Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

od 14.09.-29.09.2018  Można składać  wnioski  o   1000zł do ha    Trollle   które  pisały że  PiS  nie da 1000zł  do ha   teraz  pewnie  wściekłe  jak osy  :)  

https://www.gov.pl/rolnictwo/pomoc-suszowa-uprawy-rolne

mysle, ze nie. ci hipokryci na*******aja na pis (wlasciwie na kazda rzadzaca partie), a po cichu ida i sami skladaja wnoski pomocowe.

Edytowane przez Matey
Gość marekfarmer
Opublikowano

Na to nic nie poradzimy.  Ale widzisz  jest jak pisałem   nabór        pewnie do  wyborów  wypłacą  większość 

Gość marekfarmer
Opublikowano

To prawda   ale jak  kierownik da  dyspozycje  i będzie pilnować  to  wszystko  się  da 

Opublikowano
42 minuty temu, krzysieek napisał:

To wychodzi na to że mój sąsiad pijak uprawiający tylko perz na polu wyjdzie na tym najlepiej. Dopłaty, 500 + za kilkoro dzieci... Od dawna chodzi i się śmieje że po co ja pracuję. Czyżby miał rację?

Możesz iść jego drogą jak Ci to odpowiada

9 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Ja dziś dzwoniłem do działacza pisu znajomego i sukces .Wrócili mi stare % strat .Można 🙂

Jak mogli Ci stare wrócić zabrali Ci je czy co? Jak miałeś  70 % to dostaniesz 1000 jak mniej Bóg wie ile

Opublikowano
56 minut temu, krzysieek napisał:

To wychodzi na to że mój sąsiad pijak uprawiający tylko perz na polu wyjdzie na tym najlepiej. Dopłaty, 500 + za kilkoro dzieci... Od dawna chodzi i się śmieje że po co ja pracuję. Czyżby miał rację?

Późno zauważyłeś , że w naszym kraju takie postawy głównie się popiera .

Opublikowano
8 minut temu, staszek131415 napisał:

Nie  u nas a w UE

Ooo , to takie pinć set + zagrycha to unia nam narzuciła ? A to nie wiedziałem.

Opublikowano

Narzucić nie narzuciła tylko ta nasza "Dobra zmiana" na siłę chce upodobnić się socjalem jaki jest w reszcie UE. 

Opublikowano

"Polska nie powinna naśladować bogatych krajów zachodnich, bo nie jest bogatym krajem zachodnim. Polska powinna naśladować rozwiązania, które kraje zachodnie stosowały, gdy były tak biedne, jak Polska." 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Ja dziś dzwoniłem do działacza pisu znajomego i sukces .Wrócili mi stare % strat .Można 🙂

Nikt Ci nic prawdopodobnie nie załatwił,z mocy rozporządzenia min. rol. jeżeli straty zostały zredukowane poprzez produkcję zwierzęcą poniżej 30% niby jest możliwość liczenia osobno strat na wniosek poszkodowanego tylko w produkcji roślinnej[wracają straty podane we wniosku] ale jak to ma wyglądać w praktyce w gminie tego nie wiedzą a w Agencji robią duże oczy i kierują do wojewody

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Ooo , to takie pinć set + zagrycha to unia nam narzuciła ? A to nie wiedziałem.

Dopłaty, to nie sojal? n a polu rośnie perz i orzech aksa płynie

42 minuty temu, daron64 napisał:

"Polska nie powinna naśladować bogatych krajów zachodnich, bo nie jest bogatym krajem zachodnim. Polska powinna naśladować rozwiązania, które kraje zachodnie stosowały, gdy były tak biedne, jak Polska." 

Toż Balcerowicz 20 lat stosował te rozwiązania? I co one dały? Jeszcze większą bidę i pytanie dlaczego te kraj były kiedyś biedne bo dały się okradać jak Polska ?

