Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak wszyscy zaczynają dawać 2x większe dawki to i się uodparnia coraz bardziej, niedługo nie będzie czym pryskać a i pytania będą "czy jak zastosuję poczwórną dawkę xxxx, to stonka zleci?" 🙄

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, PAN88 napisał:

@marcin19071980 @pedro2 zaraza czy alter😱pryskane tydzień temu a z piątku na sobotę spadło 10l wody. Tylko w irysie zauważyłem

IMG20230628125031.jpg

Alternarioza.Plaga w tym roku 

Opublikowano (edytowane)

Tyle że azoksy działa chyba na jeden rodzaj alternarii natomiast difenokonazol na oba rodzaje solani i alternata czy się mylę 🤔

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, PAN88 napisał:

W tym roku to możesz się poperfumowac tymi środkami i iść pomodlić na pole z prośbą o uleczenie.To co Sołtys napisał ale na cuda nie licz.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
4 godziny temu, livebird napisał:

U mnie sagitta nawet nawet ale pierwszy rok ją mam to nienwiem czego sie spodziewac pod ziemią 

Difenokonazol albo azoksystrobina, w górnych dawkach naprzemian. + coś na zaraze , zabiegi często , wrażliwa  odmiana jak utrzymasz zielone długo to bedą sypać

smak się zmienia około lutego , smaczna

Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał:

@marcin19071980 @pedro2 zaraza czy alter😱pryskane tydzień temu a z piątku na sobotę spadło 10l wody. Tylko w irysie zauważyłem

IMG20230628125031.jpg

Alternarioza. W Rudawie i Kubie zauważyłem w piątek pierwsze plamki. W sobotę poszedł carial star 

Dziwnie w tym roku bo upałów nie było, a jakoś znienacka się pokazała.

Opublikowano (edytowane)

Póki działa coragen będzie coragen 😉

Znów tym caliar star nie będziesz pryskać na okrągło trzeba też coś innego z innej grupy a za litr trzeba zapłacić 300 zł, tak samo jak z tą benevia 0,25l 240 zł i mając ziemniaka 5ar 😅 szkoda że nie ma małych opakowań takich ogrodniczych 🤔

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem kawałek pola doglebowo bandurem  zobaczyć jak to będzie i ten środek kompletnie nie jest warty swojej ceny. W ziemniakach chabru do groma a w marchwi i pietruszce chwastnicy.

IMG_20230628_200107.jpg

PS.  Jak macie rozwiązaną wentylację w przechowalni na ziemniaki?

Edytowane przez Daro20
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, cinek1808 napisał:

Caliar Star jeden z najlepszych  ładnie hamuje choroby. Czemu każdy wierzy w coragen , benevia robi robotę 

a co ja bidny mam zrobić ja na moim zadupiu na chlorantraniliprol-u tylko coragen handlarzyny mają? o.O

cariala też nie widziałem to może jak dwa to już się z neta opłaci zamówić ale jeszcze nie znam pewnych e-"smrodo"-rolno-dostawców i ... no nie tak szybko "po prowincyi" się ten "postęp" roznosi ;)

a dobrze wiedzieć @Daro20 dobrze wiedzieć (dzięki) że i do Bandura trzeba domieszki robić bo trawy t frajer ale bławat to już poważny szkodnik i nawet nie wiem czy powschodowo rimsulfuron sobie z nim radzi czy nie ale jeśli nawet to tanio toto nie wyjdzie
znaczy z cebuli wiem że starca zwyczajnego bandu nie zwalcza za dobrze czyli by wychodziło że rodzina "astrowate" nie bardzo aklonifen im straszny no skojarzyłem fakty i rimsulfuron to kat na rumianki, osty czyli pewnie i resztę z tej rodziny zatem starca i chabry też (choć żółtlicę ma śr wrażliwe) chm...

no w tym roku metrybuzyna przed i poprawiony w trakcie wschodów prosufokarb i oczywiście już w łan przed zwarciem rzędów chizalofop i jest takie coś, ten mix dla odmiany nieco rdestów przepuścił głównie powojowatego. niedużo ale jednak
AJFCJaW7DxhW1xlExOyd9TtjxlwQN78oS31FrbRZ

całe pole takie a ujęcie tak na "krótko" aby "ze słońcem" było bo to akurat w celu uchwycenia różnic pokroju po lewej Jurek, o prawej Gwiazda (choć muszę dogłębniej sprawdzić czy nie omylił odmian ten od kogo sadzeniak bo trochę mi pokrój do Gwiazdy nie pasuje)
to w samym prawym rogu to sąsiada i sadzone z tydzień przed tak że nawet nie chcę wiedzieć co to za wynalazek bi wątpię aby toto ziemię skryło do wykopków.
pewnie zawirusowane a to już deko problem bo ileż to mszycy myknąć przez miedzę
Nie wiem, Teppeki jakie czy co bodaj na tę "Gwiazdę"? a żeby to; jeszcze i temu sąsiadowi by pasowało na mszyce pojechać w swoim własnym interesie
a do ;;upy przy miedzy było sadzić odmianę której tylko pasek. No żebyś ile myślał wszystkiego nie uwzględnisz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Roki212 napisał:

Póki działa coragen będzie coragen 😉

Znów tym caliar star nie będziesz pryskać na okrągło trzeba też coś innego z innej grupy a za litr trzeba zapłacić 300 zł, tak samo jak z tą benevia 0,25l 240 zł i mając ziemniaka 5ar 😅 szkoda że nie ma małych opakowań takich ogrodniczych 🤔

Na razie jest oporowo dobrych środków od grzyba. Tańszych coraz mniej. Cariala dajesz max 0,6l, cabrio Duo 2-2,5l

Trzeba ostatnie złote zapasy manko wykorzystać i koniec z dobrocią.

