Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, danielursus3p napisał:

@damianzbr o ku**wa stać cię tyle pracownikowi zapłacić? Ja jak powiedziałem siefowi, że za pańszczyznę jeździł nie będę, to mi powiedział, że to wieś a nie miasto i standardy muszą być zachowane. Co prawda jeżdżę na autobusach ale to już ku*wa woła o pomstę do nieba za jakie pieniądze się ludzi wozi... W firmie większej jak miejscowy PKS... Jak faktycznie tyle płacisz to jestem skłonny się przebranżowić :D 

To ty jeździsz niebieskimi statkami? To tak słabo tam płacą? Myślałem że dobre zarobki bo widać że firma się rozwija skoro porsche panamerę kupili :D ale to jakaś stara chyba nie, jaki tam silnik, zamiata trochę?

Ciężarówka za granicę moim zdaniem to nie jest dobra opcja dla kawalera ani młodego ojca/męża. Więc nie radzę się przebranżawiać.

Ja płacę normalnie 0,5 zł/km + 1500 podstawy. Taki szofer u mnie średnio robi 11 tys na miesiąc. No dwie trasy w miesiącu po około 5 - 6 tys. jakieś średnio 9 - 10 dni na trasę potrzebuje. Jeden w piątek ruszył to w poniedziałek będzie w domu i około 5200 km mu stuknie. To tak wychodzi  wypłata średnio 7 tys. Najmniej chyba miał któryś kierowca z miesiąca 5,5 tys. A najwięcej 9,5 tys. jak zrobił kilka przerzutów po GB i NL.

A stać mnie bo już mam pospłacane lasingi za auta. Nie wiem jak te firmy transportowe się trzymają kupy jak mają nowe auta w leasingu za skład płacą do banku po 9tys + kierowcy porządnemu to z 7 tys. najmniej trzeba dać. Dlatego nie zamierzam kupować następnych, przynajmniej nie w najbliższym czasie. Wolę hektary, spokojniejsza robota bez stresu na spokojnie :D

Może u ciebie w firmie leasing trzymają i na kierowcach oszczędza, bo widzę że tabor to nówka u was, no i na panamerę musiał gdzieś uskubać.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Rozwija to się portfel szefostwa... Panamera (wolałbym określenie goryl z downem), bo właśnie to mi ona przypomina 2012 coś koło 5 litrów silnik ale za***prza jak wściekła :D Cały tabor jest brany za gotówę a czy to kredyt czy za swoje to ch.j wie. A jak ma się nie rozwijać jak masz płacone od kursu a na niektórych kursach nie wychodzi ci nawet 10 zł/h...  Elyta to może i coś tam lepiej zarobi ale to już życie na walizkach. 

Panamera to nie wszystko, nówka chałupa wystawiona kosteczką powykładane itd itd... 

Ogólnie to nie planuję dłużej w transporcie robić... Zero życia zero czegokolwiek...  Coś swojego trzeba myśleć robić, a nie na kogoś ;) 

Opublikowano
Ale twierdziliscie w tym temacie że na mięsie nie jest napisane kto chowal i kto ubil. Teraz jak okazało się że to nieprawda to czepiasz się tego że animex nie jest polski. Skoro źle że w Lidlu jest mięso ze świni wychodowanej w pl to skąd w takim razie ma być?
Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Rozwija to się portfel szefostwa... Panamera (wolałbym określenie goryl z downem), bo właśnie to mi ona przypomina 2012 coś koło 5 litrów silnik ale za***prza jak wściekła :D Cały tabor jest brany za gotówę a czy to kredyt czy za swoje to ch.j wie. A jak ma się nie rozwijać jak masz płacone od kursu a na niektórych kursach nie wychodzi ci nawet 10 zł/h...  Elyta to może i coś tam lepiej zarobi ale to już życie na walizkach. 

Panamera to nie wszystko, nówka chałupa wystawiona kosteczką powykładane itd itd... 

