Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ale co to ma do rzeczy że szpital tonie w długach kto ma te długi spłacić?

Powinni się przyjrzeć zarządowi takich szpitali, bo w większości to jest nieudolne zarządzanie i jeśli to jest wina złego zarządzania puścić w skarpetkach bo szpital w długach a na horrendalne pensje pieniądze są.  Zresztą wszyscy urzędnicy państwowi powinni za błędne decyzje odpowiadać własnym majątkiem, a nie czyjaś nieudolność pokrywana z państwowych funduszy.

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ja tam na rząd nie narzekam, nowy asfalt się kładzie na drogę z domu, 3 wnioski do gops złożone, czego chcieć więcej, a jakby suszowego dali z 500 do ha to do ameryki nie trzeba jechać😁

tylko tak obiecują że dużo dadzą a jak przyjdzie co do czego to pewnie bedzie max 100-200zł/ha bo mało kto uprawy ma ubezpieczone i od razu 50% mniej.

Opublikowano

Szczerbatek i to jest wina pisu że mało kto ubezpieczył uprawy? Nie bądź śmieszny...

Tym co nie ubezpieczyli wcale nie powinni dać było by najlepiej. Bo ubezpieczenie jest prawie za darmo i jeśli ktoś nie ubezpieczył zrobił to z lenistwa.

Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

Jesteś ślepy i tyle, napchali Ci w oczy kilka banknotów 500+ i tak chodzisz ślepy i głupi.... PO to chociaż nie kryło że ma gdzieś dobro narodu. Pozamykano szkoły na wsiach - ni ma piniędzy - dachy ciekły, ubikacje z lat 60-tych itp, raptem znalazły się pieniądze na remonty świetlic wiejskich - nowe dachy, ocieplenia,, teren wyłożony kosteczką, pękne ogrodzenia, profesjonalne kuchnie - po jaki h to robić jak to stoi nieużywane praktycznie cały rok ? Żeby na wyborach było przyjemniej? 

No sam widzisz co ta Po wyrabiała a teraz PiS WSZYSTKO ODBUDOWŁ

Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał:

Z ciekawości,  ile to jest dla Ciebie  "prawie za darmo"? 

W końcu przedzwoń do ubezpieczyciela i poznasz ofertę. A na hektar to tak jak wyżej kolega napisał, może to być równowartość 2 wiader..

Wszystko zależy od ciebie od czego i na jaką sumę chcesz ubezpieczyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sean napisał:

I cóż Ci się tak wtedy podobało w PO,

A gdzie ja napisałem że podobało mi się PO? Wolę PiS ale nie ma rzeczy idealnych, powinni przyhamować lizanie D żydom i zaniechać sponsoringu patusów 

Opublikowano
13 minut temu, daron64 napisał:

Innej odpowiedzi się nie spodziewałem

Od 4 ryzyk niecałe 100 zł za 10 000 zł. płaciłem, stawka nie jest od ha tylko sumy ubezpieczenia, możesz na pół tony ubezpieczyć i zapłacić 2 zł a polisę będziesz miał i 100% suszowego.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Szczerbatek i to jest wina pisu że mało kto ubezpieczył uprawy? Nie bądź śmieszny...

Tym co nie ubezpieczyli wcale nie powinni dać było by najlepiej. Bo ubezpieczenie jest prawie za darmo i jeśli ktoś nie ubezpieczył zrobił to z lenistwa.

Nie mówie że jest to wina pisu , każdy sam podejmuje decyzje czy ubezpieczyć czy nie ,może  i koszt ubezpieczenia niewielki jak ubezpieczyć np od samego gradu, ale kazdy  robi jak uważa , u mnie w okolicy praktycznie nikt nie ubezpiecza upraw zbóz jedynie co to może tytoń,malina,truskawka.Jeszcze trzeba wspomnieć o tym że duża część gmin nie raczyła wogóle powołać komisji, a jak były te komisje to była fikcja bo odgórnie mówili że nie mogą szacować na wiecej niz np: 50% lub 70% a ludzi na suszowe też złożyła w większości garstka bo moze 5-10% rolników.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Po to  jest  wymógł  50% ubezpieczonego   by  ludzie  obudzi  się  z  letargu  i się ubezpieczali  chociażby  od gradu  co  są śmieszne pieniądze i takowe ubezpieczenie  się  liczy  do pomocy suszowej. 

