraj z dostawcą paliwa i dziwił się że rolnicy strajkują , a żaden z nich nie upomni się w sprawie zbiorników dwupłaszczowych tylko kupują ,to znaczy że ich na to stać .

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Yoda napisał:

Ale na co mają te mięso badać? Glosowalismy wszyscy za wolnym rynkiem i rynek wieprzowiny od zawsze pozbawiony jest regulacji. Dlatego warunki dyktuje silniejszy. Tak się stało że silniejszy to akurat zakład a nie rolnik.

Mam nadzieję, że jeżeli zachorujesz na raka od spożywania tej cudownej zachodniej wieprzowiny, to nie będziesz leczył się w ramach NFZ, tylko prywatnie. Moja rodzina i ja nie zamierzamy dokładać się na leczenie kogoś takiego jak Ty, stracone środki.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, damianzbr napisał:

Ameryki nie odkryłeś że jeśli komuś w pewnym momencie przestaje się coś opłacać, aby odzyskać opłacalność to albo np. optymalizuje koszty np. po przez zwiększanie skali produkcji czy wprowadza szereg innych rozwiązań, albo jeśli nie jest w stanie lub tego nie potrafi to zamyka działalność. Tyczy się to każdego, bez wyjątku czy rolnik, przemysłowiec, handlowiec albo usługowiec.

Masz przykład na Hiszpanach, oni potrafili bez pomocy rządu więc dlaczego Polacy zamiast blokować drogę nie pójdą śladem Hiszpani?

zgodze się z tym , można zwiększyć produkcję, obciąć koszty produkcji, zmienic produkcje itd.... ale weź Ty człowieku cos zdziałaj w tym chorym kraju jak co róż ta albo tamta władza rzuca CI kłody pod nogi w postaci wymogów, przepisów itd... nastawiasz się na daną produkcje, jak niemasz kasy to bierzesz kredyt i inwestujesz a za chwile jeb władza dopier**li coś nowego z wymogów, jakąś chorobe "wymyśli" , po zmienia przepisy i ch*j płyniesz bo nie jesteś w stanie udźwignąć "nowego" jak ty jeszcze dobrze z inwestycją nieruszyłeś :|

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

K... nie życzymy komuś choroby

Najwyżej żeby sracz... dostał hahah 

Napisałem, że JEŻELI zachoruje, a to chyba spora różnica...

31 minut temu, marulekk napisał:

zgodze się z tym , można zwiększyć produkcję, obciąć koszty produkcji, zmienic produkcje itd.... ale weź Ty człowieku cos zdziałaj w tym chorym kraju jak co róż ta albo tamta władza rzuca CI kłody pod nogi w postaci wymogów, przepisów itd... nastawiasz się na daną produkcje, jak niemasz kasy to bierzesz kredyt i inwestujesz a za chwile jeb władza dopier**li coś nowego z wymogów, jakąś chorobe "wymyśli" , po zmienia przepisy i ch*j płyniesz bo nie jesteś w stanie udźwignąć "nowego" jak ty jeszcze dobrze z inwestycją nieruszyłeś :|

Wszystko ładnie pięknie z tym zwiększaniem, ale jak ty będziesz produkował dużo i wydusisz iluś małych, to potem będziesz musiał rywalizować z tymi wielkimi. Oni będą chcieli żebyś w następnej kolejności to Ty został tym najmniejszym i wyeliminować Cię z rynku.  To jest szaleńcze błędne koło, będziecie się wzajemnie napędzać i w zawrotnym tempie zwiększać produkcję, ale najważniejsze pytanie jest takie: kto to wszystko zje?  W Europie jest nadprodukcja trzody, bo Chińczycy ograniczyli import i w Europie jest jeden wielki problem. Obecnie zachodnie europejskie kraje jedyną nadzieję w rozwiązaniu problemu widzą w wykończeniu produkcji trzody w krajach z rządami słabymi i bezmyślnymi, takimi jak Polska i to robią. Jak już dopną swego, to wieprzowina niewiadomej jakości zostanie produktem drogim i nie dla każdego, bo rządy tych krajów nie będą cały czas dopłacać swoim rolnikom. Przecież będą mieli nowy rynek zbytu bez zbędnej konkurencji. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kazik80 napisał:

55 minut temu, Yoda napisał:

Mam nadzieję, że jeżeli zachorujesz na raka od spożywania tej cudownej zachodniej wieprzowiny, to nie będziesz leczył się w ramach NFZ, tylko prywatnie. Moja rodzina i ja nie zamierzamy dokładać się na leczenie kogoś takiego jak Ty, stracone środki.

