Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam odnowie troszeczkę temat ale ciekawi mnie to czy dało by radę zrobić otwieranie takiej belki hudraulicznie co wy na to mam u siebie taka i chciałbym coś takiego zrobić 

Opublikowano
1 godzinę temu, Maniek101 napisał:

Co może być przyczyną stukania pompy? dodatkowo niektóre końcówki niedokładnie rozpylają i tak jakby "leją", filtry są czyste i reszta wydaje się ok... biardzki 400l pompa 120l

Najczęściej to wałek przekaźnika stuka przesmaruj krzyżaki powinno być ciszej jak to to. 

Może rozpylacze są wadliwe zamień miejscami i zobacz czy jest różnica.

Opublikowano
14 godzin temu, Maniek101 napisał:

Co może być przyczyną stukania pompy? dodatkowo niektóre końcówki niedokładnie rozpylają i tak jakby "leją", filtry są czyste i reszta wydaje się ok... biardzki 400l pompa 120lPo

Pompa stuka wtedy jak na sucho chodzi. Sprawdź filtr i czy  przewód zbiornik-filtr-pompa nie jest zagięty.

Opublikowano (edytowane)

Filtry wszystkie świeżo czyszczone a przewód też zagięty nie jest, wałek wom też ok, z końcówkami to jest tak że leje i jak poruszam na boki i tym zaworkiem z boku to chwile jest dobrze a potem znów leje jak nie ta to inna... Jakie są ewentualnie objawy uszkodzonej membrany w pompie?

Edytowane przez Maniek101
Opublikowano

To wymień końcówkę i zaworek . Zamień z takim co nie leje może na próbę .

Opublikowano
Maniek101 napisał:

Filtry wszystkie świeżo czyszczone a przewód też zagięty nie jest, wałek wom też ok, z końcówkami to jest tak że leje i jak poruszam na boki i tym zaworkiem z boku to chwile jest dobrze a potem znów leje jak nie ta to inna... Jakie są ewentualnie objawy uszkodzonej membrany w pompie?

Sprawdź zaworki przy pompie umnie miałem sprężynki pęknięte były i stukało w ompie po wymianie cisza jest

Opublikowano

Słabo opisujesz ten sposób lania, ale podejrzewam że masz popękane/sparciałe membrany zaworków antykapacza. Przy wyższym ciśnieniu gwintem ciecz wydostać się spod nakrętki, zaburza pracę rozpylacza dając efekt kapania.

Membrana u lokalnego sprzedawcy u mnie 1,3 szt.

Awaria częsta, nawet bardzo.

Opublikowano

W tym tygodniu przyjechał do mnie opryskiwacz Biardzkiego 600 l hydraulicznie rozkładany. Z tego co czytam to rama jak i belka jest śrutowania a następnie malowana proszkowo. Mankament jest taki, że na belce widać bardzo dużo poprawek lakierniczych pędzlem. Myślicie, że jeśli złożyłbym reklamacje to zostanie uznana i belka wymieniona na nową? 

Opublikowano
59 minut temu, pr00s0p napisał:

W tym tygodniu przyjechał do mnie opryskiwacz Biardzkiego 600 l hydraulicznie rozkładany. Z tego co czytam to rama jak i belka jest śrutowania a następnie malowana proszkowo. Mankament jest taki, że na belce widać bardzo dużo poprawek lakierniczych pędzlem. Myślicie, że jeśli złożyłbym reklamacje to zostanie uznana i belka wymieniona na nową? 

Nic nie zaszkodzi spróbować. Można parę fotek nawet na priv Biardzkiego? :D Pozdro

Opublikowano

@thor1984 patrzyłem w instrukcji i nic nie ma ile oleju potrzeba do pompy ale chyba coś około 300 ml ale pewności nie mam. 

