Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, dicloduo napisał:

To wina ustroju żeby wszystkiego było full. Z mięsa robią gówno żeby nikt tego nie kupował bo zabraknie. Kiełbasy świeżej na wsi nie kupisz bo to są tylko zwroty z miast. Chleb to jakaś wata nadająca się tylko do zjedzenia z mlekiem którego jest ponad stan. Pomidory brukiew a sery skrzypiąca guma.

oj tam oj tam miasto i tak kupi to co tanie bo na wczasy trzeba jechać czekają tylko jak pisze promocja.

Edytowane przez kiko80
Opublikowano
13 godzin temu, tyran3 napisał:

Koledzy lokalne ubojnie mają zmowę cenową  od lat  i teraz cena jest marna tyle ze to jest sztuczny spadek wywołany przez korporacje, a świń po prostu autentycznie niema i która ubojnia chce kupić coś dobrej jakości to musi dokładać ale nie chce aby dowiedzieli się koledzy z innych ubojni. Mój sąsiad dziś sprzedał lokalnej ubojni 30 sztuk oficjalna cena 3, 6zł jego cena 4, 2zł i tez ma zakaz mówienia sąsiadom byle tylko dziś im przywiózł te swinie

masz rację taka sama zmowa jak mają ci co skupują od małych badylarzy po parę hektarów wiozą do skupów bo przecież chłodni nie mają i sprzedają za bezcen i wszędzie tak samo

Opublikowano
6 godzin temu, Sokol2 napisał:

wlkp sąsiad dzis sprzedał po 3,75... moim zdaniem dramat... Ogólnie to nie mam juz swin od 2lat ale mimo wszystko brak słow...

A ja sprzedałem po 4.60 netto można? Ano takB|

Opublikowano
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

Tymczasem + 4 ciekawe kiedy 5 zł będzie?

Staszek juz od tygodnia masz 5 zł na .... orlenie, heheeh

Koledzy kiedyś za tucznika było 5 zł a za paliwo 2, 5zł a teraz idzie dobra zmiana i paliwo za 5 zł a tuczniki idą na 2, 5:D

Opublikowano

Pamiętam jak mój ojciec kupił 3hektary ziemi i zasiał na nich buraki to ta ziemia wróciła mu sie po 1 roku od kupna buraki wtedy były coś około 300zł tona a teraz 120zł. za jednego świniaka można było kupić 200l ropy a teraz.

Opublikowano

Teraz też tak się da . Kup ziemię tanio , a nie przepłaca jeden przez drugiego . Świniaka sprzedaj w wadze 300kg i powinno wystarczyć na 200l ON .

Sie narzekać tylko nauczyli . Kiedyś za darmo kasy chłopom nie dawali , a teraz dają . Żyć nie umierać .xD

Opublikowano
5 minut temu, Y635 napisał:

Pamiętam jak mój ojciec kupił 3hektary ziemi i zasiał na nich buraki to ta ziemia wróciła mu sie po 1 roku od kupna buraki wtedy były coś około 300zł tona a teraz 120zł. za jednego świniaka można było kupić 200l ropy a teraz.

Mój ojciec opowiadał że za jednego świniaka jak sprzedał to kupił wóz węgla cały dzień w barze pił i jeszcze kasę matce przywiózł. Nie wiem ile w tym prawdy 

Opublikowano
1 godzinę temu, Esab200 napisał:

Mój ojciec opowiadał że za jednego świniaka jak sprzedał to kupił wóz węgla cały dzień w barze pił i jeszcze kasę matce przywiózł. Nie wiem ile w tym prawdy 

Jak cały dzień pił to ta cała reszta to już była wynikiem procentów ;-))0

Opublikowano
18 godzin temu, kiko80 napisał:

oj tam oj tam miasto i tak kupi to co tanie bo na wczasy trzeba jechać czekają tylko jak pisze promocja.

Tak część społeczeństwa robi i to nie tylko w mieście, na wczasach się nie oszczędza bo znajomi widzą (paranoja).

7 godzin temu, Y635 napisał:

Pisałem już kiedyś jak za 1 ha płaciliśmy ok. 10 ton, póżniej ok. 13 ton i 15 ton aż doszliśmy do ceny 100 ton pszenicy. I co ciekawe jak ziemia była po 10-15 ton to kupujących aż tak wielu nie było, a dziś po 100 ton i sprzedaje się dni  kilka dni.

Opublikowano
9 godzin temu, zetorki12 napisał:

Ile sztuk ??

20 sztuk lokalna ubojnia są firmy które szanują dostawców  ;)

8 godzin temu, Y635 napisał:

200 ltrów ropy to za świniaka było całkiem nie dawno o do burAKÓW to się nie wypowiem;)

Opublikowano
8 godzin temu, pawel885 napisał:

Kiedyś ropa była tańsza od wody mineralnej a ludzie płakali że 60-tkę zamiast 30-tki na przydział dostali na 15ha , dziś z zgrabiarce siódemce 80 koni to norma :D

pamiętam jak mi opowiadali że ktoś dostał 60 to było po co mi taki duży ciągnik naprawdę tak sobie myślę czy ci ludzie dawniej mieli coś w głowach głosowali na wałęsa i Polskę sprzedali tak nas rodzice załatwili a my później za granicę jeździmy i odbudowujemy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v