Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, AdamRo napisał:

Pan L to z tego co wiem płaci najlepiej w tamtym rejonie, bez potrąceń i limitów wagowych. I nie jest pośrednikiem tylko dosyć dużym zakładem.

No teraz już nie tak dobrze kiedyś płacił w miarę najlepiej w okolicy teraz zpm jeżòw płaci lepiej od niego , limity wagowe kiedyś brał nawet po 160 kg kiedyś znajomy zawiózł to już marudził że duże , kilku co tam dawało pszeszlo do zpm jeżòw płaci lepiej 

Opublikowano

Tyran3 ma swietą racje, wyglada to z boku naprawde smiesznie a jeszcze smieszniej wyglada ta cena, to po jakiego grzyba tam ktos oddaje ??? 

Sawicki mial racje z frajerami... Przykre to ale prawdziwe 

Opublikowano
1 godzinę temu, turtojs napisał:

Tyran3 ma swietą racje, wyglada to z boku naprawde smiesznie a jeszcze smieszniej wyglada ta cena, to po jakiego grzyba tam ktos oddaje ??? 

Sawicki mial racje z frajerami... Przykre to ale prawdziwe 

podejrzewam ze na tamtym terenie jest tragedia i ludzie nie  mają wyjścia ale na Boga nędzna cena to jedno ale proszenie sie o kupno i kolejki zapisy u handlarza czy ubojni to upodlenie rolnika i to na własne zyczenie dlaczego sie ludzie nie zeszacie wspólnie nie sprzedajecie. Ja wiem ze grupy to nie  jest miód i prezesi kręcą lody( moja grupa utopiła fure kasy przez głupotę prezesa w salusie) ale co was moze gorszego spotkać niz upodlenie i lizanie d*py handlarzowi aby sie zlitował i coś od  was kupił????? Ja na przykład zglosiłem 12 sztuk w zeszłym tygodniu i w ten czwartek miałem odbiór nikogo sie nie prosiłem nikogo nie błagałem odbiór mi sie nalerzał jak psu zupa. Po  prostu sokołów się z nami liczy a jak ma sie liczyć z pojedyńczym rolnikiem??????. Dlatego ludzie albo się jednocie albo zdychajcie z głodu innego wyjscia nie  macie!!!!!!!!!

Opublikowano
8 godzin temu, tyran3 napisał:

podejrzewam ze na tamtym terenie jest tragedia i ludzie nie  mają wyjścia ale na Boga nędzna cena to jedno ale proszenie sie o kupno i kolejki zapisy u handlarza czy ubojni to upodlenie rolnika i to na własne zyczenie dlaczego sie ludzie nie zeszacie wspólnie nie sprzedajecie. Ja wiem ze grupy to nie  jest miód i prezesi kręcą lody( moja grupa utopiła fure kasy przez głupotę prezesa w salusie) ale co was moze gorszego spotkać niz upodlenie i lizanie d*py handlarzowi aby sie zlitował i coś od  was kupił????? Ja na przykład zglosiłem 12 sztuk w zeszłym tygodniu i w ten czwartek miałem odbiór nikogo sie nie prosiłem nikogo nie błagałem odbiór mi sie nalerzał jak psu zupa. Po  prostu sokołów się z nami liczy a jak ma sie liczyć z pojedyńczym rolnikiem??????. Dlatego ludzie albo się jednocie albo zdychajcie z głodu innego wyjscia nie  macie!!!!!!!!!

A co takiego Sokołow Ci daje ?  Dwadzieścia groszy dołoży i jesteś w siudmym niebie

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

A co takiego Sokołow Ci daje ?  Dwadzieścia groszy dołoży i jesteś w siudmym niebie

ale nie chodzi o reklame sokołowa ale o grupy. Grupa może oddać kazdemu zakładowi ale współpracuje z sokołowem to współpracuje moze jutro np. współpracować z dudą Kwestia jest taka ze ja majać mało swiń nikogo sie nieprosze o oddbiór zadnych terminów kolejkowych nie  mam dwonie do grupy i mam  reszte w nosie. Samochód przyjeźdza na podwórek  w ustalonych terminach( czwartek lub piatek)zero męki z załadunkiem. Do tego sokołów akurat nie tnie na wadze, i termin płatnści teraz 12-14 dni. A co do ceny staszek umnie lokalna ubojnia cena na dziś 3, 8 netto wiec to niejest 20 gr ale ok 50gr.

