Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świątecznego nastroju, miłosnego podboju, sexu w łóżeczku,pieniędzy w woreczku, Finlandii na stole, porsche w stodole i dopłat w grudniu. Zdrowych spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła świat Narodzenia Pańskiego. Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy. Wszelakiej pomyślności w Nowym Roku oraz spełnienia w zyciu osobistym i zawodowym życzy Robert55555

Opublikowano
16 godzin temu, robert55555 napisał:

Świątecznego nastroju, miłosnego podboju, sexu w łóżeczku,pieniędzy w woreczku, Finlandii na stole, porsche w stodole i dopłat w grudniu. Zdrowych spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła świat Narodzenia Pańskiego. Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy. Wszelakiej pomyślności w Nowym Roku oraz spełnienia w zyciu osobistym i zawodowym życzy Robert55555

wzajemnie wszystkiego dobrego 

Opublikowano
Dnia Mon Dec 24 2018 o 13:14, piotrp88 napisał:

Panie, coś Ty wymyślił? Jakie 30% dla państwa? jak jesteś współwłaścicielem i pokażesz akt zgonu, to dostaniesz 50% a reszta dla spadkobierców. Można być sprytnym i wypłacić sobie wszystko, a później pokazać akt zgonu, ale co na to US?

Akt zgonu to możesz księdzu pokazać.Do banku zanosisz z sądu akt poświadczenia dziedziczenia gdzie jest napisane w jakiej części dziedziczysz majątek po zmarłym i taki procent sumy zgromadzonych środków na koncie zmarłego dostaniesz bez żadnych potrąceń.

Gość łorawiok
Opublikowano
2 godziny temu, rafal4610 napisał:

Może troche nie w temacie, ale nie wiem gdzie zapytać. Spis zwierząt na koniec roku moge zrobić jakoś przez neta czy tylko osobiście w biurze?

Ten spis już zlikwidowali . Jeśli chodzi ci o ten do dopłat do paliwa to musisz po Nowym Roku udać się osobiście do Agencji .

Opublikowano
2 godziny temu, rafal4610 napisał:

Może troche nie w temacie, ale nie wiem gdzie zapytać. Spis zwierząt na koniec roku moge zrobić jakoś przez neta czy tylko osobiście w biurze?

spis bydła zlikwidowali, spis świni jest, nie wiem jak z owcami

Gość łorawiok
Opublikowano

Owce też pozostały . O ile się nie mylę to tylko świnie można spisać przez neta . Trzeba się najpóźniej jutro pofatygować lub wysłać netem .

Opublikowano

Nie , nie trzeba . Nie wiem z kim gadasz , ale wciskają Ci kit . Ile sztuk świń trzeba . Bydła NIE . reszta nie wiem .

Opublikowano

Witajcie,

dostałam protokół z kontroli foto od firmy geodezyjnej pracującej na zlecenie arimr, firma ta stwierdziłą mi na jednej z działek z zadeklarowanym przeze mnie rzepakiem (który po suszy i słabych warunkach siewu próbach ratowania itd nie nadawał się do koszenia) że mam tam ugór a nie rzepak co oznaczyli w protokole kodem DR6 (Nie stwierdzono deklarowanej uprawy. Stwierdzona uprawa należy do tej samej  grupy upraw , do której należy roślina deklarowana). Czy ktoś z Was miał taką sytuację i wie czy z tego tytułu będę miała jakieś konsekwencje finansowe? Dodam że byłam w biurze arimr i Panie nie potrafiły mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi ze względu że nie dostały od firmy geodezyjnej swojego protokołu. 

Opublikowano
47 minut temu, małarolniczka napisał:

Witajcie,

dostałam protokół z kontroli foto od firmy geodezyjnej pracującej na zlecenie arimr, firma ta stwierdziłą mi na jednej z działek z zadeklarowanym przeze mnie rzepakiem (który po suszy i słabych warunkach siewu próbach ratowania itd nie nadawał się do koszenia) że mam tam ugór a nie rzepak co oznaczyli w protokole kodem DR6 (Nie stwierdzono deklarowanej uprawy. Stwierdzona uprawa należy do tej samej  grupy upraw , do której należy roślina deklarowana). Czy ktoś z Was miał taką sytuację i wie czy z tego tytułu będę miała jakieś konsekwencje finansowe? Dodam że byłam w biurze arimr i Panie nie potrafiły mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi ze względu że nie dostały od firmy geodezyjnej swojego protokołu. 