Opublikowano

To czego ile się daje to wiadomo z etykiety 😜 tu mowa o dostępności mniejszych opakowań ogrodniczych że nie ma i nie będzie bo na coraz większe powierzchnie te środki pakują. Kupię litr Cariala i właśnie idzie go 0,6/ha i mając 5 ar to wystarczy mi go na ponad 30 zabiegów a nie chce znów nim pryskać kilka razy pod rząd trzeba kupić znów coś innego z innej grupy i też większe opakowanie i powtórka. Czyli zostaje mi tego na kilka lat a ważność nie stoi w miejscu tylko ucieka a nie wiem jak ze skutecznością takiego fungi z 2-3 letnim terminem po 😉

• Like 1
Opublikowano

Aha, jak o to chodzi to ok, rozumiem. Dogadaj się z kimś większym i od niego kup ile trzeba. Ode mnie z wioski też biorą. 

9 godzin temu, dysydent napisał:

a co ja bidny mam zrobić ja na moim zadupiu na chlorantraniliprol-u tylko coragen handlarzyny mają? o.O

cariala też nie widziałem to może jak dwa to już się z neta opłaci zamówić ale jeszcze nie znam pewnych e-"smrodo"-rolno-dostawców i ... no nie tak szybko "po prowincyi" się ten "postęp" roznosi ;)

a dobrze wiedzieć @Daro20 dobrze wiedzieć (dzięki) że i do Bandura trzeba domieszki robić bo trawy t frajer ale bławat to już poważny szkodnik i nawet nie wiem czy powschodowo rimsulfuron sobie z nim radzi czy nie ale jeśli nawet to tanio toto nie wyjdzie
znaczy z cebuli wiem że starca zwyczajnego bandu nie zwalcza za dobrze czyli by wychodziło że rodzina "astrowate" nie bardzo aklonifen im straszny no skojarzyłem fakty i rimsulfuron to kat na rumianki, osty czyli pewnie i resztę z tej rodziny zatem starca i chabry też (choć żółtlicę ma śr wrażliwe) chm...

no w tym roku metrybuzyna przed i poprawiony w trakcie wschodów prosufokarb i oczywiście już w łan przed zwarciem rzędów chizalofop i jest takie coś, ten mix dla odmiany nieco rdestów przepuścił głównie powojowatego. niedużo ale jednak
AJFCJaW7DxhW1xlExOyd9TtjxlwQN78oS31FrbRZ

całe pole takie a ujęcie tak na "krótko" aby "ze słońcem" było bo to akurat w celu uchwycenia różnic pokroju po lewej Jurek, o prawej Gwiazda (choć muszę dogłębniej sprawdzić czy nie omylił odmian ten od kogo sadzeniak bo trochę mi pokrój do Gwiazdy nie pasuje)
to w samym prawym rogu to sąsiada i sadzone z tydzień przed tak że nawet nie chcę wiedzieć co to za wynalazek bi wątpię aby toto ziemię skryło do wykopków.
pewnie zawirusowane a to już deko problem bo ileż to mszycy myknąć przez miedzę
Nie wiem, Teppeki jakie czy co bodaj na tę "Gwiazdę"? a żeby to; jeszcze i temu sąsiadowi by pasowało na mszyce pojechać w swoim własnym interesie
a do ;;upy przy miedzy było sadzić odmianę której tylko pasek. No żebyś ile myślał wszystkiego nie uwzględnisz

Poprawka 300g metrybuzyny i 50 rimela wykończyła tą komose, która przetrwała pierwszy strzał. 🤩 Tak samo rdesty i ostrożeń. Nawet bylica gdzieniegdzie się trafi to podsuszyło. Na ziemniakach delikatnie było widać jaśniejsze listki, ale ładnie rosną i kwitną więc może nie będzie źle. Obstawiam że to po rimelu bardziej aniżeli metry. 

Opublikowano
2 godziny temu, Roki212 napisał:

To czego ile się daje to wiadomo z etykiety 😜 tu mowa o dostępności mniejszych opakowań ogrodniczych że nie ma i nie będzie bo na coraz większe powierzchnie te środki pakują. Kupię litr Cariala i właśnie idzie go 0,6/ha i mając 5 ar to wystarczy mi go na ponad 30 zabiegów a nie chce znów nim pryskać kilka razy pod rząd trzeba kupić znów coś innego z innej grupy i też większe opakowanie i powtórka. Czyli zostaje mi tego na kilka lat a ważność nie stoi w miejscu tylko ucieka a nie wiem jak ze skutecznością takiego fungi z 2-3 letnim terminem po 😉

Dogadaj się z kimś kto ma większą plantacje. Może akurat będzie mógł odsprzedać ci np 50 tke czy setkę. Zapłacisz np razy 2 niż to co wychodzi jemu w dużym opakowaniu. Małe opakowania dla działkowców to z reguły cena kosmos patrząc na ml.