Po co wchodzilismy do Unii? Dopłaty przytulać za darmo to tak ale konkurować to już nie. Argumenty się skończyły?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Yoda napisał:

Człowieku o jakim wolnym rynku wieprzowiny bredzisz,cena w Danii 5,0zł E,u nas podobnie,Hiszpania 4,3 zł waga żywa i jakim sposobem oni do nas pchają mieso skoro dochodzi transport i logistyka a Ty wskakujesz z wolnym rynkiem,prawdopodobnie do Polski jest sciągany głęboko mrożony szrot,któremu kończy się okres przydatności do spożycia z rezerw państwowych[czyli dotowane składowanie ] i taki mamy wolny rynek,z Belgii szło na początku tylko głęboko mrożone bo opróżniali państwowe chłodnie aby były puste w razie przejścia ASF na trzodę

Edytowane przez ws71
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Yoda   Ku... chłopie ale z Ciebie beton. Czyżby kolejna dawka TVPPIS i znów tu jesteś?? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zetorki12 napisał:

Nie . Ale to nie oznacza , że krytykować nie można , ani też innymi zastąpić .

Krytykować jak najbardziej byle konstruktywnie. Znasz kogoś kim można by zastąpić obecny rząd. Taka wielka organizacja jak pis nie może sobie poradzić i wytępić szczurów pochowanych w sądach, policji, wojsku, weterynarii, TV, spółkach skarbu, lasach, związkach myśliwskich, a ty chcesz rzucić na głęboką wodę 10 chłopaczków którzy do tej pory byli radnym w gminie i paśli świnie. miesiąc czasu by nie trwało jak ich rozszarpują hieny PRL-owskie.

4 godziny temu, KARGO napisał:

PO  pierwsze to najpierw polska z UE nałożyła sankcje na Rosję A oni odpowiedzieli kontrsankcjami. Ja osobiście to popieram ale dlaczego tyko rolnicy mają płacić za to bo Rosja wprowadziła embargo na naszą żywność i tylko my tracimy. A węgiel i ropę to sprowadzamy ile wlezie. 

Internet to ostatni bastion gdzie można niezależnie więcej powiedzieć bo z TVP i TVN wiadomo jaki przekaz idzie. Ostatnio nawet FB próbowało ograniczać zasięg UWZ nie wyświetlają powiadomień tych co ich polubili.  I raczej to nie przypadek bo takie praktyki są dobrze znane

8 to właśnie znakowanie żywności 

Zabaczyny jaki beziesz kozak jak przyjdzie recesja A przyjdzie bo takiego socialu  jako dziś mamy żadna rozwijająca się gospodarka nie udzwignie i wtedy do tego do samego zlecenia będzie 10 przewoźników startowało i zejdą zestawek i wtedy Ty rozkraczysz się na drodze i będziesz płakał jaką to bieda.  Osobiście ci tego nie życzę ale w życiu bywa różnie także trzeba być człowiekiem A  nie takim bufonem jakim jesteś w tej sytuacji. 

Po pierwsze jakie ma znaczenie kto był pierwszy w nakładaniu sankcji? One są i strajk na autostradzie ani nawet obalenie rządu tego nie zmieni. To jest gra polityczna putina, czekali na to wiele lat i teraz są praktycznie samowystarczalni w produkcji żywności.

Cenę embarga płacą wszyscy co do joty, zdejmij klapki z oczu jeśli tego nie widzisz.

Jakiego socjalu o czym ty mówisz o tych marnych 120 Euro na dziecko w Polsce? To sobie poczytaj ile EURO jest socjalu w żywej gotówce na zachodzie albo co się dzieje gdy biednej rodzinie popsuje się lodówka, opieka kupuje im nową. No i sprawdź definicję biednej rodziny, myślę że na zachodzie załapał byś się do biednych bo ja na pewno tak.

10 przewoźników do jednego zlecenia startuje nie od dzisiaj, to już jest od dawna, okropna bieda w transporcie jest już od kilku lat. Ludzie jeżdżą po Polsce w jakiś RABENACH czy SCHENKER i innych wynalazkach po 2,7 zł/km. I to jest mniej więcej porównywalne jak rolnik musi sprzedać świnie po 2,7 zł/kg. Po po prostu dla mnie absolutnie nie opłacalne, nie wiem jak oni to robią.