Ogólnie to nie planuję dłużej w transporcie robić... Zero życia zero czegokolwiek...  Coś swojego trzeba myśleć robić, a nie na kogoś ;) 

10 zł/godz to faktycznie w dzisiejszych czasach trochę mała stawka na krótkich trasach. Na ochronie tyle zarabia na nocce jak sobie poleżą. A chata jak to chata, można ją wyposażyć za 200 tys a można i bańkę włożyć ;)

Opublikowano

sumek666 napisał:

Znajdź jeden mój post gdzie napisałem że mięso jest nieopisane

To jest do protestujących zarzut bo wczoraj twierdzili że konsument nie wie co je bo jest to nieoznakowane .

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że jest oznaczone źle! W sposób nie wystarczający. Należy napisać skąd pochodzi, gdzie się urodziło, rosło i ubiło zwierzę. Z jakiego kraju pochodzi firma i gdzie odprowadza podatki. 

• Like 1
Opublikowano

To jest papierologia kolejna niestety. I nie wszyscy będą się tym interesować, a zwłaszcza ci dla których liczy się niska cena. Czyli większość społeczeństwa. Ale z drugiej str. nr. gospodarstwa np. PL 00xxxxx albo DK 00xxxx, nr. ubojni PL 00xxxx albo DK 00xxxx itd. mogło by być nabijane wraz z nr. partii i datą przydatności.

Opublikowano

Agrounii chce aby była na produkcie dobrze widoczna flaga kraju pochodzenia produktu tylko tyle. Jakiś mały druczek z tylu produktu prawie nikt nie czyta

Opublikowano
Ale co ma ta flaga oznaczać? Że urodzone i ubite w pl? A co z mięsem z dunczyka wyhodowamego w polskiej chlewni albo co z polskim tucznikiem ubitym u Niemca?
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że duńskie warchlaki zakupione i następnie utuczone przez polskiego rolnika, któremu nie chciało się hodować macior też będą znakowane duńską flagą w sklepach... Gdyby to wprowadzić to by się dopiero działo na autostradach. :) Jeżeli znakowanie produktu, to tylko w taki sposób, duński prosiak = duńska flaga!

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Właśnie o to chodzi. Postulat z d*py wzięty. Ja będzie ubojnia niemiecka płaciła więcej np. za byki i tam polski chłop sprzeda to przylepią mu łatkę niemieckiej flagi i polacy tego nie kupią hehe strzał w kolano.

Opublikowano

Jak to zrobić jak na aucie pośrednika jest świń z całego powiatu i każdy z tym samym numerem bo każdy wie jak to wygląda... A na uboju dziennie jest kilkanaście takich aut.

Opublikowano (edytowane)

@sumek666 Po prostu problem tkwi gdzie indziej, nie jest nim złe oznaczenie. Oczywiście można to zrobić, może to nie zaszkodzi ale na pewno nie rozwiąże problemu.

Trzeba przekonać społeczeństwo aby sami chcieli szukać kraju pochodzenia, aby ich to interesowało. Na siłę ich nie zmusimy aby kupowali PL.

Na ten moment moim zdaniem, bezinwazyjna, najtańsza i najskuteczniejsza metoda to akcja promocyjna, albo antypromocja zagranicznego żarcia. Z drastycznymi obrazkami tak drastycznymi jak reklamy aborcji.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, damianzbr napisał:

Po prostu problem tkwi gdzie indziej, nie jest nim złe oznaczenie. Oczywiście można to zrobić, może to nie zaszkodzi ale na pewno nie rozwiąże problemu.

Trzeba przekonać społeczeństwo aby sami chcieli szukać kraju pochodzenia, aby ich to interesowało. Na siłę ich nie zmusimy aby kupowali PL.

Na ten moment moim zdaniem, bezinwazyjna, najtańsza i najskuteczniejsza metoda to akcja promocyjna, albo antypromocja zagranicznego żarcia. Z drastycznymi obrazkami tak drastycznymi jak reklamy aborcji.

W ostatnich dniach trochę nad tym myslałem i w sumie jak patrzę na ludzi, którzy wymieniają auta, smartfony, a jedzą syf to dochodzę do wniosku, że jeszcze sporo ludzi musi umrzeć, żeby reszta doszła do tego, że wszystko zaczyna się od stołu, a nie wypasionych gadżetów. Znakowanie produktu (flagą kraju, w której zwierze się urodziło) też powinno się wprowadzić, żeby ta świadoma grupa wiedziała co kupuje, ale nie oszukujmy się, duża ona nie jest.

Edytowane przez Gość