Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tyran3
Opublikowano

Jacek472 dał najwłaściwszy komentarz chciał zlikwidować maciory   z  WYGODNICTWA i z wygodnictwa naszych najwiekszych rolników mamy teraz prawie 5 milionów duńskich prosiaków i skomlenie ze sie nieopłaci.  zamiast budować tuczarnie pod tucz kontraktowy albo dunczyka lepiej pobudować porodówkę z prawdziwego zdarzenia i przystapić do grupy producenckiej albo w 5-6 stworzyć nową grupe i brać jeszcze dotacje od marszałka.. Przy prosiakach faktycznie niema aż tak duzo roboty jak ma  sie budynki dostosowane, ja niestety nie  mam jarzm porodowych dlatego spie ze 2 nocki w chlewni jak mam termin wyproszeń  macior zeby jakiś zagniotów  nie  było czy uduszenia błonami, bo dla  mnie z racji braku miejsca kazdy prosiak jest cenny. I tak jak jak  jacek472 mówi potwierdzam zysk z tucznika wychodzi obecnie ok 50 zł a potrafi być 200 a srednio u mnie jest 150 zł wiec po cholere mam wchodzić w kontraktowy?????? tylko jak ktos z lenistwa niema macior  tylko dunczyka i chce zdechnac potem z głodu to zachwala wspaniałośc tuczu kontraktowego.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy tak sama sie dzieje kazdy likwiduje maciorya to niby maja mala ilos prosiat a to zaprosic sie niemoga...i z maciorami kilku zostalo i wieksza il6sc mam ja .mam 25i oczywiscie cykl zamkniety...i teraz kupuja warchlaka polskiego i narzekaja ze sie nieoplaca bo warchlak drogi...sasiad mial 40loch cykl zamkniety. Zlikwidowal wszystko i przeszedl na tucz kontraktowy...

Edytowane przez PRZMAS19821982
Gość tyran3
Opublikowano

Koszt wyprodukowania jednego prosiak a u mnie to 130-150 zł przy załorzeniu odchowania 20 prosiaków rocznie każdy prosiak  wiecej to koszt szpada o 5 zł. a przypominam ze dunskie farmy odchowują 15 prosiaków w miocie a maja 2,3 miotu rocznie wiec oni do roku odchowują 33-36 prosiaków, wiec ich koszt wyprodukowania jednego prosiaka oscyluje w granicach 100 zł!!!!!!!!! a potem przyjerzdza polski rolnik i placi im za niego 300!!!!!!!!!!!!!!!!!! a potem jeczy ze mu sie nieoplaca . no niestety z takim podejsciem i nazwijmy rzecz po imieniu z masa rolnikow  leniwymi idiotami to u nas swinie niebeda sie oplacac nawet jak beda po 7 zl bo jak nazwac tego rolnika co zlikwidowal 40 macior i poszedl na kontraktowy???????- śmierdżcy nygus, a jak nazwac takiego rolnika który płaci 300 zł za prosiaka mimo iz koszt jego wyprodukowania to 100 zł???????-idiota lub skonczony frajer.

Opublikowano

Kolego tyran3,jeśli robisz takie dokładne wyliczenia to musisz podawać prawdziwe dane-

W Danii potencjalna liczba prosiąt odsadzanych od lochy w roku wynosi 37,5 szt. zaś w naszych warunkach dochodzi do 31 szt. Jest to oczywiście potencjał produkcyjny krajowych mieszańców pbz x wbp.

Rzeczywista wartość tego wskaźnika wynosi w naszym kraju 16 szt., zaś w Dani przekracza 30 szt. Ta różnica wynika nie tylko z przedstawionej wyżej struktury gospodarstw utrzymujących świnie, ale też z faktu, że na tamtejszych fermach wszystko podlega głębokiej analizie finansowe

Dodam do tego że ja produkuje w cyklu zamkniętym i nie popieram niewolnictwa i narzekania -tylko godną płacę za ciężką pracę 

Gość tyran3
Opublikowano
13 minut temu, kopin napisał:

Kolego tyran3,jeśli robisz takie dokładne wyliczenia to musisz podawać prawdziwe dane-

W Danii potencjalna liczba prosiąt odsadzanych od lochy w roku wynosi 37,5 szt. zaś w naszych warunkach dochodzi do 31 szt. Jest to oczywiście potencjał produkcyjny krajowych mieszańców pbz x wbp.

