przechowywanie kukurydzy
-
Podobna zawartość
-
Przez marzencia
Czekam na transport i tak chciałam zapytać jak Wy przechowujecie tą paszę. U mnie zawsze robiliśmy prowizoryczny silos z desek, w tym roku chcemy zostawić w pryzmie. Trzeba je ugniatać? Zlać wodą? Później mam zamiar dać folię o grubości 0,3. no i opony. w silosie nigdy się nie psuły, ale były deptane i lane wodą.
-
Przez crystal169
Witam, mam taki problem od dłuższego czasu a mianowicie. W zbiornikach w których trzyamm paliwo a są to zbiorniki o pojemności 1000l takie standardowe jak pewnie większośc z nas posiada i własnie w tych zbiornikach po pewnym czasie , gdzieś około 3tyg, jesli paliwo jest nie tankowane do maszyn zaczyna pojawiać się na dnie zbiorników osad który po wypompowaniu paliwa można określic jako klej i to bardzo mocny klej, siadły mi już dwie pompy od c-360 ale mam też nowe maszyny które są młodsze i własnie boję się że może się coś stać bardzo poważnego z pompami w tych maszynach, oczywiście na wiosne wszystkie zbiorniki muszę myć benzyną bo myjką ciśnieniową odpada tylko pogarsza sie sprawa. Myślałem już o kupnie typowego dwupłaszczowego zbiornika na paliwo o poj. 2500 litrów, ale co jeśli w tym zbiorniku też pojawi się ten osad? A moze ktoś z was już miał taki problem i poradził sobie z nim , wie może co to za przyczyna. Dodam że zmiana dostawcy nic nie daje.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
-
Przez atrol123
Witam Tak jak w temacie . Czy ktos przechowywał zboze w kontenerze morskim ? Czy kontener wytrzymał ? Wady i zalety takiego rozwiazania ? Prosze o szybką odpowiedz
-
Przez Gość
Co według was jest najlepsze na przechowywanie zboża : silos,hala na zboże czy zwykły spichlerz.
-
Przez piotr2691
Witam wszystkich,
Kiedy to juz zima nadeszla, pochwalcie sie jak przechowujecie warzywa w kopcach, czy ktos jeszcze tak robi, jesli tak to jakie patenty stosujecie.
Akurat jestem w trakcie kombinowania jak przechowac seler, mam go z 10t wykopane i musze zrobic kopiec i chciałbym tez skorzystać z waszej pomocy.
Myslalem zeby wysypac go na pryzme tak jak ziemniaki, okryc agrowloknina 100, zascielic sloma i dac folie na gore, ale boje sie ze moze zaczac plesniec tak jak buraki pastewne czasami, wujek moj je okrywa ziemia sama i nic im nie jest, a seler podobnie wyglada po kopaniu, znaczy sie jest obciety liść.
Co poradzicie, macie jakies doświadczenia w tym temacie??
-

Rekomendowane odpowiedzi
Siewnik do kukurydzy a siew buraków
Pszenica ozima Andorre - 22 listopada 2025