Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No z tą Proximą to są jakieś dziwne rzeczy, w moim 8441 w dowodzie mam wbite dmc przyczepy z hamulcem tylko 10500kg

gdzie w porównaniu w starej 60-tce jest 10000kg. Jak dla mnie trochę za mało, zwłaszcza jak ktoś mieszka w terernie

mało górzystym . Ale takie też dane są na tabliczce znamionowej na ciągniku. Czy w waszych ciągnikach zgadzają się dane

z tej tabliczki z tym co macie wbite w dowodzie? Sprawdzał ktoś?

Edytowane przez piotrczem
Opublikowano

Temat jest o tym co jest wbite w dmc zestawu . 

Dane producenta nie są nigdzie podawane na ten temat . 

Jak są to dajcie link do tego .

Opublikowano

DMC zestawu jeśli nie jest podane w dowodzie (rubryka F3) można obliczyć sumując DMC ciągnika (rubryka F2) z DMC przyczep (rubryka O1)

Wg. nowych norm homologacji ciągników to nie producent określa DMC przyczep, jak to miało miejsce wcześniej , tylko badanie homologacyjne. Polega ono na postawieniu ciągnika z przyczepą na określonej pochyłości, i zbadaniu, jaką masę ciągnik jest w stanie utrzymać tylko przy użyciu własnych hamulców. tak więc o ciągniku 100KM mogącym ciągnąć 30 000kg można teraz tylko pomarzyć :)

DMC zestawu pojazdów wg. polskich przepisów nie może przekraczać 40 000kg.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o Dopuszczalną masę ciągnika to chodzi o to ile sam ciagnik maksymalnie ma ważyć czy ciągnik plus plug lub zestaw uprawowo siewny? Dajmy na to DMC 10500 kg ciągnik 6.5 tony zestaw uprawowosiewny 2.5 t plus obciaznik 1 tona plus operator i DMC przekroczone czyli możliwe uszkodzenie konstrukcji ciągnika?Jak to jest. Prosił bym o wytłumaczenie.  Bo już się pogubiłem 

Edytowane przez Emilio
Opublikowano

https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2016-2022-t-j,17009712.html

§  3. 
1.  Dopuszczalna masa całkowita pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2-20, nie może przekraczać w przypadku:

3) ciągnika rolniczego lub pojazdu wolnobieżnego wyposażonego w koła ogumione:
a) o dwóch osiach - 18 ton,
b) o trzech i więcej osiach - 24 tony
- przy czym udział obciążenia osi kierowanej oraz osi napędowej w każdym stanie obciążenia ciągnika nie może być mniejszy niż 20% jego masy własnej;

14) zespołu pojazdów, w którym pojazdem ciągnącym jest wyposażony w koła ogumione pojazd wolnobieżny lub wyposażony w koła ogumione ciągnik rolniczy - masy wynikającej z sumy dopuszczalnych mas całkowitych pojazdów wchodzących w jego skład, która nie może przekraczać 40 ton.

Opublikowano

Tak, dla rubryki F1  i F2   jest ta sama wartość (dopuszczalna i maksymalna masa całkowita)  przy czym należy uważać aby nie przekroczyć dopuszczalnego nacisku na oś , czy też zmieścić się w nośność opon,

Przed chwilą, jacek1296 napisał:

DMC- dopuszczalna masa całkowita pojazdu lub zespołu pojazdów.

To co się tyczy pojazdu jest w F2 a to co się tyczy zespołu pojazdów jest w F3, nie mieszaj tego.

Przed chwilą, stempos1980 napisał:

Agregat zawieszany nie jest pojazdem.Ciagnik plus przyczepa albo dwie przyczepy ewentualnie wózek i naczepa to się dotyczy DMC

DMC to tylko  skrót  który później się jeszzce określa  w odniesieniu do czego.

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

§  3. 
1.  Dopuszczalna masa całkowita pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2-20, nie może przekraczać w przypadku:

3) ciągnika rolniczego lub pojazdu wolnobieżnego wyposażonego w koła ogumione:
a) o dwóch osiach - 18 ton,
b) o trzech i więcej osiach - 24 tony
- przy czym udział obciążenia osi kierowanej oraz osi napędowej w każdym stanie obciążenia ciągnika nie może być mniejszy niż 20% jego masy własnej;

14) zespołu pojazdów, w którym pojazdem ciągnącym jest wyposażony w koła ogumione pojazd wolnobieżny lub wyposażony w koła ogumione ciągnik rolniczy - masy wynikającej z sumy dopuszczalnych mas całkowitych pojazdów wchodzących w jego skład, która nie może przekraczać 40 ton.

Uzupełniając

17.  Dopuszczalna masa całkowita ciągnika rolniczego o kołach ogumionych nie może przekraczać 14 ton, a jej udział na jedną z osi 10 ton. Udział obciążenia osi przedniej dla każdego stanu obciążenia ciągnika nie może być mniejszy niż 20% jego masy własnej; przepis stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 kwietnia 2011 r.

;

Opublikowano
Dnia 14.12.2020 o 16:11, Emilio napisał:

Jeśli chodzi o Dopuszczalną masę ciągnika to chodzi o to ile sam ciagnik maksymalnie ma ważyć czy ciągnik plus plug lub zestaw uprawowo siewny? Dajmy na to DMC 10500 kg ciągnik 6.5 tony zestaw uprawowosiewny 2.5 t plus obciaznik 1 tona plus operator i DMC przekroczone czyli możliwe uszkodzenie konstrukcji ciągnika?Jak to jest. Prosił bym o wytłumaczenie.  Bo już się pogubiłem 

Nie chodzi tu o techniczną wytrzymałość ciągnika, bo ta realnie jest większa. DMC określa dopuszczalną masę całkowitą, z jaką możesz poruszać się po drogach publicznych (tak jak jest napisane w artykułach przytoczonych przez kolegów powyżej) czyli jeśli DMC ciągnika wynosi 10500kg to 6500kg ciągnik+ 2500kg zestaw uprawowo-siewny+ 1000kg obciążnik= 10000kg, czyli mniej niż DMC. Możesz spokojnie jechać :)

Opublikowano

Rozumiem a mi właśnie chodzi o te  techniczna wytrzymałość. Nikt tego nie podaje w prospektach i człowiek sam nie wie jak to jest. A wiadomo chce kupić dobrze bo zakup na lata

Opublikowano

Jak jest to Ci powie dmc. Wytrzymałość techniczna  i tak będzie zależna od warunków. Tzn. inna na równym asfalcie a inna na wybojach. Poza tym nikt Ci nie powie, że ciągnik x nie złamie się z np. plugiem o masie 2,0t, a z tak samo ciężkim agregatem już tak.

Opublikowano

Rozumiem trzeba by patrzeć na maksymalny nacisk tylnej osi. To jest  parametr który daje coś do myślenia. Na dzień dzisiejszy tylko 2 marki mi są znane które podają taki parametr w folderach. Dziękuję za wyjaśnienie tego problemu bo faktycznie to nie dawalo mi spokoju.