Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dla mnie pośrednik to zwykły handlarz,żerujący na pracy rolnika ,taki powinien byc tępiony do skutku w branży żywca,

i nie piszcie mi ze kto mi broni , bo zlikwidowałem calą hodowlę ,nie dam sie oszukiwać

w latach 90tych  trzoda wahała się w cenie 4-5zł dlatego ze byly lokalne ubojnie  które płaciły uczciwie bez posredników

rynek mleka jest stabilny  bo w większości wyeliminował handlarza ,a i mało który miał jaja zeby dowieść w pore nie skwaszone

niech mi nikt nie mówi ze handlarz nie przyczynia sie do niszczenia  rynku

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tomasz78 napisał:

dla mnie pośrednik to zwykły handlarz,żerujący na pracy rolnika ,taki powinien byc tępiony do skutku w branży żywca,

i nie piszcie mi ze kto mi broni , bo zlikwidowałem calą hodowlę ,nie dam sie oszukiwać

w latach 90tych  trzoda wahała się w cenie 4-5zł dlatego ze byly lokalne ubojnie  które płaciły uczciwie bez posredników

rynek mleka jest stabilny  bo w większości wyeliminował handlarza ,a i mało który miał jaja zeby dowieść w pore nie skwaszone

niech mi nikt nie mówi ze handlarz nie przyczynia sie do niszczenia  rynku

To dlaczego rolnicy jako grupa nie kupili tych małych masarni? Przecież zdrowe lepsze mięso jest od drobnych rolników to zbyt zapewniony. Tak samo dzisiaj jest rolniczy handel detaliczny więc "wasze lepsze mięso" powinno iść jak świeże bułki. Sam opasam bydło i oddaje do ubojni bez pośredników. Jak tylko po nowym roku umożliwia sprzedaż do restauracji i sklepów to myślę nad sprzedażą bezpośrednia. Nie można siedzieć i czekać aż rząd się zlituje i da.

Opublikowano

Prawda jest taka ze oni zabieraja nam pieniądze(ich zysk) dla nich sa to latwe pieniądze  kupic tanio sprzedac drożej + oszukac rolnika na wadze lub dac mu cene ktora jest zmuszony sprzedac :/

• Like 1
Opublikowano

Yoda jak likwidowali małe masarnie to nikt nawet nie myslał ze będzie taki wyzysk rolnika ,to UE narzuciła standardy których nie mogly spełnić ,lub nie bylo ich stać,aby im sprostać to drugi krok do niszczenia producenta ,bo pierwszym krokiem byla likwidacja rzeżni zwana prywatyzacją ,których bylo sporo

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz78 napisał:

Jesteś pośrednikiem?

Nie, nie jestem pośrednikiem.

1 godzinę temu, Tomasz78 napisał:

Znajomy mojego ojca jest pośrednikiem żywca, tam w waszych okolicach skupuje, WLKP / kujawskopomorskie no w każdym bądź razie polska A, ma ze 20 szt nowych aut do żywca. Dziwnym trafem oferuje rolnikom wyższą cenę niż bezpośrednio ubojnia do której odstawia te tuczniki.

Chcesz tego gościa usunąć z łańcucha dostaw, aby zgarnąć dal siebie większy zysk. Tylko nie wiem czy wiesz, że gość zatrudnia kilkadziesiąt zwykłych prostych osób jak kierowcy, kadry, księgowość itp. więc miej świadomość że ich i ich dzieci też poślesz na dno.

A po drugie nie jestem pewien czy nadwyżka faktycznie trafiła by do ciebie, a nie do ubojni. Na pewno próbował byś o tym dyskutować z kierownikiem zakupu surowca, tylko ciekawe czy wywarł byś na nim tak samo duże wrażenie jak ten nasz znajomy co odstawia po kilkadziesiąt tysięcy sztuk tygodniowo.

