Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Jaro1981 napisał:

Tak kokuna pochodzi z farmsaatu z hodowli Freiheerr von Moreau. Przecież  jak wiadomo igp nie jest hodowla tylko Związkiem Zarządzającym Grupę  Hodowli i majaą wyłączność na odmiany. Tak samo jak w tym roku nigdzie już  nie mozna dostać odmiany farmoritz  z farmsaatu.  Mi też  tylko udało się  30 jednostek zamówić  koncem listopada i już jej brak

Też  chciałem spróbować  kozackiej ale tam jest ziarnio typu dent także  odpada. Już  i tak mam złe doswiadczenia w tym roku z Węgierską hodowlą HungaroSeed. Miałem  dwie odmiany Dorka i Ida plon 9 ton z ha a wilgotność 42-45% także nigdy więcej 

wcale nie brak bo przedstawiciele krążą po okolicy i jakoś wciskają farmoritz wszystkim po kolei wiec jakoś mają dostępne a gadka że się kończą to zwykłe zagranie w celu nabicia sprzedaży. Mój "ulubiony" przedstawiciel farmsaatu był u mnie we wrześniu jak jeszcze moja kukurydza na kiszonki stała w najlepsze i już krzyczał że zostały mu tylko ostatnie jednostki. Mnie to nie przekonuje że zanim 80% rynku wypuści cenniki to jedna hodowla sprzedaje cały nakład jednej odmiany

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@MKrajes kurcze ale negatywnie  uparłeś się na ten farmsaat, nie wiem jakby Ci ten przedstawiciel krzywdę zrobił, hmmm, i ni siej zamętu bo nie ma Moritza w Polsce a nawet w Niemczech, a jeśli ma Moritza ten kto Ci wciska to daj mi jego nr, przecież możesz nie jest to zabronione wyjaśnimy to,czy ma czy nie bo też bym kupił jescze bo tylko 2 js mam , czekam na nr.nawet pw, pozdrawiam. 

Edytowane przez Mari82
  • Thanks 1
Opublikowano

sami siebie napędzacie, myślicie że na rynku jest parę dobrych odmian? jest ich parę set ja zawsze na spokojnie po połowie grudnia, czasem styczeń i nigdy jeszcze nie miałem problemów z odmianami które chce dostać 

• Thanks 4
Opublikowano
18 godzin temu, koks napisał:

Jakieś opinie o DKC 3972 ? (dystrybucja Osadkowski)

jest to bardzo dobra odmiana na ziarno na południe kraju fao 270 w plonie lepsza od 3969, sam chciałem ją  mieć na ten rok ale wybrałem 4098 ,była badana w coboru tam poszukaj w wynikach z 2019

Opublikowano

Panowie danubio z saatbau na 5-6klase nada się? Sial ktos?

Opublikowano
L.P. Rok rejestracji FAO ilość nasion w rzędzie ilość rzędów MTZ [g] ilość ziaren w kolbie   masa kolby wysiew nasion na ha PLON/ha
1 2017 230 29 14,7 305 426,3 0,4263 130,0215 86000 11181,85
2 2014 250 25 14,9 315 372,5 0,3725 117,3375 86000 10091,03
3 2017 260 26 14,7 300 382,2 0,3822 114,66 86000 9860,76
4 2013 270 27 15,1 335 407,7 0,4077 136,5795 86000 11745,84
5 2014 280 29 14,2 350 411,8 0,4118 144,13 86000 12395,18
6 2015 280 29 16,2 335 469,8 0,4698 157,383 86000 13534,94
7 2020 280-290 29 14,2 350 411,8 0,4118 144,13 86000 12395,18

Zrobiłem sobie takie porównanie odmian pewnego producenta pod kątem matematycznym według danych podanych w katalogu

i przy założonym wysiewie 86tyś nasion ( pomijam inne czynniki). Można zobaczyć że między najlepiej a najgorzej plonującą

odmianą dzieli nas 4tony.

Opublikowano
13 godzin temu, Mari82 napisał:

@MKrajes kurcze ale negatywnie  uparłeś się na ten farmsaat, nie wiem jakby Ci ten przedstawiciel krzywdę zrobił, hmmm, i ni siej zamętu bo nie ma Moritza w Polsce a nawet w Niemczech, a jeśli ma Moritza ten kto Ci wciska to daj mi jego nr, przecież możesz nie jest to zabronione wyjaśnimy to,czy ma czy nie bo też bym kupił jescze bo tylko 2 js mam , czekam na nr.nawet pw, pozdrawiam. 

Nie mam nic do farmsaatu jako hodowli to po pierwsze

po drugie jest jedna zasada w handlu gniewu nie ma z wieloma firmami było mi nie po drodze zdarzały się różne sytuację mniej lub bardziej przyjemne ale nikt nie robił tak jak przedstawiciel farmsaatu że obrabiał d*pę ludziom po terenie i opowiadał niestworzone historie bo ktoś od jaśnie pana nie kupił nasion. 

Po trzecie kolega jeszcze w tamtym tygodniu kupił 6 czy 8 jednostek Farmoritz bez większego problemu więc nie wiem skąd taka panika że nagle brakuje nasion

Opublikowano
1 godzinę temu, MKrajes napisał:

Nie mam nic do farmsaatu jako hodowli to po pierwsze

po drugie jest jedna zasada w handlu gniewu nie ma z wieloma firmami było mi nie po drodze zdarzały się różne sytuację mniej lub bardziej przyjemne ale nikt nie robił tak jak przedstawiciel farmsaatu że obrabiał d*pę ludziom po terenie i opowiadał niestworzone historie bo ktoś od jaśnie pana nie kupił nasion. 

Po trzecie kolega jeszcze w tamtym tygodniu kupił 6 czy 8 jednostek Farmoritz bez większego problemu więc nie wiem skąd taka panika że nagle brakuje nasion

To podaj mi namiar tego przedstawiciela to sobie  dobiorę jeszcze 30 jednostek Farmoritza

• Like 1
Opublikowano

Niestety nie mam żadnych korzyści jak niektórzy tutaj by przyczyniać się do podniesienia sprzedaży tej hodowli. Zresztą masz chyba tak dobre kontakty z nimi że coś znajdą dla ciebie w swoich magazynach. 

Opublikowano (edytowane)

Mkrajes podeślij nr do tego gościa od Farmsaat, może być na priv 

Tez bym jeszcze domówil kilka j Moritza sobie i kilkanaście dla kuzyna.

Grzesiek, Fantoso to też taki średniak jak dla mnie, szukaj Moritz albo Muller. fire i mirage u siebie nie miałem także się nie wypowiem. 

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Czy macie jakieś opinie o odmianach lg 30.258 bądź Volodia? Takie mi zaproponował odmiany, teren południowy-wschód 4a / 4b klasa.