Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rozwaliłeś dyszę mieszadła przy czyszczeniu i cała ciecz swobodnie wraca nim do beczki. Wlej wiadro wody, uruchom i zobacz ile cieczy przewala mieszadłem

Opublikowano (edytowane)

W ogóle po kilku latach bezawaryjnego użytkowania to ostatnio same przeboje. Jak mieszadło było niedrożne to musiałem pryskać na małych ciśnieniach aby uzyskać żądaną ilość cieczy zresztą kiedyś o tym pisałem. Oczyszczenie mieszadla nie pomogło. Teraz znowu to. 

A jeszcze taka rzecz. Mam opryskiwacz sadowniczy z takim samym zaworem głownym jak w biardzkim i w tym sadowniczym ustawie np. 5 bar i obieg jest otwarty ale ciecz nie idzie na dysze i trzyma to ciśnienie 5 bar. Natomiast jeśli np. W biardzkim mam ustawione 3 bary to jeśli obieg jest otwarty ale nie idzie na dysze to ciśnienie bardzo rośnie do 7-8 bar. 

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
17 godzin temu, akmaly napisał:

Sprawdź szczelność od pompy przez filtr do rozdzielacza

wszystko szczelne

17 godzin temu, Agrest napisał:

Rozwaliłeś dyszę mieszadła przy czyszczeniu i cała ciecz swobodnie wraca nim do beczki. Wlej wiadro wody, uruchom i zobacz ile cieczy przewala mieszadłem

trop był dobry bo co prawda nie sama dysza ale jeden z elementów mieszadła się rozwarstwił i ciecz leciała na dwa miejsca. Niestety po wymianie na nowy sprawny problem nie ustąpił, nadal idzie ledwo osiągnąć 1 bar

Opublikowano

Widać po końcówkach że to tylko 1 bar czy  awaria zegara? Może brak oleju w zbiorniczku pod manometrem lub pęknięty?.

Ja wczoraj założyłem nowy rozdzielacz w biardzkim bo stary odmówił posłuszeństwa ale na wysokim ciśnieniu. Nie idzie go zmniejszyć.

Opublikowano

Tak widać, że słabo leci. Jak włączę jedną sekcję to jakoś to wygląda, przy drugiej zjazd na manometrze a na 3 sekcjach widać, że słabo leci. Też o tym pomyslałem ale wygląda ok, olej jest. Przełożyłem dla pewności z drugiego opryskiwacza ale to samo max 1 bar idzie osiągnąć przy skręconym na max pokrętle

Opublikowano

A przy rozkręconym jest zmiana, czuć opór przy skręcaniu?

Jeśli nie wysiada pompa to wina rozdzielacza.

U mnie zaczęło się od awarii tej łapki puszczającej na przelew. Nie dało się powrócić bo środek się zaciął.

Może i u ciebie w środku się zacina i większość idzie na przelew

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, akmaly napisał:

1 bar to nie mieszadło za dużo ucieka, musi być problem za zasilaniu albo rozdzielaczu. A filtr masz z zaworem zwrotnym żeby po wyjęciu sitka nie wylewała się ciecz? 

u mnie to jest taka prosta konstrukcja jak cep a nie mogę sobie z nią poradzić. 3 przewody na sekcje i 4 na rozwadniacz. Nie ma zaworu. W takiej pozycji jak jest idzie na przelew, Po przekręceniu czerwonej rączki i włączeniu sekcji idzie na sekcje pryskając i mieszadło jednocześnie. Jeśli obieg jest otwarty ale nie są włączone sekcje to idzie przelewem i mieszadłem.   Dziwne tylko to, że jak mieszadło było zapchane to ciśnienie było a po przeczyszczeniu nie ma więc logicznie nasuwa się, że to powinno być to ale jednak nie. 

2 godziny temu, Agrest napisał:

A przy rozkręconym jest zmiana, czuć opór przy skręcaniu?

Jeśli nie wysiada pompa to wina rozdzielacza.

U mnie zaczęło się od awarii tej łapki puszczającej na przelew. Nie dało się powrócić bo środek się zaciął.

Może i u ciebie w środku się zacina i większość idzie na przelew

Skręcając czuć opór na pokrętle.  Teraz jeszcze zauważyłem demontując drugi zawór główny, ze po wyjęciu z niego przewodu ssawnego zaczęło syczeć powietrze dłuższą chwilę, założyłem więc jeszcze raz go z powrotem, żeby zobaczyć czy cos się nie zmieniło z ciśnieniem no ale się nie zmieniło więc znowu zdemontowałem przewód ale tym razem już powietrza nie było słychać. 

o.jpg

Edytowane przez thor1984
Opublikowano

O, ja właśnie taki sam badziew teraz kupiłem. Zobaczymy czy będzie działać.

To zaślep na próbę mieszadło i zobacz czy jest jak dawniej.

Wystarczy na chwilę zatkać wąż drewnianym kołiem i zacisnąć opaskę.