Staszek a nawet niech bedzie 20 gr. to na 120 kg tuczniku jest 25 zł i teraz niektórzy oddaja całego tira ok 100 sztuk to róznica juz ci wychodzi na transporcie 2500 zł ale dla ciebie to jest widac nic

Opublikowano

U mnie lokalna ubojnia 4,80 więc grubo wyżej sokołowa i to za kilk sztuk kasa od ręki   wiadomo nie jest to cena dla dużych ferm bo małe zakłady raczej nie są zainteresowane dużymi partiami

Opublikowano

W Polsce model hodowli jaki był i jest obecnie odchodzi bezpowrotnie w zapomnienie ,zostanie wykończona drobnotowarowa produkcja trzody do 500szt rocznie i nie pomoże już  zadne łączenie się w grupy [chociaż obecnie jedyna sensowna opcja sprzedaży] , błędy zostały popełnione na przełomie lat 90-00 i są one nie do  naprawienia,w najbliższej przyszłości wygląda na to że tylko tucz kontraktowy przynosi jakiś stały przewidywalny??? dochód i co widać na rynku wszystkie liczące się zakłady też podążają w tym kierunku i ciągu paru lat?? to forum przejdzie do historii @staszek131415 ile taka ubojnia jest wstanie kupić jak nasze nieformalne zrzeszenie w tygodniu sprzedaje pow 160 szt

Opublikowano

Będzie tak jak z mlekiem, kiedyś każdy bańkę na drogę wystawiał, jechał wozak i woził do punktu skupu i każdy miał kasę na zakupy, teraz został 1 we wsi i do niego przyjeżdza cysterna, a reszta nawet sobie krowy nie ma, tak i ze świńmi widać będzie.:(

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, tyran3 napisał:

Kolego tylko Sokołów tez nie jest polski i to ty jestes niewolnikiem i nie pier... głupot aby mały rolnik zamykał produkcje.Niedawno płakaliscie jak limit wagowe weszły  i cena walła a teraz tak super jest.U nas własnie powstała grupa jedna z pierwszych prezes skasował  kase  przeciągnął ile trzeba było i grupa upadła i tyle z grupy.Chodujac 3000 tysiace w tej chwili tez mało kto sie z tobą liczy jak maja trzody oporowo.To nie te czasy gdzie dzwonili i pytali rolnika o trzode co tydzien i sąsiad z sąsiadem gadał ty do mnie dzwonili wczoraj dawali 5 a do mnie dzis i dają 5.50 to nie te czasy. Pozdro.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

U mnie lokalna ubojnia 4,80 więc grubo wyżej sokołowa i to za kilk sztuk kasa od ręki   wiadomo nie jest to cena dla dużych ferm bo małe zakłady raczej nie są zainteresowane dużymi partiami

staszek lokalni ekscentrycy moze i są ale u mnie lokalna ubojnia3,8 a ubojnia w miaskowie lokalny duzy zakład kształtujacy ceny 3, 9zł. sokołów nedzna cena w przeliczeniu na zywiec 4, 2- 4,5.w mojim przypadku dostaje za zywiec od 20-50 gr wiecej niż lokalna ubojnia. Przy mojej produkcji 500 sztuk  to rocznie mam wiecej od 12500-30000 zł sprzedajać przez grupe niz bym sprzedawał lokalnej ubojni. A przypominam ze odaje grupie jeszcze 10 gr za kg. wiec co by nie mówić o sokołowie i co by niemówić o grupach ja innego wyjscia nie widze. I dziwią mnie ludzie nawet w mojej wiosce ze woli dostać 3, 8 i mówić ze h*j juz tyle płaci ale do grupy sie niezapisze za chiny ludowe

p.s. kiko 80 ale  ja to wiem   ze nie polski ale nie lize d*py handlarzowi aby mi za 3 tygodnie zabrał swinie za 3, 8

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
4 godziny temu, AdamRo napisał:

Panowie, bez przesady. Kilkanaście kilometrów dalej jest potężne piotrkowskie zagłębie trzodowe. Zakładów i pośredników również nie brakuje.

