Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, sumek666 napisał:

Nic gorszego niż komuna nas nie spotkało. Totalne rozłożenie gospodarności i przedsiębiorczości ludzi. Nie chodzi mi tutaj o firmy, zakłady czy inne ośrodki wytwarzania. Mentalność ludzi została rozgnieciona. Zwalcowana. Niestety muszą umrzeć nasi dziadkowie, rodzice, my i może nasze dzieci lub wnuki bez brzemienia komuny coś zrobią dobrego. 

Jak to trafnie poweidzial Stanisław Michalkiewicz Mojżesz nie chodził 40 lat po pustyni bo nie mogł trafić ale dlatego żeby pokolenie zasrańców wymarło. Nie można budować nowego kraju z ludźmi którzy pamietaja niewole. U nas teraz jest podobnie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Bartek933 napisał:

Gdybyśmy wtedy przegrali to najpewniej dziś tu byś nie pisał, zastanów się trochę

Przegraliśmy w 45 ,moja rodzina jako kułaki miała do lat 70 zawsze pod górke i z perspektywy lat to nie miało chyba większego znaczenia czy 20,czy 45 i tu co niektórym może się nie spodobać ale największy rozwój regionu nastąpil w latach 1890 -18 ,1965-80   a obecnie mamy 3 największy park krajobrazowy w Polsce i b.ciekawe [doszło OSN]perspektywy rozwoju rolnictwa,na kształt pokazywany w Biskupinie

Edytowane przez ws71
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, sumek666 napisał:

Nic gorszego niż komuna nas nie spotkało. Totalne rozłożenie gospodarności i przedsiębiorczości ludzi. Nie chodzi mi tutaj o firmy, zakłady czy inne ośrodki wytwarzania. Mentalność ludzi została rozgnieciona. Zwalcowana. Niestety muszą umrzeć nasi dziadkowie, rodzice, my i może nasze dzieci lub wnuki bez brzemienia komuny coś zrobią dobrego. 

To wybrańcy naszego narodu z XVIII wieku byli komunistami ,bo tam jest początek naszych problemów których plony zbieramy do chwili obecnej, te złote myśli może wraz z @Yodakolegą możecie przekazać Niemcom , którzy praktycznie 30 lat po unicestwieniu państwa już miały znowu decydujacy głos i pozycję w Europie. Stopień zadłużenia Polski w stosunku do PKB w latach 80 a obecnie  może ktoś wrzuci twarde dane sam jestem ciekaw

Edytowane przez ws71
Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

Proponuje koszulki "Komuno wróć" i ruszajcie z Agrounią na Warszawe.

Czemu takie porównanie ? Mi PiS bardziej komunę przypomina . Krytykować nie wolno , wszystko uchwalają niemal jednogłośnie , no i ta pomoc dla "najuboższych" ...

Opublikowano

Zachodnia Europa po II wojnie miała coś takiego jak Plan Marshala. Stany przekazały ogromne pieniądze na rozwój państw zniszczonych po wojnie. My tylko dostalismy troche pomocy z UNRY bo zamiast iść w stronę zachodu dostalismy "bratnia pomoc" ze Wschodu. Pomoc wygladała w ten sposób, że wojsko radzieckie stacjonowało do lat 90 w razie rozróby a my każdą ilość mięsa i zboża pchalismy za darmo na Wschód bo tam komuna panowała już od rewolucji październikowej więc żarcia brakowało dużo wcześniej niż u nas. U nas kartki na żywność to dopiero lata 80 jak się okazało że inwestycje gierkowskie na kredyt były nietrafione. Dlatego robotnicy wyszli na ulice bo brakowało jedzenia. Wcześniej jak żołnierzy AK komuniści rozstrzeliwali to wszyscy siedzieli cicho bo mieli to gdzieś. Gdzie byśmy byli teraz gdyby zamiast pomocy Stalina wybralibysmy USA? To jest historia i fakty a nie historyjki zasłyszane od wioskowych medrców o tym jak za komuny było dobrze bo jak brakowało zawsze można było z PGR "załatwić"

• Like 2
Opublikowano

"WYBRALIBYŚMY" ? Ty jaja sobie robisz ? Uważasz się za znawcę historii i taką durnotę napisałeś ??>?