Umnie w gminie dopiero  są protokoły  podpisywane   pewnie  po niedzieli zawiozą  do  wojewody  i  znając  życie  dopiero  w 2-3 dekadzie września  będą do odbioru   tuż  przed  naborem  wniosków  :)  

Opublikowano
31 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Od 4 ryzyk niecałe 100 zł za 10 000 zł. płaciłem, stawka nie jest od ha tylko sumy ubezpieczenia, możesz na pół tony ubezpieczyć i zapłacić 2 zł a polisę będziesz miał i 100% suszowego.

Dziękuję za konkretną odpowiedź. Ja już się zbieram któryś rok i tak zawsze sobie jakąś wymowke znajdę. Ja nie brak kasy, to przepis ziemi itp. 

Dobrze,  że jest rozgraniczone na tych,  którzy opłacili sobie ubezpieczenie i na tych,  którzy to olali.

A tak już kończąc trochę off top - jak jest z szacowanie takich ubezpieczalni? Robią to jakoś rzetelnie, czy w myśl zasady,  że ubezpieczenie jest żeby oni zrobili a nie ubezpieczony? 

Opublikowano

Zależy kiedy i na kogo trafisz, cudów nie ma, czasami się komuś uda i wyciągnie dobre pieniądze, czasami po gradzie w czerwcu czy lipcu stwierdzają że połamana kukurydza odbije i straty będą 10%, z wymarznięciami jest dobrze jak masz w 100% umarłe rośliny i to widać, jeśli masz mieszankę że trochę zielonych trochę wymarznietych to też Ci policzą grosze, no ogólnie nie ma reguły

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Innej odpowiedzi się nie spodziewałem

nie ma jednej odpowiedzi. Składka może wynieść 10 zł a może być pewnie i 300 zł. Ja ubezpieczam zawsze na około 4t/ha po 600zł. Tak aby w razie co za koszta ubezpieczyciel mi oddał.

Nie pamiętam ile w tym roku miałem składki może 20 zł/ha więc dla mnie to jak za darmo = wiadro pszenicy. Może jak by się wszyscy ubezpieczali to rząd wpłynął by na ubezpieczycieli aby zaczęli ubezpieczać od suszy..

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Po to  jest  wymógł  50% ubezpieczonego   by  ludzie  obudzi  się  z  letargu  i się ubezpieczali  chociażby  od gradu  co  są śmieszne pieniądze i takowe ubezpieczenie  się  liczy  do pomocy suszowej. 

Umnie w gminie dopiero  są protokoły  podpisywane   pewnie  po niedzieli zawiozą  do  wojewody  i  znając  życie  dopiero  w 2-3 dekadzie września  będą do odbioru   tuż  przed  naborem  wniosków  :)  

To te wnioski z komisji nie poszły do wojewody i po zatwierdzeniu do podpisu i odbioru? Tylko co po podpisie pójdą i dopiero kiedyś przyjdą czy jak?

Gość marekfarmer
Opublikowano
najpierw protokuł podpisuje rolnik i komisja wysyłają do wojewody po podpis bo bez podpisu wojewody nie wypłaca ani 1zl i kredytu także nie
Opublikowano
2 godziny temu, PATr napisał:

Zależy kiedy i na kogo trafisz, cudów nie ma, czasami się komuś uda i wyciągnie dobre pieniądze, czasami po gradzie w czerwcu czy lipcu stwierdzają że połamana kukurydza odbije i straty będą 10%, z wymarznięciami jest dobrze jak masz w 100% umarłe rośliny i to widać, jeśli masz mieszankę że trochę zielonych trochę wymarznietych to też Ci policzą grosze, no ogólnie nie ma reguły

U nas dziś szacowali po gradobiciu ale protokołu nie zostawili ciekawe czy będą kombinować z wypłatą bo 50 % od suszy było chodzi o kukurydzę

34 minuty temu, marekfarmer napisał:

najpierw protokuł podpisuje rolnik i komisja wysyłają do wojewody po podpis bo bez podpisu wojewody nie wypłaca ani 1zl i kredytu także nie

Marek jak z deminimis to nie musi byś do wojewody od września mają ruszyć z wypłatami myślę że w tym roku będdą się uwijać by przed wyborami wypłacić

Opublikowano
o masz. to bierz za wszarz babe z gminy i niech szuka twojego protokolu. a jak nie zrobiony to niech zrobi go przy tobie. nie daj sie. a i bierz kopie zawsze z pieczatka kiedy wplynelo.