-
Podobna zawartość
-
Przez _Marcin_
Witam,
W silniku MWM D226B6 w Fendt 311 Turbomatic pękł mi poprzecznie ostatni popychacz (na szóstym cylindrze). Niestety wymiana samego popychacza i złamanej laski nie pomoże bo przy okazji ukruszyło żeliwną tuleję w której popychacz pracuje. Obecnie ma ona kształt zbliżony do stożka i po włożeniu popychacza wyraźnie czuć luzy.
Czy znacie jakieś firmy zajmujące się naprawą tego typu uszkodzeń?
-
Przez zzaplota
Witam, mam problem z ciśnieniem oleju silnikowego w Renault 110.54 z silnikiem d226-6 MWM. Na wolnych obrotach zegar wskazuje 1.3 bar. Na 1500 obr.\min jest już 7 bar. Przy 2000 obr\min wskazówka wchodzi na 9 bar. Ciśnienie oleju idealnie równo rośnie w górę w stosunku do wzrostu obrotów silnika. Zegar podłączyłem bo po grubej robocie na wolnych obrotach mrygała kontrolka, po odkręceniu misy zauważyłem że pompa zluzowała się na przylgni z silnikiem. Pompę wymieniłem na nową (stara była porysowana w środku). Cała operacja dała mi tylko wzrost ok. 0.5 bar na wolnych obrotach silnika i ok. 2 bar na 2tys. obr.\min. Wykręcałem zawór regulacyjny w podstawie filtra, nic ciekawego tam nie było - sprężyna i śrut. Proszę o jakiekolwiek rady bo nie wiem co z tym zrobić a tu ciągnik potrzebny bo ropy za dużo :-)
Pomiary wyżej są na zimnym silniku, te na ciepłym ale jeszcze nie na rozgrzanym 100%:
550obr\min 0.3 bar
700 0.8
1000 1.2
1500 2.8
2000 4.8
2250 5.5
Zajrzę jeszcze raz do tego zaworu w podstawie filtra, nie chce mi się wierzyć że to panewki - silnik sztywny jak hmm., ma moc, ładnie pracuje.
-
Przez gromowin
Witam zastanawiam sie nad kupnem ciagnika renault i mam maly dylemat, czy szukac z silnikiem JD dps czy mwm? Myslalem o cergosie 330 z silnikiem dps, bo nawet znalazlem taki w dobrym stanie?i jak wygladaja ewentualne koszty remontu np, silnika, skrzyni itp?
-
Przez SzymonKrl
Witam dziś przy zmianie oleju wyciągnąłem kawałek prawdopodobnie tulei, tydzień temu robiłem uszczelkę pod głowica bo woda szła na tłok a teraz takie coś słuchajcie wiadomo kapitalka silnika już jest oczywista ale co sądzicie robić od razu czy wytrzyma do zimy ? głownie pryskam, ziemniaki kopie i transporty no i bd też musiała 2,5 ha truskawek w glebogryzarce ze 2 razy objechać.
Już nie chcąc zakładać 2go tematu jakieś porady przy remoncie ? Jak wyjąc tuleje jak je wsadzić czy części usus/ waryński czy coś tańszego co warto zaraz zrobić szlify i inne ? dodam ze z 10 lat temu miała remont ale od 2 lat zaczęła z powrotem dostawać w dupkę, przedtem tylko tak było do pół ha ziemniaków i to była jej robota teraz trochę wróciła do łask.
-

Rekomendowane odpowiedzi
badanie polskiego rynku cebuli
KS-6