Właśnie o tą czerwoną rączkę mi chodzi. Może niedomyka i część puszcza na skcje, część na przelew. To jest najbardziej prawdopodobne.

Uruchom, otwórz sekcje i patrz czy przelewem nie wraca do beczki. Przy 1 bar to nawet kropla nie powinna wrócić

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

O, ja właśnie taki sam badziew teraz kupiłem. Zobaczymy czy będzie działać.

To zaślep na próbę mieszadło i zobacz czy jest jak dawniej.

Wystarczy na chwilę zatkać wąż drewnianym kołiem i zacisnąć opaskę.

Właśnie o tą czerwoną rączkę mi chodzi. Może niedomyka i część puszcza na skcje, część na przelew. To jest najbardziej prawdopodobne.

Uruchom, otwórz sekcje i patrz czy przelewem nie wraca do beczki. Przy 1 bar to nawet kropla nie powinna wrócić

zrobiłem tak jak mówisz z tym mieszadłem i zatkanie jego nie poprawia sytuacji. Nadal dobija do 1 bar i nic więcej. 

Rzeczywiście idzie trochę mieszadłem może nie dużo ale regularne krople. Problem w tym, że podmieniłem  zawór główny który jest na 100 % dobry i też nie było pozytywnego efektu. 

jutro jeszcze przełożę od znajomego nie tylko zawór główny ale w ogóle cały rozdzielacz i zobaczę efekt. 

1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Zatkaj przewód przelewowy, albo zobacz czy przelewem woda ucieka, jeśli tak mimo skreconego zaworu regulacji to on szwankuje. Jeśli nie to w pompie szukać winowajcy

zaworki, membrany czy cos jeszcze, membrana powietrznika (choć ona to chyba odpowiada aby ciecz nie pulsowała)?

Opublikowano (edytowane)

Może być mimośród lub wałek wytarty. Nie wiem czy dobrze nazywam części, ale chodzi o to że jest mniejsza amplituda wychyleń przepon, a więc i ciśnienie niższe.

Podwieszony zaworek też spowoduje cofanie cieczy i niskie ciśnienie. Ale wówczas są duże wąchania wskazòwki manometru 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

To ja obstawiam zaworki. Jeśli nie ma wody w oleju, a olej jest to małe szanse by pompa się zatarła, a tymbardziej wina membran. Jeszcze może filtr wstępny nie drożny. Źle obrócone to czerwone pokrętło? Swoją drogą do dziś nie wiem po co to jest😉. By sprawdzić należy zdjąć wąż ssawny przy pompie i woda powinna się lać "pełnym" wężem. 

Opublikowano

O jakim czerwonym pokrętłem piszesz? To z rączką to praca przelew a drugie od regulacji ciśnienia. Nic nie musisz ściągać, przewód przelewowy idzie do zbiornika, wystarczy zobaczyć czy ciecz nie wypływa podczas pracy 

Opublikowano

Być może pękła sprężynka na za workach i przez to może być problem z ciśnieniem, tak na prawdę to trzeba po kolei sprawdzać mam biardzkiego 300l to przerobiłem sporo awarii ale to trzeba rozebrać i sprawdzić.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ZYLA napisał:

Mówię o pokretle na filtrze wstępnym i o przewodzie między filtrem a pompą 

Pokrętło na filtrze ma za zadanie sterowanie zaworem zwrotnym w filtrze, jeśli jest to masz zawór zwrotny żeby przy napełnionym zbiorniku można było wyczyścić filtr. O tym pisałem na samym wstępie, jak odkręcisz tą część obudowy żeby dostać się do filtra zobaczysz że filtr w środku ma taki plastikowy pin, możliwe że się wykrzywił i cały czas masz zamknięty obieg na filtrze. Ta cześć z czerwonym pokrętłem musi nacisnąć ten plastikowy pin żeby otworzyć zawór. 

Sorki za błędną nazwę, nazywa się to filtr z zaworem odcinającym :P

Tu dla przykładu samo pokrętło ( jeśli o niego chodzi 😞

https://agroplast.pl/pl/p/Zawor-odcinajacy-kompletny/199

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

@akmaly wziąłem się za ten filtr, szkoda, że dopiero po rozebraniu pompy gdzie wszystko było ok.  Co do filtra to ja nie mogę tym pokrętłem kręcić jak by było zablokowane. Winnym był nie wiem jak to się fachowo nazywa ta część wkręcana w filtr która podtrzymuje taki jakby długi cienki bolec na którym jest oring i sprężyna. Wykręciłem to i potem za cholerę  nie mogłem wkręcić więc filtr złożyłem bez tego i ciśnienie teraz ładnie rośnie. Wychodzi no to, że tak jak piszesz zawór był cały czas zamknięty.

Opublikowano
Piotruniu25 napisał:

Pompa torveli P-120 woda poszła do oleju,co to może być?

szrot, tego gówna się uszczelnić nie da, ja swoją rozbierałem x razy i wymieniałem i oringi i przepony i wszystko i lipa. Wypryskane kawałek i od nowa.