Mówisz o Grabicy hi.Zadzwoń spytaj ile im płacą Posrednik to nie każdy jest kolego wypłacalny poczytaj troche to forum ilu rolników o kase musiało sie prosić za swój towar.Nie jest tak słodko.

1 godzinę temu, ws71 napisał:

W Polsce model hodowli jaki był i jest obecnie odchodzi bezpowrotnie w zapomnienie ,zostanie wykończona drobnotowarowa produkcja trzody do 500szt rocznie i nie pomoże już  zadne łączenie się w grupy [chociaż obecnie jedyna sensowna opcja sprzedaży] , błędy zostały popełnione na przełomie lat 90-00 i są one nie do  naprawienia,w najbliższej przyszłości wygląda na to że tylko tucz kontraktowy przynosi jakiś stały przewidywalny??? dochód i co widać na rynku wszystkie liczące się zakłady też podążają w tym kierunku i ciągu paru lat?? to forum przejdzie do historii @staszek131415 ile taka ubojnia jest wstanie kupić jak nasze nieformalne zrzeszenie w tygodniu sprzedaje pow 160 szt

160 sztuk kolego 1600 to na ubojni idzie w godzine

Opublikowano

To moja okolica łódzki wsch ,tomaszowski i to nie jest wielkopolska a Łódź to nie Warszawa czy Poznań.ludzie nie zabijają się o dzierżawy ,o nowe fendy czy new holandy.Ten zakład kupuje  od małych hodowców co mają świnki po robocie takie dodatkowe zjadacze ziarna.Tu zboża nie sypią 8 ton z ha tylko 3 góra 4 tony .W środę cena była u Lipka 4,2 brutto a u jego sąsiada P 3.8Przyjdzie asf to skończy się hodowla i małe zakłady też się zamkną.Skończą się dopłaty to i okolica zarośnie brzozami.Tak przynajmniej będzie w łódzkim wsch.powiecie!

Opublikowano
8 minut temu, rollo29 napisał:

To moja okolica łódzki wsch ,tomaszowski i to nie jest wielkopolska a Łódź to nie Warszawa czy Poznań.ludzie nie zabijają się o dzierżawy ,o nowe fendy czy new holandy.Ten zakład kupuje  od małych hodowców co mają świnki po robocie takie dodatkowe zjadacze ziarna.Tu zboża nie sypią 8 ton z ha tylko 3 góra 4 tony .W środę cena była u Lipka 4,2 brutto a u jego sąsiada P 3.8Przyjdzie asf to skończy się hodowla i małe zakłady też się zamkną.Skończą się dopłaty to i okolica zarośnie brzozami.Tak przynajmniej będzie w łódzkim wsch.powiecie!

Jaki ASF sami widze tego chcecie .To pomysl sobie co bedzie jak wejdzie na te duze chlewnie w tuczu kontraktowym kto popłynie.Powinien byc zakaz budowy chlewni pod tucz kontraktowy .Grabica juz wstrzymuje pozwolenia.Ustawa odorowa wszystko załatwi.Plus sanepid na granicy sprawdzac co jedzie do nas i juz cena trzody rosnie.Bedzie Pan zadowolony

Opublikowano
4 godziny temu, kiko80 napisał:

Mówisz o Grabicy hi.Zadzwoń spytaj ile im płacą Posrednik to nie każdy jest kolego wypłacalny poczytaj troche to forum ilu rolników o kase musiało sie prosić za swój towar.Nie jest tak słodko.

4,5 netto max

Opublikowano
6 godzin temu, kiko80 napisał:

Proszę czytać tekst ze zrozumieniem,małe lokalne masarnie mają limit ubojowy do 50szt tygodniowo i lokalna ubojnia fizycznie nie jest wstanie nawet tygodniowej produkcji kilku osób  wchłonąć, a wiodąca ubojnia w Polsce tłucze obecnie ok 14 tyś na dobę,która ubojnia tłucze te 1600 szt/h  w Polsce ?? bo na pewno nie ta koło Kutna ,powyżej 16tyś na dobę szwankowała tam logistyka odbioru,zdarzały sie przypadki 24h oczekiwania świń latem w naczepie

Opublikowano

Rok czy dwa lata temu oddawalem do Kutna to był okres że ubijali 24tysiace świń na dobę. Zaladowalem samochód przed południem, ten sam zestaw miał być w nocy po kolejne tuczniki ale taśma miała usterkę i byli 180tym którymś samochodem w kolejce. Także takie ekscesy miały miejsce. W środę piątek i poniedziałek jadą tuczniki do sokolowa. Pierwszy raz tam oddaje. Ciekawe jak wyjdą. 