Po za tym kolejny raz powtarzam, skoro to taki złoty biznes dlaczego sam tym się nie zajmiesz, rzuć w cholerę pole i zajmij się czysta, prostą robotą, pośrednictwem. Kasy ful, jeździsz wozisz, kasę liczysz. Nie wiem na co czekasz.

Rynek mleka to są spółdzielnie. Dlaczego żywiec sprzedajecie mojemu znajomemu każdy z osobna?

Dlaczego wymagacie od państwa aby ustawowo zakazać mu działalności pośredniczącej (handlu)? I ustawowo nakazać zakładom mięsnym odbiór surowca od was po cenach które wy narzucicie?

Wiesz co, tak robią nieroby. Sami nic nie robią tylko wymagają parasola ochronnego oraz żywej gotówki za nieróbstwo.

Normalni ludzie to by się skrzyknęli w kupę i negocjowali cenę tucznika jako jedna spółdzielnia zrzeszająca np. 500 gospodarstw z danego regionu. Przynajmniej robili byście wrażenie u kierownika działu zaopatrzeń w surowiec i to takie że to on was w d*pę by całował nie wy jego.

Kolejny przykład, pieczarka. Dlaczego ci ludzie, właściciele pieczarkarni, nie mają jakiś urojeń aby jechać do warszawy w żółtych kamizelkach i robić burdy? Bo potrafią się zrzeszyć i mądrze zarządzać własną działalnością. Zamiast narzekać pracują i pilnują swojego biznesu. Zobacz 500+ jest i jaki teraz mają problem z babami do zbierania pieczarki. Myślisz że namawiają się z tego powodu na strajk, a ich postulat brzmi: ,,wprowadzić przymusowe roboty dla uchodźców przy zbieraniu naszej pieczarki,,?

Nie, po prostu wysłali delegację do zarządu LIDI i Biedronka z informacją że koszt produkcji wzrósł w związku z tym cena także.

Tomasz kurde, nie wierzę że Ty tego nie ogarniasz? Nie podejrzewałem cię o to... w tym wieku nie przystoi..., fakt sytuacja na rynku jest ch*jowa dlatego mam nadzieję że to chwila słabości i z tego piszesz trochę bez sensu.

http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-09-19/zderzenie-z-ciezarowka-wiozaca-swinie-nie-zyja-ludzie-i-zwierzeta/

Kierowca jest z wioski obok mój znajomy, aby uniknąć zderzenia z osobówką która na niego najechała, omal sam nie zginął na tym drzewie, nie chciał zmiażdżyć osobówki która wywaliła mu na czołówkę. Gdyby przyczepa nie była pusta, to większa siła bardzie by zgniotła kabinę i być może mieli byśmy 2 pogrzeby w gminie bo było ich tam 2, a ten kierowca to też rolnik. Tych ludzi chcesz puścić w skarpetkach w imię tego ,,aby tobie żyło się lepiej,,  ? Zresztą sam szef tej firmy, czyli dobry znajomy mojego ojca, helikopterem nie lata. Po prostu ma łeb na karku i jakoś trzyma to wszystko w kupie, biznes jak biznes nic specjalnego.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Tomasz78 napisał:

Yoda jak likwidowali małe masarnie to nikt nawet nie myslał ze będzie taki wyzysk rolnika ,to UE narzuciła standardy których nie mogly spełnić ,lub nie bylo ich stać,aby im sprostać to drugi krok do niszczenia producenta ,bo pierwszym krokiem byla likwidacja rzeżni zwana prywatyzacją ,których bylo sporo

A co myślałeś że ktoś milosiernie podzieli się zyskiem z rolnikiem ? Na jakim świecie żyjesz? Przecież przez ostatnie 25 lat rządzili sami wybawcy rolnictwa. Ministrowie byli albo z PSL albo z Samoobrony. Na zachodzie śmieją się z Polaków bo te normy to wymysly polskich urzędników. Tak samo jak obowiązkowe płyty i zbiorniki zaraz po wejściu do UE. Jak się zrobiło tyle etatów w inspekcjach to trzeba i chore przepisy żeby każdy mógł się wykazać jak to dbają o konsumentów i zdrową żywność.

