Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tez w tym roku pierwszy raz będę stosował rsm na drugą dawkę. Mam opryskiwacz biardzki z przekrecanymi końcówkami i tak się zastanawiam z jakim ciśnieniem jechać aby było dobrze. Jak na zboża jadę 3-4 to z rsm myślę z nie więcej jak dwa. Zobaczę jak się nie dowiem to naleje samej wody i będę sam praktykowal ciśnienie i prędkość.

Woda inaczej leci niż RSM bo ma inną gęstość. Albo pozostaw otwartą jedną sekcję i podstaw puste wiaderka. Lej tak np. przez 30 s. na określonym ciśnieni i wszystko potem zważ, zmierz przelicz itd. Albo szukaj producenta tych twoich końcówek i uzyskaj od niego tabelę. Jeśli końców wraz z opryskiwaczem kupione to dzwon do tych biardzkich to powinni ci udostępnić takie tabele.

Bo próby z wodą cię oszukają.

Opublikowano

Tylko tak sobie myślę że przecież wodę też musi łapać w pojemniki bo co niby potem zważy/zmierzy? Więc jak łapać w pojemniki to już łapać RSM.

Opublikowano

Tez w tym roku pierwszy raz będę stosował rsm na drugą dawkę. Mam opryskiwacz biardzki z przekrecanymi końcówkami i tak się zastanawiam z jakim ciśnieniem jechać aby było dobrze. Jak na zboża jadę 3-4 to z rsm myślę z nie więcej jak dwa. Zobaczę jak się nie dowiem to naleje samej wody i będę sam praktykowal ciśnienie i prędkość.

Obawiam się że ustawiasz za wysokie ciśnienie jak i na chwasty tak i na RSM.

2-2,5 bar to max.

Opublikowano

Jak lejesz normalnymi rozpylaczami do RSM no to ile tej powierzchni gleby jest oblane, 2%? Pewno że można. Natomiast całą powierzchnię spryskać końcówkami drobnokroplistymi to sam się zastanawiam co by mogło być, koledzy pisali że kukurydzę tak u chich leją. Mi to by bardzo pasował o ale są obawy.

Opublikowano

Tylko tak sobie myślę że przecież wodę też musi łapać w pojemniki bo co niby potem zważy/zmierzy? Więc jak łapać w pojemniki to już łapać RSM.

Nic nie musisz łapać. Są przeliczniki dla RSM i wody. W internecie jest pełno tabel z cisnieniem i wydatkiem dla konkretnego rozpylacza Np. 200 l/ha wody daje wydatek 173 l RSM 32 czyli współczynnik wynosi 1,15.
Opublikowano

No dobra, jest przelicznik w sumie nawet nie wiedziałem że są takowe: http://www.albuz.pl/rsm/esi/

i skąd będzie wiedział ile wody poleciało skoro nie będzie jej łapał? Bo miarka na opryskiwaczu to chyba zbyt dokładnie nam nie pokaże ile ubyło??

• AgroTeam
Opublikowano

Czytam od dłuższego czasu wasze posy i ludzie wy na prawdę macie taki problem ze zrobieniem kalibracji??? RSM to ciecz jak każda inna wylatująca z dyszy. Mając przelicznik do wody wszystko sprawdzisz.

Lejesz wodę ustawiasz pożądane ciśnienie i łapiesz do miarki przez 1min i już wiesz ile pryskasz. Reszta już jest w tabelach, bo w każdej jest podana ilość cieczy z dyszy/min przekładając to na km/h masz wydatek na ha. Ot cała filozofia

Opublikowano

A jak wlewacie rsm do opryskiwacza? Ja w pierwszym roku wiaderkiem, Myslalem, ze się za...bię już przy dwudziestym. W drugim roku palety stawialem powyżej opryskiwacza. W tym roku myślę pompować powietrze do mauzera i tym sposobem wlewać.

Jak Wy to robicie?

Opublikowano

Kup sobie zwykła pompe ogrodową ~150l/min wydajności.

W mauzerach z 30cm osiadło na dnie, czym to mieszacie? Pompa została w metalowym zbiorniku na zimę i nie da się wyjąć, tak to bym pompą probował. 

Opublikowano

miałem taki osad w tamtym roku. Dzwoniłem do puław to mówią, że musiałem kupić podróbę z litwy albo białorusi. Rozmieszałem zwykłym mieszadlem do zapraw montowanym na wiertarkę. Wstawiłem na godzinę do mauzera i po tym czasie otrzymałem jednorodny płyn. Poczekaj na wyższe temperatury, teraz szkoda nerwow.

Opublikowano

A jest to takie proste (tankowanie). Wystarczy zamontować zawór trójdrożny http://allegro.pl/czesci-do-maszyn-99022?string=zaw%C3%B3r%20tr%C3%B3jdro%C5%BCny&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-aut-1-3-0222 przed filtrem głównym, czyli między zbiornikiem a filtrem. Na trzecim króćcu zamontować wąż i już. Za pomocą tego węża to pompa opryskiwacza ciągnie nie ze zbiornika tylko z tego gdzie ten wąż włożymy ;), może być mauzer, rów z wodą czy to co tam kto ma. Zaleta taka że opryskiwacz może się sam zatankować z obojętnie czego i wydajność pompy decyduje o szybkości tankowania.

Opublikowano

Witam wszystkich.Moje pytanie brzmi, jeżeli Rsm się skrystalizował czy reszta która została płynna ma inną wartość niż przed krystalizacją ?

Opublikowano (edytowane)

Kup sobie zwykła pompe ogrodową ~150l/min wydajności.

W mauzerach z 30cm osiadło na dnie, czym to mieszacie? Pompa została w metalowym zbiorniku na zimę i nie da się wyjąć, tak to bym pompą probował. 

Ja mam 2 mausery z rsm 32 i też był osad przyczepiłem przewód od sprężarki do drewnianej listwy tak żeby wkładając do mausera przez górny otwór przewód był na dnie a zarazem na końcu listwy i daję powietrze co jakiś czas przesuwając w inne miejsce i tak rozmieszałem a w metalowym zbiorniku 12,5tys l mam położony na dnie wąż z otworami i wyprowadzony przez górę gdzie podłączam sprężarkę i tak jakiś czas ,,kipi" i miesza i działa (listwę trzeba dociążyć albo zaklinować żeby nie wypływało)

Edytowane przez sznajdik