Rzeczywista wartość tego wskaźnika wynosi w naszym kraju 16 szt., zaś w Dani przekracza 30 szt. Ta różnica wynika nie tylko z przedstawionej wyżej struktury gospodarstw utrzymujących świnie, ale też z faktu, że na tamtejszych fermach wszystko podlega głębokiej analizie finansowe

Dodam do tego że ja produkuje w cyklu zamkniętym i nie popieram niewolnictwa i narzekania -tylko godną płacę za ciężką pracę 

kopin masz racje ale pisze w uproszczeniu zeby ludzie zrozumieli na forum  wiesz dobrze ze niektorzy  tutaj nierozumieja  takich slow jak analiza finansowa czy potencjal produkcyjny

Opublikowano

Wiecie co powiem o tej waszej dyskusji na temat hodowli świń?   Szkoda czasu i nerwów by to komentować. Jesteście pod rękawem ojców i tak samo ględzicie, że to wyzysk i oszustwo, nadal sprzedajecie prosięta w parkach za 250 zł. i zawozicie na skup świniaka w klatkach. Za kilka lat takich hodowców świń już nie będzie bo oni swoim naturalnym chowem psują konkurencyjność  jakości mięsa. Będzie surowy zakaz uboju świń wyhodowanych na własne potrzeby i chwalenia się smacznym mięsem.

Opublikowano

To wiem oczywiście tylko musimy się trzymać faktów bo każde 0,5 prosiaka od maciory więcej to już spory wysiłek powyzej 25 szt,więc te 3-6 w Danii róznicy w porównaniu do rzeczywistych wyników  spowodowało kosmiczny wynik  ;-)

2 minuty temu, dicloduo napisał:

Wiecie co powiem o tej waszej dyskusji na temat hodowli świń?   Szkoda czasu i nerwów by to komentować. Jesteście pod rękawem ojców i tak samo ględzicie, że to wyzysk i oszustwo, nadal sprzedajecie prosięta w parkach za 250 zł. i zawozicie na skup świniaka w klatkach. Za kilka lat takich hodowców świń już nie będzie bo oni swoim naturalnym chowem psują konkurencyjność  jakości mięsa. Będzie surowy zakaz uboju świń wyhodowanych na własne potrzeby i chwalenia się smacznym mięsem.

Więc nie komentuj jak nic mądrego nie masz do powiedzenia.Zgodnie ze swoim nickiem weź coś przeciwzapalnego na gorączkę (może być Dicloduo)chociaż to raczej przeciwzapalne i przeciw bólowe,ale może podziała .;-)

Opublikowano

tak zachwalacie cykl zamknięty ale nie każdy ma na to miejsce ja kupuję warchlaka tylko polskiego i dla mnie to lepsze rozwiązanie na raz sprzedaję większe ilości dostaję lepszą cenę niż na skupie czy lokalnej ubojni często to jest ok 50 gr więcej i nie muszę zapiep... na skup po 10 km z paroma sztukami tylko odbiór z podwórka wszystko ma swoje plusy i minusy ale nie najeżdżajcie na ludzi kupujących warchlaka że są leniami 

Opublikowano
7 minut temu, kopin napisał:

To wiem oczywiście tylko musimy się trzymać faktów bo każde 0,5 prosiaka od maciory więcej to już spory wysiłek powyzej 25 szt,więc te 3-6 w Danii róznicy w porównaniu do rzeczywistych wyników  spowodowało kosmiczny wynik  ;-)

Więc nie komentuj jak nic mądrego nie masz do powiedzenia.Zgodnie ze swoim nickiem weź coś przeciwzapalnego na gorączkę (może być Dicloduo)chociaż to raczej przeciwzapalne i przeciw bólowe,ale może podziała .;-)

Oj tam gadasz a nick powstał od środka na  ból kręgosłupa który nabyłem od mieszania żarcia w kubłach i załadunku świń do klatki i na wóz konny i wio szkapa.

Opublikowano
1 minutę temu, dicloduo napisał:

Oj tam gadasz a nick powstał od środka na  ból kręgosłupa który nabyłem od mieszania żarcia w kubłach i załadunku świń do klatki i na wóz konny i wio szkapa.

OO to zwracam honor,nie wiedziałem że cały czas piszesz o sobie -chociaż to bez sensu gadać ze sobą i to jeszcze na forum.Moze skonsultuj to z kimś ;-)

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, kopin napisał:

OO to zwracam honor,nie wiedziałem że cały czas piszesz o sobie -chociaż to bez sensu gadać ze sobą i to jeszcze na forum.Moze skonsultuj to z kimś ;-)

Ba no cóż kto korzysta z rozwerka  nie bedzie mu lekko przejść na silnik :-)     :-)

Opublikowano
6 minut temu, szczypka napisał:

tak zachwalacie cykl zamknięty ale nie każdy ma na to miejsce ja kupuję warchlaka tylko polskiego i dla mnie to lepsze rozwiązanie na raz sprzedaję większe ilości dostaję lepszą cenę niż na skupie czy lokalnej ubojni często to jest ok 50 gr więcej i nie muszę zapiep... na skup po 10 km z paroma sztukami tylko odbiór z podwórka wszystko ma swoje plusy i minusy ale nie najeżdżajcie na ludzi kupujących warchlaka że są leniami 

