Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
v11 napisał:

QQ jest za lata najstabilniej plonującą uprawą  -tak 1 x na 10 lat bywało  gorzej ale ST  radzi sobie z suszą więc odpada to 10 lat .

RU kto dłużej jest na AF już Cię zna i twoje bajki i furtki też. Szkoda że zmieniłeś nazwę bo jako RU68 byłeś bardziej śmieszny😂 A powiedz nam jak tam fabryka z UFF śmiga???😂😂😂

Opublikowano (edytowane)

@Siedzacybyk Jak się nic nie zmieniło to 3 lata, następnie w 3 roku w dopłatach na działkach po kukurydzy podajesz międzyplon ozimy i w teorii wtedy od nowa liczysz kolejne 3 lata, i jak mnie pamięć nie myli to jedyne 40% gospodarstwa musi mieć zmianowanie, więc po tych zmianach trochę to poszło nam na rękę, bo w pierwotnej wersji było bardziej rygorystycznie...

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano

Tak czytam te wasze komentarze i się zastanawiam co robię nie tak. Chodzi mi o wydajności po 14 - 16 t/ha. Umnie ostatnie lata zbieram po 12 t/ha, wiem mało nie jest i nie ma co narzekać, ale powiem w tym roku liczyłem na więcej bo pogoda nie najgorsza i kukurydza naprawdę ładnie wyglądała. Średnia wyszła mi 12, wiem że niektóre kawałki dawały więcej ale tam ziemia dobra to się nie dziwię. Z tego co widzę to odmiana ma duże znaczenie, ja sieje flinty, które biorą na młyn ( mam blisko i cena też niezła ) ale ciężko jest wyciągnąć ponad 12t/ha, choć przy moim zmianowaniu zboże/ kukurydza lub kukurydza po kukurydzy też chyba wiele nie mogę oczekiwać

Opublikowano
16 minut temu, krzysiek1614 napisał:

Tak czytam te wasze komentarze i się zastanawiam co robię nie tak. Chodzi mi o wydajności po 14 - 16 t/ha. Umnie ostatnie lata zbieram po 12 t/ha, wiem mało nie jest i nie ma co narzekać, ale powiem w tym roku liczyłem na więcej bo pogoda nie najgorsza i kukurydza naprawdę ładnie wyglądała. Średnia wyszła mi 12, wiem że niektóre kawałki dawały więcej ale tam ziemia dobra to się nie dziwię. Z tego co widzę to odmiana ma duże znaczenie, ja sieje flinty, które biorą na młyn ( mam blisko i cena też niezła ) ale ciężko jest wyciągnąć ponad 12t/ha, choć przy moim zmianowaniu zboże/ kukurydza lub kukurydza po kukurydzy też chyba wiele nie mogę oczekiwać

no z flinta więcej niż 13 ciężko zebrać spytaj RU potwierdzi 

Opublikowano
Raptus902 napisał:

Zasiej jakiegoś może jakiegoś Denta.

Wtedy musiałbym zmienić odbiorcę, bo tam gdzie oddaje to biorą na młyn, a zalecane odmiany to flinty. U mnie odbywa się tak że biorę nasiona u nich, jest możliwość podpisania kontraktu, jest możliwość usługi zbioru z transportem no i też mam blisko

Mateusz1q napisał:

16 minut temu, krzysiek1614 napisał:

No tak właśnie myślałem

Opublikowano

olac to ile kto ma, jesli 1. masz blisko skup, 2. leliej placa i wezma, 3. proponuja ci nasiona jakie oni chca, 4. masz usluge pod nosem. 5. nie wiesz ile ci da dent, nie wiemy jaka ktos ma ziemie w porownaniu do nas, ile spadlo wody, jaka czesc kraju, ile w tym prawdy ( przypomina mi sie zart, grubym,meskim glosem facet szepcze do siebie piszac na forum: czesc, jestem ania,mam 8 lat, glosem,chcesz sie zaprzyjaznic?). nie mozna wytlnac klamstwa, pewnie wielu mowi prawde,ale jest tyle zmiennych, ze mozna oszalec, oceniajac siebie po informacjach z internetu. prosze sobie poczytac opinie na google, ludzie oceniaja lokale, dzialanosci, lekarzy! albo fora dla zwierzat, psów i kotow, to sa szalency! prosze nie brac tego wpisu jako obrazliwy. jesli ktos mowi prawdę, niea.sie co obrazac.