Nie wyzywaj mnie od bufonów gdy nazywam rzeczy po imieniu. Zajmij się biznesem transportu a zobaczysz że jest taka bryndza jakich mało i nikt tam nie strajkuje. Po prostu albo jest kozak ma mega wielki łeb na karku i rozwija biznes, albo tak jak ja działa w niszowych ładunkach zarabia dobrze ale bez możliwości rozwoju bo po prostu jest bardzo mało tej roboty którą ja wożę. Następni bez łba na karku zamykają biznes zawczasu albo bankrutują.

To samo co w transporcie jest teraz w świniach czy sadach i to samo będzie w mleku, chyba że spółdzielnie będą rosły w siłę i one będą dyktować warunki naszym regionie Europy.

4 godziny temu, zetorki12 napisał:

Wstrzymany import z czerwonej strefy z Litwy i dymisja naczelnego weterynarza . Dobrze że Ardanowski jednak słucha głosu rolników . Mógł jednak wcześniej , to obyło by się bez wyjścia na drogi .

A dlaczego nie wstrzymał z belgii? Przecież tam też jest ASF. Zaraz i z litwy puszczą jak UE pogrozi palcem. Jesteśmy w UE i nie możemy wprowadzać jakiś zakazów na widzimisię. Potrzeba innych rozwiązań.

3 godziny temu, Bartek933 napisał:

@sumek666 z takim myśleniem nie dziwie się że masz tylko roślinna

To dobrze myśli czy źle. Jeśli uważa że coś jest nie opłacalne to chyba dobrze zrobił że na siłę się w to nie pcha?

2 godziny temu, Kazik80 napisał:

Czym niby się różni cudowna zachodnia wieprzowina od cudownej polskiej produkowanej na tych samych paszach, w takich samych chlewniach z tych samych prosiaków?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

KARGO napisał:

Yoda   Ku... chłopie ale z Ciebie beton. Czyżby kolejna dawka TVPPIS i znów tu jesteś?? 

Beton? A kto wcześniej domagał się skupow interwencyjnych? Do mięsa doplacili żeby ktoś przechowal to nawet za darmo teraz mogą oddać bo swoje zarobili. Mleko w proszku leży i w magazynach też czeka. Na skupie zarobił ten co za państwowe pieniądze teraz to trzyma a nie rolnik. Jak to pójdzie na rynek to znowu będzie mleko po 0,8. Ja mam coś takiego popierać? Myślisz że zakazesz importu? Nie tylko wam zależy żeby sprzedać. Zachód też potrafi się bronić. Zakaza eksportu czegoś innego w odwecie.

Opublikowano

Chłopie w koło to samo majaczysz. Dla własnego dobra powinniście poprzeć protestujacych rolników dla tego że jeden hoduje bydło mięsne i  niech tylko połowa z tych trzodziarzy przedstawi się na wołowinę i uśmiech zniknie z twojej gęby jak cena pójdzie o 1zł w dół bo będzie nadprodukcja. Drugi cwaniak zboże i kukurydzę sieje i kto to kupuje?? W większości idzie na pasze i to czego nie zjedzą tuczniki zostanie na rynku i co się stanie A no to samo co w pierwszym przypadku. Masz się chłopie za orła biznesu jedna głupia decyzja rządzących i Leżysz i kwiczysz...

Opublikowano
12 minut temu, KARGO napisał:

Skutki embarga dla PolskiEdytuj

W przypadku Polski, wprowadzenie embarga zablokowało eksport do Rosji następujących produktów:

Wikipedia 

I kto zapłacił??

Jak to kto zapłacił za embargo, tak bezpośrednio to parę milionów ludzi którzy przy tym pracowali, czyli rolnicy, firmy zaopatrujące rolnika w ŚOR maszyny nawozy, zakłady magazynujące płody, przetwórnie i ubojnie, firmy handlowe, firmy zabezpieczające prawnie zawieranie umów handlowych, telekomunikacja, firmy transportowe. Zdajesz sobie sprawę że jest to pewnie kilka milionów ludzi którzy pracują w wymienionych podmiotach.

Natomiast pośredni stracili wszyscy mieszkańcy PL, bo embargo nie odbiło się bez echa na naszym PKB.

Prosiłem abyś zdjął klapki z oczu i spojrzał na troszeczkę szerszy horyzont od tego który masz za stodołą.