Opublikowano
7 minut temu, Yoda napisał:

Zachodnia Europa po II wojnie miała coś takiego jak Plan Marshala. Stany przekazały ogromne pieniądze na rozwój państw zniszczonych po wojnie. My tylko dostalismy troche pomocy z UNRY bo zamiast iść w stronę zachodu dostalismy "bratnia pomoc" ze Wschodu. Pomoc wygladała w ten sposób, że wojsko radzieckie stacjonowało do lat 90 w razie rozróby a my każdą ilość mięsa i zboża pchalismy za darmo na Wschód bo tam komuna panowała już od rewolucji październikowej więc żarcia brakowało dużo wcześniej niż u nas. U nas kartki na żywność to dopiero lata 80 jak się okazało że inwestycje gierkowskie na kredyt były nietrafione. Dlatego robotnicy wyszli na ulice bo brakowało jedzenia. Wcześniej jak żołnierzy AK komuniści rozstrzeliwali to wszyscy siedzieli cicho bo mieli to gdzieś. Gdzie byśmy byli teraz gdyby zamiast pomocy Stalina wybralibysmy USA? To jest historia i fakty a nie historyjki zasłyszane od wioskowych medrców o tym jak za komuny było dobrze bo jak brakowało zawsze można było z PGR "załatwić"

Dokładnie! 

USA pompowało kasę do niemcowni a ZSRR pompowało doktrynę komunistyczną do głów obywateli Polskich. 

1 minutę temu, sumek666 napisał:

Tutaj możemy podziękować naszym sojusznikom z Teheranu

Trafna uwaga. 

Opublikowano

Wolę krytykować . Tak łatwiej . ;) Podstępu nie widzę , a jedynie nieudolność .

Opublikowano
20 minut temu, Yoda napisał:

Bo mieliśmy wybór. Ale tych co nie chcieli Rosjan wyłapali i rozstrzelali zaraz po wojnie.

Szkoda ich życia, ale pozostałe 20 mln ocalałe z wojny zaczęło odbudowywać kraj. Bo oni chcieli jakoś ułożyć sobie zycie w tym co powstało jako Polska. Czyli co ? 20mln ludzi to kolaboranci z sowieckim okupantem? Weź może jednak trochę wyluzuj.

Opublikowano
@Bartek933 Z takim podejściem jak my? Szukamy rozwiązań, wymieniamy się pomysłami, myślimy jak coś zmienić. A kilka osób na tym forum krytykuje tylko nie dając nic od siebie. Po prostu mistrzostwo w odwracaniu kota ogonem, jak bym słyszał ministra rolnictwa 😐
Opublikowano
21 godzin temu, Kazik80 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/hodowla-zwierzat/rolnik-bez-pieniedzy-za-wybite-stado/

Szykuj się na poważne inwestycje, bo ASF cały czas się przemieszcza... Jedno uchybienie i zostajesz bez świń, i kasy za wybicie ich...

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/walka-o-ziemie-rolnika-z-mlekpolu/?page=1#lead

Tutaj kilka słów o dobrej zmianie w KOWR.

Kazik, Kazik, co tu wklejasz, jak znalazłeś książkowy przykład roszczeniowego bumelanta?

W pierwszym przypadku facet otwarcie przyznaje że nie spełnił kilku obowiązków bioasekuracji, jeszcze naiwny dał wiarę złudnym obietnicą powiatowego papugi.

W drugim przypadku sielanka trwające 20 parę lat, w pewnym momencie prysła jak czar i to na własne życzenie. We wrześniu nie podpisali nowej umowy i są zaskoczeni że stara wygasła?

Ludzie co za ludzie, czyżby jacyś z PSLowskiego koryta? Nie PSLowcy już wiedzieliby co się święci i jak się przygotować. Chyba zwykli prości ludzie, tylko czasy nie te. Bo wiecie jak to kiedyś było w takich różnych przypadkach, dobra koperta pod stołem wszystko załatwiała, ciekawe czy i tutaj stosowano tą praktykę od lat, a teraz lata się zmieniły i w pisowskej agencji nie załatwisz nic za pomocą argumentów które kiedyś przenosiły góry i prawa własności oraz dzierżawy

Opublikowano

mirro napisał:

20 minut temu, Yoda napisał:

Bo mieliśmy wybór. Ale tych co nie chcieli Rosjan wyłapali i rozstrzelali zaraz po wojnie.

Szkoda ich życia, ale pozostałe 20 mln ocalałe z wojny zaczęło odbudowywać kraj. Bo oni chcieli jakoś ułożyć sobie zycie w tym co powstało jako Polska. Czyli co ? 20mln ludzi to kolaboranci z sowieckim okupantem? Weź może jednak trochę wyluzuj.

A czy ja uważam ich za kolaborantow? Nie wolno nam oceniać bo pomimo dalszej okupacji jakoś kraj się odbudowywal. Gdyby nie sowieci i ich "pomoc" pewnie szło by znacznie lepiej. Co szary obywatel mógł zrobić skoro albo się godzil albo na Syberię? Mnie po prostu zdenerwowalo to jak ludzie zaklamuja fakty.

• Like 1