Każdy ma inną sytuację. Swego czasu liczyłem że lepiej mieć 15 loch i sprzedać prosiaka niż iść do pracy. Ale każdy robi jak uważa niejeden kupuje warchlaka z lenistwa a drugi dlatego że nie ma budynków na lochy a trzeci bo łatwiej pogodzić pracę zawodową z produkcją trzody z prosiakiem z zakupu.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Sadek napisał:

Każdy ma inną sytuację. Swego czasu liczyłem że lepiej mieć 15 loch i sprzedać prosiaka niż iść do pracy. Ale każdy robi jak uważa niejeden kupuje warchlaka z lenistwa a drugi dlatego że nie ma budynków na lochy a trzeci bo łatwiej pogodzić pracę zawodową z produkcją trzody z prosiakiem z zakupu.

Mądre słowa-Bóg Ci  w dzieciach wynagrodzi,bo o cenę świn na poziomie 6 zł jakoś nie reaguje  ;-)

Gość tyran3
Opublikowano

koledzy co do budynkow to nie jest argument bo kazdy co hoduje dunczyka to pare lat temu budował przerabial inne budynki i mógł pobudowac i porodowke ale tego nie  zrobił a teraz rozkłada rece i mówi ze niema warunków, jakby 4-5 lat temu myslał jak sie rozwijał to warunki by miał.

co do przeciwbólowegomena kontraktowca. Ja nie wiem co to spęd sprzedaje przez grupę i mam odbiór ze sokołowa na podwórku średnia miesnośc powyzej 57% na rasie WBP i predzej wyginą Ci co sa na kontrakcie niz ja. Teraz badziej inwestuje w opasy i niezwiekszam produkcji swin. ale nie  zamierzam z nich tez rezygnować no chyba ze cena spadnie około 3 złotych

Opublikowano
2 godziny temu, dicloduo napisał:

Nie będzie żadnych zakazów  fermy bęą musiay być zlikwidowane tam faszeruje się świnie antybiotykami dobre mięso kupisz tylko u rolnika z małej ubojni kto tego n ie zrozumie będzie jadł robaki

Tucznik fermowy nie potrafi obronić się jakoscią to głupimi przepisami prubują z rolnikami walczyć

Gość tyran3
Opublikowano

staszek tu nie chodzi o jakość ale o mentalność polaka za niemca ubicie krowy było karane karom smierci i ludzie to robili i zakazy sobie moga byc i tak ja osobiście bede miał je w nosie. Tak jak kolczyki u bydła  jest kolczyk a nieraz 3 sztuki bydła na jednym wiszą, hehehehe

a tak na marginesie nawet teraz nielegalny ubuj na własne potrzeby karany jest wysoka grzywną jak niezgłosisz uboju 24 godziny przed a niewpuszczenie weterynarza 500 zł mandatem co najwyżej, hehehe. Wiec jak weterynarz wam przyjedzie jak macie mieso na haku to widły w dupe i wy***rdalać co najwyzej po wielu odwołaniach i 2 latach dostanie sie 500 zł mandatu. pokazała nam sieć Zabka jak sie z tym rządem postepuje. Sklepy maja być zamkniete to Zabka w niedziele staje sie placówką pocztową i Morawiecki moze im skoczyć na pędzel.

Opublikowano
14 godzin temu, staszek131415 napisał:

A  do rzepaku z czego dokladasz?9_9

A to ty pewnie ten staszek któremu nic się nie opłaca.

Dokładam z twojej niedoszłej renty, a rzepak sieje za 500+

10 godzin temu, kopin napisał:

Opublikowano
10 godzin temu, kopin napisał:

Potencjalna czyli możliwa do osiągnięcia, ale czy to znaczy że trzeba iść tą drogą??

wg mnie absolutnie nie! tylko trzeba dostosować produkcje do swoich możliwości aby produkować tanio!!!!!!!!!!!

Nie dużo!!!, bo to ma swoje granice, a szczególnie relacja wyników do siły/możliwości pracowniczej/ skali produkcji!

Chodzi mi o to że lepiej zrobić te 16 prosiąt + w cyklu zamkniętym niż tuczyć od duna te 30!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość tyran3
Opublikowano

jacek ja nie namawiam do produkcji 30 prosiat od maciory ja tylko brutalnie obrazuje  ze  po cześci oczywiście obecny stan jest wynikiem głupoty  i debilizmu naszych rolników. Dania ma wielkość nawet nie naszej wielkopolski i oni produkują 26-28 milionów sztuk swiń a im sie opłaci a my duzy kraj produkujemy z dunczykami 11 milionów  i nam sie nie opłaci.

