Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, tomek84pl napisał:

wow kto to tam wpisal, pare lat stosowania bandura powschodowo w marchwi i cebuli, nigdy nawet nie laskotal chwastnicy.

Tylko że w ziemniakach dajesz go przedwschodowo to raz, do tego wyższa dawka to 2.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
3 godziny temu, grzybu1 napisał:

U mnie już dawno dziki były... Na razie spokój jest. 

IMG_20230619_175727.jpg

Widać że dzikusy . Nażarły się i bajzel po sobie zostawiły. Oby nie do następnego razu .

Opublikowano
22 godziny temu, metrax12 napisał:

Tylko że w ziemniakach dajesz go przedwschodowo to raz, do tego wyższa dawka to 2.

Tylko jakos reszte wrazliwych chwastow bandur w dawkach 0,1-,03l ha po 2-3 aplikacjach zaczyna przypalac, natomiast na chwastnicy nie zauwazylem zeby sie cos dzialo.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to ze na chwastnice dziala w fazie kielkowania , nie przez liscie

Opublikowano

Pogoda znowu zaskoczyła. 

Oprysk Infinito z difeno skończyłem o 20. Większość na liściach zdążyła wyschnąć przed rosą która i tak nie była jakaś duża. O 1 w nocy popadał deszcz ponizej 1mm a nad ranem, o godz 7 spadło 3l. 

Będzie coś z tego zabiegu? 

Opublikowano (edytowane)

część z dawki odlicz i ew uzupełnij a jaki procent to już oceń sam bo tego nikt nie jest w stanie precyzyjnie wiedzieć

dezynfekcję powierzchniową zabieg zrobił bo zarodniki nieskiełkowane lub kiełkujące wybił bo to robi praktycznie w trakcie i jedynie funkcja interwencyjna i zapobiegawcza wgłębna osłabiona czyli ryzyko że krócej potrzyma

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, GABBER85 napisał:

a otparowanie z rozgżanych liści ? też jakiś procent dolicz, znaczy odlicz

Teraz u mnie nad morzem po 18-19st i pochmurno.. (miejsca w pociągach wyjeżdzających z Kołobrzegu sa wszystkie wykupione na dwa dni naprzód tak ludzie stąd uciekają widzac prognozy xD ) 

Nic nie parowało. 

Jedyna kwestia czy wystarczyło 6h na pociągnięcie chemii. 

Chyba nie ma co sr^ć żarem i spokojnie czekać 7 dni do następnego wyjazdu obserwując co się dzieje na polu. 

A aktualnie wyglada nie najgorzej. Chyba.. 😎

830265bf5258f.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

U mnie dziś poszedł trzeci i ostatni zabieg Revusem. Stonki znaku nie ma po Coragenie.

Macie doswiadczenia z zdesykacją. Jest jakaś alternatywa dla spotlitght? Mam wrażenie że po tym środku sadzeniak gorzej wschodzi. 

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

Może difeno i zrobić Cariala. 

Ja się zastanawiam nad zmieszaniem Revus + fluazynam tylko nie wiem czy to ma sens ale trochę by to rozszerzyło ochronę o alter. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, pedro2 napisał:

A w ziemniaku nie jest tak, że w mieszaninie nie ograniczamy tylko pełne dawki?

Jest tak. Mieszanki tylko z pełnych, zarejestrowanych dawek. 

Mądrzy nie zalecają strobiluryn do ostatnich zabiegów. 
A w ogóle w fazie dojrzewania jagód ciagle należy uważać na alternarioze? Może walić już substancje tylko na zaraze..? 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Cholera wie. Poprzednie lata o tej porze już tylko na zarazie się skupiałem. Ten rok jest u nas dziwny, alter od początku mocno atakuje. Susza i wysokie temperatury. Teraz się ochłodziło i wilgoć w końcu to zaraza bardziej.

Opublikowano

U mnie zostały max dwa zabiegi. Do tej pory każdy miał coś na obie choroby. Wyczerpałem już chyba wszystko co mogłem na alter i pozostaje mi teraz dać jakies Banjo Forte (którego nigdzie nie można dostać!?) albo umieszać wlasnie Revusa z jakąś Altimą. 
Ewentualnie powtórzyć po sobie 1,5l Infinito.. ale co do niego dać na alter kiedy teraz było już difeno a azoksy nie chce dawać.. 

Opublikowano

Nando to fluazynam a wiec to samo co Altima, Banjo.. Teoretycznie literatura głosi ze działa na alter ale z jaką skutecznością.. to w końcu jakiś lajtowy kontakt. 

Mówisz ze robiłeś miksa z Revusem. Czyli się da..