DR6 nie jest kodem sankcjonującym, ale sprawdź czy nie zmieni Ci to struktury uprawa - % a to już może być sankcjonujące. Jak masz PRS, PRSK to tym bardziej. Jeżeli to był faktycznie rzepak a nie ugór to się odwołaj. Dopłaty i tak wcześniej jak maj nie masz co się spodziewać więc jak się od razu odwołasz to powinni rozpatrzeć Twoją sprawę do tego czasu. A w sumie też druga opcja, że możesz być wrzucona do grupy o wyższym ryzyku nieprawidłowości a to skutkuje większą szansą kontroli w przyszłym roku. 
Tak z ciekawości jakie województwo?

• Thanks 1
Opublikowano

@melon10641  struktury mi chyba nie zmieni jeżeli dobrze rozumuję bo ten rzepak nie należy do moich głównych upraw a zarówno za rzepak jak i ugór mam tylko płatność JPO bez żadnych dodatków uzupełniających. Właśnie z tym odwołaniem chodzi  o to że potrzebuję pieniędzy a Panie z agencji powiedziały że jeśli się nie odwołam to szybciej je mi wypłacą bo nie będzie uruchamiana procedura wyjaśniająca. Dlatego szukam informacji czy są z tego tytułu przewidziane sankcje czy nie. Jeśli nie to nawet że miałam tam rzepak który wysechł i nie nadawał się do koszenia to uznam ten ugór. Jestem z wielkopolskiego.

Opublikowano
1 godzinę temu, małarolniczka napisał:

@melon10641  struktury mi chyba nie zmieni jeżeli dobrze rozumuję bo ten rzepak nie należy do moich głównych upraw a zarówno za rzepak jak i ugór mam tylko płatność JPO bez żadnych dodatków uzupełniających. Właśnie z tym odwołaniem chodzi  o to że potrzebuję pieniędzy a Panie z agencji powiedziały że jeśli się nie odwołam to szybciej je mi wypłacą bo nie będzie uruchamiana procedura wyjaśniająca. Dlatego szukam informacji czy są z tego tytułu przewidziane sankcje czy nie. Jeśli nie to nawet że miałam tam rzepak który wysechł i nie nadawał się do koszenia to uznam ten ugór. Jestem z wielkopolskiego.

Na pewno masz płatność JPO, płatność zazielenienie i pewnie płatność dodatkową (-tą dostaje się  jak ma większą powierzchnie niż 3ha).

Zmiana uprawy z rzepak na ugór jak nie zmienia % uprawach, to nic się nie dzieje. Dostaniesz wszystkie płatności o  jakie wnioskowałaś, bez żadnych sankcji.

Odnośnie twojego stwierdzenia: " Właśnie z tym odwołaniem chodzi  o to że potrzebuję pieniędzy a Panie z agencji powiedziały że jeśli się nie odwołam to szybciej je mi wypłacą bo nie będzie uruchamiana procedura wyjaśniająca. "

Jak decyzja jest naliczona, to pracownik BP wydaje decyzje i nie wie,kto się odwoła a kto nie. Może się tylko domyślać. Faktem że najgorszy "syf"zostaje na końcu do wydania. Twój wniosek podejrzewam że taki nie jest.

A po wydaniu decyzji,odwołanie nie wstrzymuje przelania pieniędzy wskazanych w decyzji na konto danego rolnika.

Do twego odwołania może odnieść kierownik danego (twego ) BP może uznać  zasadność takiego odwołania.

Wtedy  dopłacona zostaje różnica w pieniążkach. Oczywiście to wymaga czasu,obowiązuje KPA i nadmiar pracy jaki jest przed BP.