Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę zobaczyć na worku może faktycznie jest przyznam ze mam porównanie z tamtego roku tej samej odmiany z Węgier to ziarna większe mam nadzieje ze to nie będzie miało wpływu na wschody. Czytałem ze w tamtym roku w Rumuni była straszna susza w kuku stad pewnie tak drobne ziarno 🤨

Opublikowano

Witam przymierzam się do zakupu ziaren kukurydzy stanowiska to 4-6klasa przed plon zboża,poplon zaorany na zimę,pH 5.6-6.0,zasobności średnie.Ostatnio jakiś przedstawiciel proponował mi odmiany z Farmsaatu farmoritz i farmurphy.Co na to powiecie ?

Opublikowano
8 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

Cena ujdzie. Miałem Moritza(Kokunę) raz, to miał wilgotność większa niż Pionieer i na tym się przygoda zakończyła. 

Wezmę na próbe coś z tego Farmsaatu i pioniera i może coś jeszcze będę widział co się najlepiej sprawdzi.Ewentualnie co byście polecili na taką ziemie

• Root Admin
Opublikowano

każda hodowla ma dobre odmiany,

poza wspomnianym przez Ciebie Farmsatem i Pioneerem masz jeszcze:

LG,
Dekalb
RAGT,
LIDEA,
IGP,
Satbau,
Syngenta, 

Kws,

czy nawet nasze Smolice.

W każdej z tych hodowli znajdziesz bardzo dobre odmiany.

Ja już przerobiłem 5-6 hodowli i jak dobrze wybierzesz to różnice w plonie są na poziomie 5-8% czyli żadne

Opublikowano

Moim zdaniem farmsaat zaniża fao,miałem kilka odmian przez trzy sezony tak łamliwych i mokrych odmian względem innych hodowli o tym samym fao niemiałem.

• Like 1
Opublikowano

KWS do niedawna lider nasion kukurydzy, obecnie widać że został w tyle a nawet wycofał się z polskiego rynku. Mimo że pare dobrych odmian się znajdzie od nich to jednak sprzedać kiepska. Mało poletek doświadczalnych chyba że jakieś prywatne 

Opublikowano
2 godziny temu, Zetmar napisał(a):

Moim zdaniem farmsaat zaniża fao,miałem kilka odmian przez trzy sezony tak łamliwych i mokrych odmian względem innych hodowli o tym samym fao niemiałem.

Dokładnie Farmsast najmokrzejszy, potem Pionieer, dla porównia Lidea najszuchszy z tych trzech. Ja po kilku latach prób stwierdziłem, że może poza 2-3 dzialkami nie ma sensu kupować najdroższych odmian. Dlatego od 2 lat nie sieje Pionieera. Kolejna sprawa jak się suszy Pionieera to sporo jest mąki i to jest strata.

Kolejna sprawa jak będziemy wybierać najdroższe odmiany, to za rok raczej zdrożeją, a jak tańsze to być może stanieją. W Myśl zasady cena jest tak wysoka jaką może zaakceptować klient. Na Ukrainie mają niższe ceny bo rynek nie kupi droższych.

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, krystian1982 napisał(a):

Dekalb genetyka dobra to na pewno 

Znajomy mial rok temu podczas suszy tylko nie pamietam odmiany ale byl dramat .

Opublikowano

Cześć, jaką odmianę polecacie na kiszonkę? Raczej zapowiada się suchy rok, plus będzie siane na ziemi gdzie jest górka i to niestety piachy więc jednego roku urośnie a drugiego susza wypali 

Opublikowano
51 minut temu, pedro2 napisał(a):

Mi wczoraj wysłał skytowera i as170 

Będzie jeszcze amfora. W zeszłym roku bardzo fajnie sobie poradziła. 

jaka cena w tym roku za amforę? w tamtym roku po zniżce wyszła chyba 840 zł ale niestety na piachu przepadła, nie poradziła sobie 

Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Mi wczoraj wysłał skytowera i as170 

Będzie jeszcze amfora. W zeszłym roku bardzo fajnie sobie poradziła. 

Po ile ? Mi dziś ma przyjść i skytower i as170

Opublikowano

Zobaczymy co z tego będzie i kiedy do zbioru. 

3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Po ile ? Mi dziś ma przyjść i skytower i as170

Nie pamiętam 520netto chyba 

Za amforą dzisiaj jeździłem i nie mogę znaleźć w okolicy. Trzeba gdzieś z neta zamówić 

U mnie właśnie była za***ista w zeszłym roku. Po górach biedna jak wszystkie.

W razie nie sprzeda się to na ziarno zostanie

IMG_20240816_113534_1.jpg

IMG_20240816_170647_5.jpg

Opublikowano
9 minut temu, pedro2 napisał(a):

Zobaczymy co z tego będzie i kiedy do zbioru. 

Nie pamiętam 520netto chyba 

Za amforą dzisiaj jeździłem i nie mogę znaleźć w okolicy. Trzeba gdzieś z neta zamówić 

U mnie właśnie była za***ista w zeszłym roku. Po górach biedna jak wszystkie.

W razie nie sprzeda się to na ziarno zostanie

IMG_20240816_113534_1.jpg

IMG_20240816_170647_5.jpg

nie chcesz inspiro ?