Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiciel dziś się przypominał i powiedział, że do 20 lutego wszystkim z naboru mgr 2018 mają dać odpowiedź.

W Białymstoku w ARiMR od grudnia CBA siedzi więc może się przestraszyli inni i w końcu ruszyli z robotą. 😁

Opublikowano
54 minuty temu, Cezar81 napisał:

A u mnie wyszła krzyżówka, gościu od którego dzierżawię raptem 1 h złożył wniosek o dopłaty na te same działki  no i teraz sobie poczekam .........

niepowiedziales mu ze dwuch nie moze

Opublikowano

To sąsiada zaboli kieszeń, a Ty prawdopodobnie skłócisz się z nim na wieki i stracisz dzierżawę. Chyba że honorowo weźmiesz karę na siebie

Opublikowano
17 godzin temu, pedro2 napisał:

Przedstawiciel dziś się przypominał i powiedział, że do 20 lutego wszystkim z naboru mgr 2018 mają dać odpowiedź.

W Białymstoku w ARiMR od grudnia CBA siedzi więc może się przestraszyli inni i w końcu ruszyli z robotą. 😁

Dlaczego co to za afera tam?

A jak wygląda sytuacja z tą dzierżawą, jeżeli jest umowa i na umowie jest że ten co uprawia ziemie bierze dopłaty to kto wtedy tą odpowiedzialność pieniężną ma ponieść jak obydwaj złożyli wniosek?

Opublikowano

Na umowie może nie być nic o dopłatach. Ten, kto dzierżawi ziemię, jest jej użytkownikiem. Ten, co dał w dzierżawę i złożył o dopłaty, będzie, że złożył bezprawnie wniosek o dopłaty na grunt, którego nie użytkuje, bo oddał go w dzierżawę. Z mocy prawa takie dopłaty mu nie przysługują i wszelkie zapisy, że dopłaty bierze właściciel ziemi są z mocy prawa nieskuteczne. Można zawrzeć w umowie klauzulę, że czynsz dzierżawny może być powiększony o sumę należnych do uprawy lub gruntu dopłat z ARiMR w danym roku.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

A jak wygląda sytuacja z tą dzierżawą, jeżeli jest umowa i na umowie jest że ten co uprawia ziemie bierze dopłaty to kto wtedy tą odpowiedzialność pieniężną ma ponieść jak obydwaj złożyli wniosek?

Podobno rutynowa kontrola 3msc z możliwością przedłużenia do 6msc. 

Opublikowano

Miałem taką sytację 7 lat temu, że ja i ciotka od której miałem pole złożyliśmy wnioski o dopłaty (takie niedomówienie), wówczas dostałem telefon z agencji, podjechałem, wykreśliłem tą działkę i tyle obyło się bez żadnej kary.

Opublikowano
30 minut temu, margoo78 napisał:

Miałem taką sytację 7 lat temu, że ja i ciotka od której miałem pole złożyliśmy wnioski o dopłaty (takie niedomówienie), wówczas dostałem telefon z agencji, podjechałem, wykreśliłem tą działkę i tyle obyło się bez żadnej kary.

Miałeś wielkie szczęście ze spotkałeś mądrego pracownika, inaczej byla by kara, kwestia jakiej wielkości . Zrobiłeś pewnie wykreślenie z data złożenia wniosku. Teraz jest E-wniosek, jest gorzej dla twego sąsiada. Jak nie bylo wezwania niech zlozy wycofanie części wniosku przez ewniosek lub formie papierowej i wycofa ta dzialek z wniosku.

Jeżeli on złoży wycofanie to twój wniosek będzie normalnie rozpatrywany.

Opublikowano
6 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Mają siedzieć do kwietnia , podobno rutynowa ?!?