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

tylko jak oddzielic kraje bogate od biednych Niemcy bogate  i kto dalej  FRANCJA , HOLANDIA  USA  TOZ ONIMAJA długi ogromne 

Opublikowano
13 godzin temu, marekfarmer napisał:

od 14.09.-29.09.2018  Można składać  wnioski  o   1000zł do ha    Trollle   które  pisały że  PiS  nie da 1000zł  do ha   teraz  pewnie  wściekłe  jak osy  :)  

https://www.gov.pl/rolnictwo/pomoc-suszowa-uprawy-rolne

a na  bez ubezpieczenia nie?

12 godzin temu, Bananek napisał:

wybory niewiele maja tu do rzeczy. wyplaca arimr, a tam geby nie zmieniaja sie mimo wyborow.

ja ja

a świstak siedzi i zawija w papierki

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

tylko jak oddzielic kraje bogate od biednych Niemcy bogate  i kto dalej  FRANCJA , HOLANDIA  USA  TOZ ONIMAJA długi ogromne 

A od kiedy USA jest w UE chyba że coś mnie ominęło?o.O

Opublikowano
11 godzin temu, PRIMO napisał:

A od kiedy USA jest w UE chyba że coś mnie ominęło?o.O

USA jest krajem ,, zachodu ''  a chodziło o kraje zachodu  u mie straty na polu srednio wraz z uzytkami zielonymi  43 % a po dodaniu bydła 26%  co bedzie to bedzie .

a tak swoją drogą na przykładzie gospodarstwa jak sie wpakujesz w długi to ciezko wylezc a le jak masz obrut w gospodarstwie to łatwiej choc musisz oddac do banku tak samo kraj  .To  pieniądz robi pieniądz   masz wiekszy obrut mozesz wiecej zarobic  ci ludzie co biorą socjal nie tylko 500 plus ta kase wydaja a ona itak wruci do budrzetu . sasiad ma socjal i wydaje na winka  kasa wruci w akcyzie i podatku  .

Opublikowano

Ale tu była mowa o krajach UE a nie za oceanem tam jest totalnie inny świat. 

Kasa wraca do budżetu a potem urzędasy podnoszą sobie pensje i przyznają nagrody . 

Opublikowano

nie PRIMO  w tresci było napisane  ,, kraje zachodu ''   zresztą co to jest kraj zachodu  ?  taki coma kraje podbite przez siebie  w kturych ma wiernych poddanych ?  jeszcze raz  PIENIĄDZ ROBI PIENIĄDZ  masz wiecej kasy wiecej wydajesz  i kazdy sie cieszy fabryka bo ma zbycie sklepikarz , hurtownik  transport . co z tego ze bedziesz produkował jak nie bedzie komu tego zjesc   wiecej dzieci   wiecej   ,pożrą'

Opublikowano
12 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

U mnie mimo ,że na polach o połowę mniejszy plon to straty wyliczyli na 18 % bo mam bydło czyli jestem za bogaty na pomoc mimo ,że paszy trzeba gdzieś dokupić...

Liczy się strata w uprawie a czy bydło czy nie to nie ma znaczenia

Opublikowano

Przeczytaj uważnie rozporządzenie min. rolnictwa a nie pie......l bez sensu ,spróbuj zanieść protokół do agencji  gdzie nastąpiła redukcja z ponad 70%  na 28% i co oni Ci powiedzą,czekam na merytoryczną odpowiedz, bo na razie jeden urząd zwala na drugi, a jeżeli nie daj boże masz powyżej 30% po redukcji to praktycznie nic nie możesz zrobić w tym wariancie nie ma możliwości oddzielenia produkcji zwierzęcej od upraw

Opublikowano
U mnie to samo 22% wyszło bo niby kuku mamy i zwierzęta i dlatego tak nisko a że z 3,5ha miałem 23 bale 120 słomy to ok. Zboża też cienko (dokładnie nie wie ile bo nie ważyłam ale ponad połowa mniej niż rok temu. I wychodzi ze u mnie suszy nie ma. Alw z cos trzena będzie kupić i słomę i kiszonke i zbirze żeby te zwierzęta wykarmic bo ci za sens sprzedać roczne opasy. Jestem jakaś możliwość żeby oddzielić upraw od hodowli?
To ja mialem po 60-70%ale co z tego jak zbiorczy 22.