Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, ASZv3 napisał:

Jak już posiał te żyto (jak wiele osób) to co Wy tu filozofujecie co mógł zrobić...

Zaorać w kwietniu jako poplon  - w przyrodzie nic nie zginie

Opublikowano

Znaczy myśle żeby do 15 kwietnia skosić i zebrac bo ojciec posiał już żyto a zaorać szkoda bo ładne dobrze pokrzewione i wysokie wiec do 15 kwietnia odpowiednio wyrośnie i po tym polecę z nawozami i na to talerzówka bo orać zabardzo nie chce bo rozbierznosc ziemi od 3 do 6

Opublikowano
21 godzin temu, wicia433 napisał:

jak ktoś wyżej pisał też polecam baobi. miałem ją właśnie z rosomakiem, rośnie zdecydowanie wyższa i lepiej znosi suszę, aczkolwiek kolba na plus dla rosomaka. odmiany razem fajnie się uzupełniają. pod względem masy baobi bije i Hulka i codizouka. w coboru za ostatnie 2 sezony baobi też było numerem jeden pod względem masy z hektara, no i cena także bardzo przyzwoita.

Sieje Rosomaka ze względu na kolbe,a na mase nie narzekam bo rośliny potęzne z grubą łodygą i szerokimi liścmi. Dlatego szukam też jakiejś odmiany na próbe,może lepiej zniesie susze bo z roku na rok jest troche gorzej.

Baobi zainteresuje się.Mozaike zniesie czy polecacie na lepsze gleby?

22 godziny temu, krzycho3333 napisał:

Jak chodzi o masę to nie siej rosomaka ale jak chcesz to baobi codizouk hulk 

Rosomak co roku wygląda przyzwoicie ,odmiana sprawdzona nie tylko przezemnie i zostaje na dłuzej.Szukam dla niego kompana z wiekszą iloscia masy,a Baobi widze popularna dlatego się nią zainteresuje.

Opublikowano
Dnia 1.02.2020 o 20:21, kierowiec napisał:

@lucas29 weź poszukaj innych metod promowania FarmSaatu, bo tutaj już niedobrze się robi, ludzie chcą własnymi opiniami z życia wziętymi się podzielić, aby przetrwać i dostosować się do lat i rynku, no ale przecież czy na Sahare czy na Syberie FarmSaat coś wybierze dobrego.

W końcu  jesteśmy  rolnikami i mamy wymieniać doswiadczeniami w koncu jest taka ide tej grupy. Ja też  uwazam ze jako Farmsaat  mają  dobre odmiane bo też  obsiewam sporo od nich

Opublikowano (edytowane)

uderz w stół a nożyce się odezwą. Napisz że Pioneer Lg Mas IGP Saaten KWS itd słabo wyszły większość przeczyta przyjmie do wiadomości i tyle a niezależnie czy tutaj na AF czy na innych forach lub grupach na FB padnie coś o wybitnym Farmsaacie to te same osoby ruszają z odwetem swojej kochanej firmie. 

Nie wiem ile osób to sprzedaje w samym podlaskim ale tak nachalnej polityki sprzedaży jeszcze nie spotkałem. Bo o marketingu poniżej poziomu dna swoje napisałem. Dwóch szanownych panów co drugi dzień jest u mnie  na gospodarstwie od ponad tygodnia i tylko kupować farmsaat, kolejny "mądry inaczej" z Inagrolu z Białegostoku co dzień od 6 do 22 po 10 razy wydzwania kupuj pan farmsaat i nie rozumie prośbą groźbą blokujesz nr to z kolejnego dzwoni. A zacznij się z nimi to ci żyć nie dadzą jak znajomy wziął w tamtym roku 2 jednostki to w tym jak znów słyszy że ktoś z farmsaatu to idzie psy wypuszczać (taka aluzja jakby ktoś nie zrozumiał) tak już mu już na nerwy działają. I jak w tamtym roku coś słyszałem o jakims farmsaacie to w tym już nie mogę o nich słuchać bo już się niedobrze mi robi .

Edytowane przez MKrajes
  • Like 3
  • Haha 2
Opublikowano
mariez napisał:

Xerkses napisał:

Ktoś coś może powiedzieć o odmianie Barman na ziarno ?

pytałem też o tą odmianę ale nie było odpowiedzi .kupiłem dwie jednostki na próbę zobaczymy co pokaże.

Ja wziąłem 5 jednostek , z Agroloku brałeś ?

Opublikowano (edytowane)

Sieję równo 40ha w tym roku czyli nie tak dużo. problem w tym że punktów i sprzedawców coraz więcej rolników coraz mniej a ziemi ile było tyle jest i każdy choć na siłę chce coś sprzedać. Najgorzej że gospodarstwo mam przy ruchliwej krajówce na granicy dwóch powiatów i uwierz mi są takie dni że przez podwórko przewinie się tylu naganiaczy jak pielgrzymek przez Licheń. A dodaj do tego kilka branży od maszyn przez pasze,dodatki, nawozy, nasiona itd to uwierz mi każdego czasem wyprowadzą z równowagi a są różni od normalnych kulturalnych przez natrętów, bajkopisarzy po naciągaczy z cudami na kiju jak nawozy w żelu czy wapno w oprysku.

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano

Ogólnie zgadzam się z Tobą ale z jednej strony każdy chce żyć/zarobić, kwestia jak to robi. Też mnie to wkurzało i wkurza (teraz również od strony dystrybutora właśnie gdzie propozycji wszelakich jest jeszcze więcej). Jeśli ktoś oferujący coś podchodzi w sposób kulturalny i ewidentnie nie ma po prostu ściemy do wciśnięcia to warto go krótko wysłuchać o ile akurat nie ma się mega pilnej pracy czy nie je się obiadu albo jakieś trudne sytuacje etc. Ja osobiście od strony tego oferującego staram się robić to w sposób racjonalny, nienachalny. Nic na siłę. Stąd też zdecydowany nacisk na sprzedaż przez e-sklep, bez dzwonienia / odwiedzania non stop z wciskaniem mnóstwa rzeczy. Klient może na spokojnie przeanalizować / wybrać produkty pod względem potrzeb i cen oraz w czasie kiedy ma na to chwilę / chęć. Jeśli potrzebuje doradztwa to po prostu informuję co wg mnie jest lepszą opcją, przy rozpisaniu również tych słabszych bez zbędnego oceniania kogoś na przyszłość zależnie od tego co wybierze.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem w tamtym roku i szczerze to taki średniak który niczym szczególnym mnie nie ujął. W okolicy były różne opinie mocno skrajnie. 

Miał być pogromcą Hulka a masy nie dał więcej i szybko poddał się suszy

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano

Kukurydza będzie rosła na glebie średnio 4b-5 ktora z odmian lg byście polecili 30.215, 30.229, 31.219, 31.250? Jak oceniacie odmiany lg względem innych? Warte są swojej ceny czy lepiej poszukać czegoś innego? Miał ktoś porównanie odmian lg z innymi producentami? Zastanawiam sie jeszcze nad farmfire.