• Like 1
Opublikowano

Chciałbym jeszcze dodać coś na temat tyczy kontraktowego. Wykańcza on polskie świnie. To ja chciałbym się zapytać ile osób na własną rękę hoduje drób mięsny? Ile osób produkuje jajka? 

Więc drób mięsny chyba w znancznej większości polega na hotelach. 

Co do jaj to tylko giganci i miliarderzy produkują jaja. Chyba, że jakieś babcie na lokalny rynek dla sąsiadów. 

Czy ma ktoś rzetelne informacje o tym ile drobiu sprowadza się do Polski? (Nie chodzi mi o taki egzotyczny) 

Opublikowano

damian  wiesz ze nalezę do ludzi pracowitych ,i umie kalkulować ,dlatego zlikwidowałem trzodę i  nie z lenistwa    po pracuje nadal ziemie szanuję i z niej czerpie zyski

hodując nie miałem ilości samochodowych  a ci co płacili w miare uczciwie powykruszali sie ,zostali handlarze co faktycznie oszukiwali na wadze ,nie szło z nimi dojść do porozumienia z ceną i terminami odbioru  ,i ciekawostka lokalni sami sie wykończyli  został tylko Danpol ,ale tylko skopują maciory i knury ,

racje Tobie przyznam ze brak solidarności w wiosce  ,aby razem cos wynegocjować ,jak chciałem zebrac kilku  do sprzedaży to zawsze jakis problem  

kumpel aby zalozyc grupe producentów szukał po wioskach oddalonych o 20km ludzi zaufanych ,szkoda że dopiero w tym roku bo bym dołączył

ja to ogarniam zwłaszcza pomysły o sklepach wolnym rynku  ale tez zwracam uwagę na drażliwy temat

Opublikowano

sumek666 napisał:

Chciałbym jeszcze dodać coś na temat tyczy kontraktowego. Wykańcza on polskie świnie. To ja chciałbym się zapytać ile osób na własną rękę hoduje drób mięsny? Ile osób produkuje jajka? 

Więc drób mięsny chyba w znancznej większości polega na hotelach. 

Co do jaj to tylko giganci i miliarderzy produkują jaja. Chyba, że jakieś babcie na lokalny rynek dla sąsiadów. 

Czy ma ktoś rzetelne informacje o tym ile drobiu sprowadza się do Polski? (Nie chodzi mi o taki egzotyczny) 

Polska największym eksporterem drobiu a z czym tu teraz wyjeżdżasz? Żal że drobiarze to jedna z lepiej zorganizowanych grup?

• Like 1
Opublikowano

Yoda ja temu nie zaprzeczam, polak nadgorliwy jest zwłaszcza na gorze    ale bedac rolnikiem gdy wchodziliśmy do UE zdawałem sobie sprawę ze będzie gorzej  ale takiej sytuacji jaka ma dzis miejsce to chyba nikt nie przewidział by

Opublikowano (edytowane)

@sumek666

Jakiej kasy oczekujesz za nic nie robienie? Przyjadą silos napełnią, lekarza zatrudnią, prosiaki dostarczą, tuczniki odbiorą. Ile ty byś chciał za wypożyczanie powierzchni hodowlanej i otwieranie bramy jak ktoś przyjedzie do swoich świń.

Na tuczu kontraktowym to nie biznesmen tylko zwykły świniopas, jak kiedyś, pilnujesz czyjegoś inwentarza. No to ile taki świniopas miał zarabiać, więcej od dozorcy całego majątku? Bądźmy poważni.

Z miliarderami od produkcji jaj przesadziłeś. Przecież to zwykli ludzie którzy obracają troszeczkę większą kasą, jak każdy zwykły pospolity przedsiębiorca.