Opublikowano

staszek lokalni ekscentrycy moze i są ale u mnie lokalna ubojnia3,8 a ubojnia w miaskowie lokalny duzy zakład kształtujacy ceny 3, 9zł. sokołów nedzna cena w przeliczeniu na zywiec 4, 2- 4,5.w mojim przypadku dostaje za zywiec od 20-50 gr wiecej niż lokalna ubojnia. Przy mojej produkcji 500 sztuk  to rocznie mam wiecej od 12500-30000 zł sprzedajać przez grupe niz bym sprzedawał lokalnej ubojni. A przypominam ze odaje grupie jeszcze 10 gr za kg. wiec co by nie mówić o sokołowie i co by niemówić o grupach ja innego wyjscia nie widze. I dziwią mnie ludzie nawet w mojej wiosce ze woli dostać 3, 8 i mówić ze h*j juz tyle płaci ale do grupy sie niezapisze za chiny ludowe

p.s. kiko 80 ale  ja to wiem   ze nie polski ale nie lize d*py handlarzowi aby mi za 3 tygodnie zabrał swinie za 3, 8

kto tu mowi o lizaniu oddaje bezposrednio do zakładu oczywiscie PL tylko jak limit wagowy wprowadzili to kazdy nie ma tylu sztuk jednoczesnie na oddanie i tu pojawił sie problem ale nie te czasy na budowy.Nie mam kredytu  i sie nie pienie ze cena niska tylko ze ja moge zamknać ten biznes w kazdej chwili a ci  wielcy mają juz z tym zamknieciem niedochodowego biznesu problem wiec kredyt kredytem popychaja i niech nikt nie mowi ze  w tysiącach sa kokosy kolego tak jak mowi moj kolega tucz kontraktowy jest dla tych co zaczynają i kończą.

Opublikowano

Rozliczenie z czwartku na wbc. sokołów Gądki podstawowa cena E limit 55-58% 5,6zł limit 58-60% 5,75zł . Sprzedane 12 sztuk średnia mięsnośc 57 % średnia cena wbc 5, 56zł  w przeliczeniu na zywą 4, 37 netto 4, 72 brutto.

Było by lepiej ale jak to w sokołowie jedna sztuka dziwnym trafem klasa R mięsnośc 49,90% i limit wagowy 75, 9 kg ( od 76kg niema potracen, hehehe) lokalne ubojnie 3, 8-3, 9 zł netto

Opublikowano

Lokalne ubojnie i masarnie wiedzą że zbliża się ich koniec .Przegrywają z dużymi koncernami .klient 500+ wybiera biedre dino lidla a ich wyroby nie mają tam wstępu .Bogaty miejski klient chce być fit i wege nie kupuje świniny.W sklepach lokalnych masarni głównie kupują ludzie 50+ klient o stałych emerytalnych dochodach ale zdrowotnie nie perspyktywiczny 

Przez to i wzrost kosztów pracowniczych doją ile wlezie ostatnich małych hodowców .Ich właściciele to też właściwie przedemeryci co zbierają kase na złotą starość i nowe interesy synalków i wnuków.

Znikną małe i średnie hodowle znikną lokalne ubojnie ,no noże zostaną jakieś zakłady z super jakościowym produktem.I tyle będzie z tego świńskiego biznesu .

Pisał wróż rolo👎👎

• Like 2
Opublikowano

nie tak do końca masz racje ,biedry i inne molochy pozostają dla grup ubogich ,których faktycznie nie stac na porządny kawałek szynki ,jakościowe produkty kupują średnio zamożni ,i oni pchają te pozostałości dobrego rynku zbytu ,natomiast ci bogaci ,oszczędzają i wraz z rolnikiem sieja szara strefe ,kupując bezpośrednio ze sprawdzonego źródła, zdrowe dobrze przerobione ,nie zważając na cene ,bo i tak pewnie jest konkrecyjna z pseudo tradycyjną

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v