5 godzin temu, jahooo napisał:

Na umowie może nie być nic o dopłatach. Ten, kto dzierżawi ziemię, jest jej użytkownikiem. Ten, co dał w dzierżawę i złożył o dopłaty, będzie, że złożył bezprawnie wniosek o dopłaty na grunt, którego nie użytkuje, bo oddał go w dzierżawę. Z mocy prawa takie dopłaty mu nie przysługują i wszelkie zapisy, że dopłaty bierze właściciel ziemi są z mocy prawa nieskuteczne. Można zawrzeć w umowie klauzulę, że czynsz dzierżawny może być powiększony o sumę należnych do uprawy lub gruntu dopłat z ARiMR w danym roku.

Co z umową ustną na rok ???

Opublikowano
16 godzin temu, jahooo napisał:

Umowa ustna to też umowa , dopłaty należą się uprawiającemu, czyli dzierżawcy na konto

Gdy ustawa nie przewiduje szczególnej formy dla umowy, może ona być zawarta w dowolnej formie np. ustnej.

Umowę ustną należałoby uznać jako nieważną w momencie, kiedy przepisy prawa zastrzegają zawarcie umowy w konkretnej formie, pod rygorem jej nieważności w przypadku jej niedochowania. Dobrym przykładem może być tu np. kupno nieruchomości (gospodarstwa rolnego). Umowa sprzedaży pod rygorem nieważności powinna zostać zawarta w formie aktu notarialnego. Oznacza to, że jeżeli strony zawrą umowę ustnie, nawet jeżeli pieniądze zostaną przekazane drugiej stronie, a gospodarstwo rolne zostanie objęte w posiadanie, według prawa prawo własności nie przeszło na drugą stronę i właścicielem nadal pozostaje sprzedawca gospodarstwa rolnego.

Opublikowano (edytowane)

Miałem akurat na myśli umowę dzierżawy, umowy kupna/sprzedaży sa obwarowane przepisami szczególnymi, dotyczy to zwłaszcza ewidencji gruntów i rejestracji pojazdów.

A w kwestii dopłat - jak traktować zwrot akcyzy za paliwo, jeśli mam ustną dzierżawę gruntu i składam na niego wniosek o dopłaty ?

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jahooo napisał:

Miałem akurat na myśli umowę dzierżawy, umowy kupna/sprzedaży sa obwarowane przepisami szczególnymi, dotyczy to zwłaszcza ewidencji gruntów i rejestracji pojazdów.

Domyśliłem się że kupna nie miałeś na myśli. Dałem tylko taki przykład,kiedy nie może być ważna umowa ustna. Coś jeszcze pamiętam z nauki. Choć to było wieki temu. :(

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, DamianRolnikSkup napisał:

No ale jak sytuacja wynikła w skutek nieporozumienia, to nie wiem czy jak bym był takim pracownikiem dał komuś za to kare pieniązna. 

To nie jest jakieś straszne przewienie, żeby nie można było raz dać pouczenie 

Z jednej strony masz rację. Po to ustawodawca stworzył takie przepisy aby były przestrzegane. Załóżmy że składasz wniosek na 10,00 ha. Okazało się, że wystąpił konflikt krzyżowy działek. I ty nie użytkujesz z 10,00 ha te 3 ha. Dostajesz odmowę na 7 ha(faktycznie użytkujesz), czyli kasa za 7 ha wraca do budżetu. Po to wymyślono taki przepis/przepisy. I to jest druga strona medalu. A to że ktoś komuś pomógł ominąć taki fakt to już inna sprawa. Odnosiłem już do tego.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jahooo napisał:

A w kwestii dopłat - jak traktować zwrot akcyzy za paliwo, jeśli mam ustną dzierżawę gruntu i składam na niego wniosek o dopłaty ?

u nas jest tak, bo ja też wiele umów na gębę , a nawet te zapisane na papierze, gmina nie chce mi ich wliczyć do limitu na paliwo, dopiero jak bym z gościem udał się do gminy zatwierdzić i bym ja płacił podatek od tych dzierżaw ustnych i papierowych to wtedy by mi limit doliczyli, a nikt nie chce tak robić , i robimy tak że biorę faktury na gości co dał pole i on składa wniosek i on bierze kasę i mi ją oddaje, dodam że wniosek o dopłaty ja składam i mimo to nie chcą limitu dać na mnie

Edytowane przez suzuki18l