@Tomasz78 wiem że należysz do ludzi pracowitych, tylko teraz są takie czasy że potem czoła i muskułami nie zarobisz kasy. Niestety albo stety. Jeśli się oczekuje od życia czegoś więcej trzeba zmienić tok myślenia. I jeśli nie jesteś w stanie zarobić na 1000 świniakach, to nie zarobisz też na 2 tys. Co najwyżej garba. Aby nie mieć garba, musisz mieć tych świniaków 20 tys. Albo w 10 osób miejcie taką ilość.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

hola hola.

ja nie ma zwierząt i nie planuję choć miałem kiedyś takie pomysły i mi przeszło.

w mojej okolicy nikt biedny jaj nie produkuje. sami biznesmeni od RR czy innych Aston Martinów i Ferrari. może i miliarderami nie są ale milionerami na pewno.

również w mojej okolicy jak ktoś trzyma drób na mięso to mają głównie gęsi na kontrakcie.

więc w końcu jesteśmy największym producentem drobiu w Europie czy nie?

Opublikowano
10 minut temu, Bartek933 napisał:

To prawda że w niemczech w tuczu kontraktowym rolnik dostaje za utylizacje odchodów?

w Szwajcarii mają dopłatę z gminy za wykorzystywanie odchodów i gnojowicy w produkcji roślinnej żeby nie używać nawozów sztucznych.

Opublikowano

Ja powiem tylko jedno wspieram tylko tych rolników którzy mają produkcję w cyklu zamkniętym a o tych co importuje prosiaka powiem że to tylko i wyłącznie wasza wina co teraz dzieje się na rynku wieprzowiny i sami jesteście sobie winni i powinniście teraz uderzyć się w pierś i przeprosić pozostałych rolników. A to że macie kredyty na chlebie maszyny to powiem tyle topie się w guwnie które sami sobie zrobiliście 

Opublikowano
6 minut temu, sumek666 napisał:

hola hola.

ja nie ma zwierząt i nie planuję choć miałem kiedyś takie pomysły i mi przeszło.

w mojej okolicy nikt biedny jaj nie produkuje. sami biznesmeni od RR czy innych Aston Martinów i Ferrari. może i miliarderami nie są ale milionerami na pewno.

również w mojej okolicy jak ktoś trzyma drób na mięso to mają głównie gęsi na kontrakcie.

więc w końcu jesteśmy największym producentem drobiu w Europie czy nie?

Sprawdź im konta i zobowiązania a się przekonasz że nie jest tak kolorowo. Prowadzę DG i jest koniec roku, na dziś dzień wychodzi mi w papierach do US na czysto dochodu około 90 tys zł.

Gdy zapłacę od tej sumy 19% dochodowego będę głupcem, gdy kupię teraz na szybko nową octawię w kredyt czy leasing aby zrobić koszt w firmie będę burżujem który nie ma co z kasą robić. Tak to wygląda z boku, a za mojego biurka wygląda to tak że ledwo koniec z końcem wiążę i miesiąc domykam.

Więc jak ktoś ma jakąś tam DG i kurniki i obraca ze 100 mln. w roku i mu wychodzi zapłacić dochodowego z 0,5 mln. to chyba logiczne jest że trzeba zrobić jaką inwestycję albo w końcu użyć trochę życia i kupić aston martina.

Opublikowano

Damian i zmieniłem ten tok ,uprawiając zboza i qq  jest mniejszy dochód ale i spokojniej, a i zająć sie mozna inna działalnością  ,lecz rynek trzody i drobiu nadal obserwuje ,bo to mój rynek zbytu

12 minut temu, sumek666 napisał:

w Szwajcarii mają dopłatę z gminy za wykorzystywanie odchodów i gnojowicy w produkcji roślinnej żeby nie używać nawozów sztucznych.

a u nas wymieniasz słomę za obornik przy dobrych relacjach

• Like 1