Opublikowano
Dnia 23.04.2020 o 16:33, pr00s0p napisał:

też tak miałem... Z reklamacją to powodzenia! Należy reklamować w ciągu 14 dni od odbioru lub w dniu odbioru bo po tym terminie to te firmy różnie mogą reagować. W instrukcji pkt 8.4 jest zapis "ubytki w powłoce lakierniczej należy oczyścić i uzupełnić przez pokrycie nową warstwą farby ochronnej"

Dnia 12.04.2020 o 18:35, Maniek101 napisał:

Dokręć ten zaworek z membraną anty kropelkową i przestanie. Zwróć uwagę na ciśnienie bo jak źle ustawisz to przy niższym ciśnieniu nie będzie pryskać. U mnie skutkuje wyłączenie na rozdzielaczu bo i tak kapie :D 

Dnia 11.02.2020 o 13:20, wiesiek63zmc napisał:

Czy może ktoś się orientuje czy można kupić gotowy układ ssący do biardzkiego  ( ciągnąć z mauzera) czy trzeba kombinować

Załóż zawór trójdrożny i po temacie. Montujesz go pod tym dużym filtrem ssawnym. Pamiętaj że wąż ssawny musi być zbrojony/wzmacniany - nie może się zacisnąć!

Opublikowano

Juz wcześniej pisałem co sądzę o tym opryskiwaczu, już trzecia pompa 140 Tolveri w lutym dostałem nową zrobiłem 10ha woda poszła do oleju dzwonię z reklamacją niema sprawy wysyłamy nową już podobno jakaś lepsza czekam 3 dni niema pompy dzwonię Grzecznie pytam co z pompą w związku z covid19 niektórzy dostawcy nie pracują więc nie wie kiedy będzie rozumiem nie ma na to wpływu czekam już 3 tydzień pryskać trzeba a niema czym dobrze że jest stary pilmet w domu ale po co wsadzają to gówno i jak trzeba to niema czym robić. Gdzie ten zawór wstawić żeby ssało z mazera?

Opublikowano

@Jasio88 czy taki problem rozkręć pompę wymienić jeśli uszkodzone są membrany ?

Opublikowano

Kupuję nowy opryskiwacz nie po to żeby przy nim grzebać, i nie po to dopłacam do lepszej pompy żeby wymieniać w niej membrany. To nowa pompa która zrobiła 10ha. Od tego jest serwis i to obejmuje gwarancja. A ty jak kupisz nowy kombajn i zatrze się silnik to zrobisz sobie remont? Zdje. które wrzuciłeś to pompa Biardzikiego a ja mam Tolveri PU 3/140

Opublikowano

No nie koniecznie bo TV ma 3 tłoki i inne membrany konstrukcyjnie to zupełnie inne pompy chyba nie rozbierałeś nigdy Tolveri Pu3/140 odnosząc się do modelu z twojego linka

axe300 napisał:

Dnia 11.02.2020 o 13:20, wiesiek63zmc napisał: Czy może ktoś się orientuje czy można kupić gotowy układ ssący do biardzkiego  ( ciągnąć z mauzera) czy trzeba kombinować Załóż zawór trójdrożny i po temacie. Montujesz go pod tym dużym filtrem ssawnym. Pamiętaj że wąż ssawny musi być zbrojony/wzmacniany - nie może się zacisnąć!

W którym miejscu zamontować ten zawór?

Opublikowano (edytowane)

Moglby ktoś fotkę dać jak to wygląda z tym zasysaniem wody przez dodatkowy zawór? U siebie mam w sumie coś takiego bo mam drugi zbiornik do płukania  ukladu i zawór ktorum zmieniam z kąd mam pobierać płyn,może  tu by coś dołożyć  🤔

20200507_112922.jpg

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Znalazłem coś takiego można przykręcić do filtra od spodu zamiast kranika spustowego https://sklep.mizar.com.pl/zawor-kulowy-3-drozny-na-waz-25mm-32mm-z-nakretka-p-13264.html

Opublikowano
9 godzin temu, Jasio88 napisał:

Znalazłem coś takiego można przykręcić do filtra od spodu zamiast kranika spustowego https://sklep.mizar.com.pl/zawor-kulowy-3-drozny-na-waz-25mm-32mm-z-nakretka-p-13264.html

tak, dokładnie to ten zawór. 1 1/2 " to strona filtra,  32mm strona pompy, 25mm to strona ssania. Jak sie myle to mnie poprawcie. ;) Sprzedawcy do końca nie wiedzą jak to działa.

Z tą zacierającą pompą to bardzo nie wporządku. :(  Zmusić serwis na wymianę przez nich pompy i przetestować na te minimum 10-20ha lub mięć włączoną na dłuższy czas jak sie zdupczy to niech zabierają cały opryskiwacz.