A mechanizm jest prosty Dunski rolnik produkuje prosiaka za 100 zł potem dzwoni do frajera z polski i sprzedaje mu prosiaka za 300 zł zarabia na  tym 200 zł potem polski frajer tuczy duna przez 3 miesiace i sprzedaje np. sokokołowowi który jest własnoscia dunskich rolników  za 4 zł nastepnie zakład dunskiego rolnika go ubija i sprzedaje za 25 zł mieso rodzinie polskiego rolnika. i kasuje dywidende za zysk zakładu.

Innymi słowy duński rolnik zarabia na tuczniku 300 zł ( 200 za prosiaka + 100 za dywidende) a polski frajer tuczy na kontrakcie niczym niewolnik za 30-40 zł!!!!!!!!!!!!!!!!! wiec u nas  nigdy swinie nie bedą opłacalne bo brutalnie mówiac polski rolnik jest 10 krotnie głupszy i zdurniały od rolnika duńskiego. A dureń zawsze bedzie niewolnikiem czy tego chce czy nie

Opublikowano

Nie myście że Duńczyk dostaje 300 pln za warchlaka tam też jest łańcuszek pośredników a kaażdy chce zarobić 9_9

30 tuczników od lochy sprzedać to nie jest wielki wyczyn tylko trzeba myśleć a nie kryć bo maciorA  chce ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tyran3 napisał:

jacek ja nie namawiam do produkcji 30 prosiat od maciory ja tylko brutalnie obrazuje  ze  po cześci oczywiście obecny stan jest wynikiem głupoty  i debilizmu naszych rolników. Dania ma wielkość nawet nie naszej wielkopolski i oni produkują 26-28 milionów sztuk swiń a im sie opłaci a my duzy kraj produkujemy z dunczykami 11 milionów  i nam sie nie opłaci.

A mechanizm jest prosty Dunski rolnik produkuje prosiaka za 100 zł potem dzwoni do frajera z polski i sprzedaje mu prosiaka za 300 zł zarabia na  tym 200 zł potem polski frajer tuczy duna przez 3 miesiace i sprzedaje np. sokokołowowi który jest własnoscia dunskich rolników  za 4 zł nastepnie zakład dunskiego rolnika go ubija i sprzedaje za 25 zł mieso rodzinie polskiego rolnika. i kasuje dywidende za zysk zakładu.

Innymi słowy duński rolnik zarabia na tuczniku 300 zł ( 200 za prosiaka + 100 za dywidende) a polski frajer tuczy na kontrakcie niczym niewolnik za 30-40 zł!!!!!!!!!!!!!!!!! wiec u nas  nigdy swinie nie bedą opłacalne bo brutalnie mówiac polski rolnik jest 10 krotnie głupszy i zdurniały od rolnika duńskiego. A dureń zawsze bedzie niewolnikiem czy tego chce czy nie

Brutalnie powiedziane ale prawdziwe.  Może nie 200 zł zarabia na prosiaku bo jeszcze trzeba brać pod uwagę zarobek pośrednika co to sprowadza.  Ale mimo tego ładna kasę robią na prosiaku. W Polsce jest potrzebna większa  świadomość rolników w sprawie profilaktyki prosiat i stada podstawowego oraz planowania produkcji ponieważ to jest podstawą w produkcji świń 

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano

Co się dziwić jak za Polskiego prosiaka chcą dać połowę ceny duńczyka

Gość tyran3
Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

Co się dziwić jak za Polskiego prosiaka chcą dać połowę ceny duńczyka

bo reklama Dunski warchlak jak to brzmi dumnie!!!!!! wiec i cena dumna, no i nie oszukujmy sie Duński warchlak poprzez wieloletnia prace hodowlana i profilaktykę  jest troszkę lepszy od naszych prosiaków. wiem to po sobie jak zaczynałem hodowac to zostawiałem maciory które miały 12 sutków a teraz w stadzie mam maciory które mają najmniej 16 sutków a zdarzaja sie doś czesto takie co maja 17 a nawet 18. kiedyś też miałem duzo biegunek czy przy odsadzeniu obrzękówek a teraz po latach ja nie  znam co to biegunka u prosiaka. No i profilaktyka w szczepieniach  oczywiscie tylko podstawowa. A straty mam poprzez zagnioty do 7 dniu od porodu z braku jarzm porodowych dlatego wychodzi mi 23 odchowane prosieta rocznie , jak unowoczesnie porodówkę to 26 prosiat problemem niebedzie.bo mioty mam w granicach 14-15 sztuk a i zdarzaja sie wieksze i od lat inseminacja tylko sztuczna zero roboty i meki z knurem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v