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

olac to ile kto ma, jesli 1. masz blisko skup, 2. leliej placa i wezma, 3. proponuja ci nasiona jakie oni chca, 4. masz usluge pod nosem. 5. nie wiesz ile ci da dent, nie wiemy jaka ktos ma ziemie w porownaniu do nas, ile spadlo wody, jaka czesc kraju, ile w tym prawdy ( przypomina mi sie zart, grubym,meskim glosem facet szepcze do siebie piszac na forum: czesc, jestem ania,mam 8 lat, glosem,chcesz sie zaprzyjaznic?). nie mozna wytlnac klamstwa, pewnie wielu mowi prawde,ale jest tyle zmiennych, ze mozna oszalec, oceniajac siebie po informacjach z internetu. prosze sobie poczytac opinie na google, ludzie oceniaja lokale, dzialanosci, lekarzy! albo fora dla zwierzat, psów i kotow, to sa szalency! prosze nie brac tego wpisu jako obrazliwy. jesli ktos mowi prawdę, niea.sie co obrazac.

No i właśnie te 4 pierwsze punkty, o których napisałeś skłaniają mnie do siewu tych odmian.

Opublikowano

Witam. W przyszłym roku pierwszy raz w historii gospodarstwa planuje zasiać kukurydzę. Raczej ma być to flint lub flint/dent ze względu na lokalny skup. Pytanie brzmi: Jaka odmianę polecacie z serii "bierz tą, sieje 5 raz z rzędu i jest 12-14 t." I może jakie nawożenie stosujecie pod taką kuku.  FAO raczej w granicy 240. Kuj-pom

Opublikowano

sialem dent mas 23m, kuzyn sial 9241 i osiągnął 13 ton w tym roku. moja chyba cos kolo 11.2 ,ale fakt taki suchy kawalek. mysle ze u nas miedzy 10 a 13 idzie ukosic. w zeszlym roku 10 ton mialem, kombainsta mowil,ze to najwiecej jak do tej pory, ale susza byla u nas okropna. w tym roku chyba tez ja wezme.

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

na pewno późne dają wyższy plon a dent zwykle późny  PDO w wynikach nie wykazuje kilku ton różnicy -kilkaset tak wszystko ma plusy i minusy u mnie monokultura rzutuje na plony ale ekonomicznie jest ok już jestem po robocie -mam po 15 października do przerycia ciężkie gleby i mogę szykować gawrę 

Opublikowano
jezyk_nh napisał:

Witam. W przyszłym roku pierwszy raz w historii gospodarstwa planuje zasiać kukurydzę. Raczej ma być to flint lub flint/dent ze względu na lokalny skup. Pytanie brzmi: Jaka odmianę polecacie z serii "bierz tą, sieje 5 raz z rzędu i jest 12-14 t." I może jakie nawożenie stosujecie pod taką kuku.  FAO raczej w granicy 240. Kuj-pom

W tym roku u nas SY Calo ładnie sypała, ostatnie 2 lata miałem SY Pandoras i NK Falkone i było te 12t, FAO 220-240 odmiany flint od Syngenty, oddawanene z przeznaczeniem na młyn. Jeśli chodzi o nawozenie to u mnie idzie średnio 300-250 mocznika, 200 polidap, 200 Korn kali przed siewem.

Opublikowano

Tak 2 lata temu chyba najsuchsze jaką miałem to 30 a najbardziej mokra 36.5 i takie się kosiło. Mimo to nadal tej 36 było najwięcej i najbardziej to sensowne wychodziło. 

Nie ma co się bać FAO 260-270 i w górę tylko. Oczywiście w czystym siewie. Trzeba brać pod uwagę że kiedyś siało się 3-10 maj teraz sieje się przeważnie 2 tygodnie wcześniej a nawet i więcej więc czas wegetacji się lekko wydłuża.