Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • AgroTeam
witejus napisał:

pewnie ma na myśli firankę

Nie mysle o takich ogrodnikach jak My a o gospodarstwach po kilkanaście tys ha. A troszkę takich jest. Jak sobie przeliczysz roczne zużycie N przez naście tys ha robią się już spore ilości. Przy takiej skali każdy grosz za kg robi różnicę.

Największe w Polsce gospodarstwo - spółdzielnia to chyba  duńska spółka Poldanor koło Człuchowa gospodarująca na 15 tys ha. Przeliczmy że dawkują maksymalną dopuszczalną dawkę azotu 200 kg/ha w saletrze amonowej. Wyjdzie ok 9,5 tys ton saletry. Chyba największa 100% polska spółdzielnia to najprawdopodobniej Agrofirma Witkowo koło Stargardu obsiewająca 13 tys. ha a największe gospodarstwo indywidualne jest gdzieś na mazurach - Bartoszyce i ma chyba 12 tys ha.

Najczęściej spotykane masowce - tzw Handysize zabierają od 10 do 30 tys ton towaru ale w stanie sypkim - luźnym. Taki towar - nawóz trzeba potem pakować w BB. Trzeba mieć do tego urządzenia w obrębie portu.

Spadnijmy jednak na ziemię i zajmijmy się "ogrodnikami" i ilościami "wielofirankowymi"

• AgroTeam

I tak zrobi wiele firm jeśli azoty choć troszkę się wyglupia z ceną. Zobacz co się stało z ceną RSMu w tym roku. Od żniw spadła a na rynku gazu nic się nie zmieniło. Tylko duże gospodarstwa wstrzymaly się z zakupem. Mam kolegę który ma coś kole 3tys ha i zawsze brał w żniwa bo było najtaniej. Teraz się wstrzymał i szukał alternatywy. I wygrał na tym bo kupi teraz znacznie taniej. Co do pakowania to nic nie trzeba, pamiętam jak gospodarstwo ode Mnie ze wsi (też jakoś 2 tyś ha) przywozilo nawoz luzem wanną. Później ladowarka lądował go na przyczepę przeladowcza i w pole. Na cenę w azotach nie oddziałujemy My tylko takie duże które są wstanie kupić wszedzie

• AgroTeam

@RU68 2% pewnie liczone w ilości sztuk a ile to będzie w areale? 20 , 30%? I o rzetelne dane w tej materii będzie bardzo ciężko bo masz jeszcze sztucznie podzielone gospodarstwa dla lepszego pozyskiwania środków. Na cenę rzutuje nie tyle export co ceny na giełdach światowych. I taka firemka jak azoty na chwilę może sobie coś zrobić. Ale jeśli przesadzi zaraz ościenne zakłady z Litwy czy Węgier rzucą nawóz na rynek. A jeśli dalej będzie wolne miejsce przypłyną masowce z któregoś zakątka świata. I znowu będzie płacz że rolnicy nie kupują krajowych nawozów

3 godziny temu, griga napisał:

@RU68 2% pewnie liczone w ilości sztuk a ile to będzie w areale? 20 , 30%? I o rzetelne dane w tej materii będzie bardzo ciężko bo masz jeszcze sztucznie podzielone gospodarstwa dla lepszego pozyskiwania środków. Na cenę rzutuje nie tyle export co ceny na giełdach światowych. I taka firemka jak azoty na chwilę może sobie coś zrobić. Ale jeśli przesadzi zaraz ościenne zakłady z Litwy czy Węgier rzucą nawóz na rynek. A jeśli dalej będzie wolne miejsce przypłyną masowce z któregoś zakątka świata. I znowu będzie płacz że rolnicy nie kupują krajowych nawozów

Może za krótko żyję ale z poza UE i byłego ZSRR jeszcze nawozów na rynku nie widziałem lub mi się nie utrwaliło więc proszę o kilka przykładów importu z innych kontynentów

• AgroTeam
5 minut temu, RU68 napisał:

Może za krótko żyję ale z poza UE i byłego ZSRR jeszcze nawozów na rynku nie widziałem lub mi się nie utrwaliło więc proszę o kilka przykładów importu z innych kontynentów

Na szybko

https://www.gospodarkamorska.pl/Porty,Transport/rekordowy-przeladunek-w-db-port-szczecin-–-ponad-22-tys-ton-mocznika-granulowanego.html

https://www.portalmorski.pl/porty-logistyka/38347-ot-port-gdynia-najwiekszy-statek-z-mocznikiem-granulowanym-w-ciagu-ostatnich-lat

8 godzin temu, Alio napisał:

Największe w Polsce gospodarstwo - spółdzielnia to chyba  duńska spółka Poldanor koło Człuchowa gospodarująca na 15 tys ha. Przeliczmy że dawkują maksymalną dopuszczalną dawkę azotu 200 kg/ha w saletrze amonowej. Wyjdzie ok 9,5 tys ton saletry. Chyba największa 100% polska spółdzielnia to najprawdopodobniej Agrofirma Witkowo koło Stargardu obsiewająca 13 tys. ha a największe gospodarstwo indywidualne jest gdzieś na mazurach - Bartoszyce i ma chyba 12 tys ha.

Najczęściej spotykane masowce - tzw Handysize zabierają od 10 do 30 tys ton towaru ale w stanie sypkim - luźnym. Taki towar - nawóz trzeba potem pakować w BB. Trzeba mieć do tego urządzenia w obrębie portu.

Spadnijmy jednak na ziemię i zajmijmy się "ogrodnikami" i ilościami "wielofirankowymi"

200 kgN/ha to nie jest maksymalna dawka, możesz zrobić plan nawożenia i dawać tyle ile jest potrzeba.

6 godzin temu, Taurus83 napisał:

Jakiś czas temu widziałem w tivi jak szychy z Orlenu i azotów szunnie zapowiadały uruchomienie projektu p.t. " tanie nawozy i paliwo" dla rolnika. Coś na zasadzie programu lojalnościowego ? Ktoś coś kojarzy ? 

miało coś być słyszałem to we wrześniu w agrobiznesie