Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sieczkarnia plus dwa zestawy do odwozu wszystko blisko do 1km od gospodarstwa 2800 za 11ha sieczkarnia liczy na godziny pracy a odwóz za kursy zbiór około 4.5 godziny

FarmerDyzio napisał:

jak słaba trawa to realne

czy taka całkiem słabo to nie powiedziałbym wiadomo suchy rok zbierane około 20maj w lepszym roku koszt za podobny areał 3300zł

Opublikowano

To nie powiem. Jest to dobra cena. Widać u nas ciągle za mała konkurencja. A który to był pokos?

U nas nikt by nie przyjechał w dwa ciągniki i sieczkarnia za 600 złotych na godzinę

To ile na godzinę pracy samej sieczkarni?

Opublikowano
11 minut temu, Goryl napisał:

Jak u Was wet postępują jak nie odejdzie łożysko? Wyciągają (jak tak to w której dobie) czy zostawiaja?

Wyjmuje po 24godzinach.

1 godzinę temu, norbert098 napisał:

U mnie prasa bez noży i właśnie jest problem z sianokiszonka raz zjedzą wszystko raz zostawią. W tym roku zbiór przyczepa i zobaczymy czy się polepszy

Ja mam z nożami prasę w tamtym roku za sucha wyszła i słabo jedzą w tym też będę robił chyba w pryzmat jak się uda wziąć więcej trawy w dzierżawę. 

Opublikowano
artek27 napisał:

11 minut temu, Goryl napisał:

Jak u Was wet postępują jak nie odejdzie łożysko? Wyciągają (jak tak to w której dobie) czy zostawiaja?

Wyjmuje po 24godzinach.

1 godzinę temu, norbert098 napisał:

U mnie prasa bez noży i właśnie jest problem z sianokiszonka raz zjedzą wszystko raz zostawią. W tym roku zbiór przyczepa i zobaczymy czy się polepszy

Ja mam z nożami prasę w tamtym roku za sucha wyszła i słabo jedzą w tym też będę robił chyba w pryzmat jak się uda wziąć więcej trawy w dzierżawę. 

sam bym wziął w dzierżawę coś ale orne bo trawy już mam wystarczająco 😃

Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał:

gdzie tak dobrze?

Okolice Siemiatycz klasa IV. U mnie 10km dalej i chcą po 500zl za hektar a i tak robię u wujka tam ziemię to i przy okazji jeszcze wziąłem. 

Opublikowano

To oszczędności nie ma praktycznie zadnej wynajmując usługę a robiąc swoją prasa. Jak nie ma się swojego sprzętu to lepiej nająć przyczepę lub sieczkarnie o ile warunki pozwalają ale jak ma się swój w miarę dobry sprzęt to samemu taniej wychodzi zrobić 

Opublikowano

Kupiłem dziś ten separator. Bańka wydaje się ok twarda  a kulka nie przejdzie przez otwory w deklu. Musi ją bokiem wywalić najwyżej do bańki. Nie ma instrukcji ale wyjście z kulką tak na logikę do kolektora by nadmiar nie poszedł do bańki czy na rury? Radek pisał że tak nie działa a Ktoś że trza wywalić kulkę. Tak na logikę to nie działa bo jak wpniemy się w układ drogi mlecznej to jest ssanie do kolektora i ta kulka pójdzie do góry i zatka ssanie i nie będzie dojka ciągnąć mleka. Dobrze myślę czy nie ma takiego ciśnienia by zassało kulkę?

Resized_20210122_132722001_8645.jpeg

Opublikowano

@komizmo jak to liczysz? 

Porównując zakup maszyn do robienie balotów i pryzm cena wyjedzie podobna. Tyle że do przyczepy potrzebny jest dużo większy ciągnik i jeśli chcemy przejść na pryzmy i mieć wygodę to dochodzą siatki ochronne oraz silosy. Wtedy już pryzmy tanio nie wychodzą. Jak nie ma silosów to  nawet nie ma co porownywac wygody i nakładu pracy do bel.

Opublikowano
2 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

kulka jest po to że jak krowa za***ie kopa i się bańka przewróci to żeby mleka nie zassalo w rurociąg.

ale to będzie ciągnąć z tą kulką do tej bańki będzie ciśnienie?

kulka pójdzie do góry i chyba zapcha wylot?

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Troker1979 napisał:

Kupiłem dziś ten separator. Bańka wydaje się ok twarda  a kulka nie przejdzie przez otwory w deklu. Musi ją bokiem wywalić najwyżej do bańki. Nie ma instrukcji ale wyjście z kulką tak na logikę do kolektora by nadmiar nie poszedł do bańki czy na rury? Radek pisał że tak nie działa a Ktoś że trza wywalić kulkę. Tak na logikę to nie działa bo jak wpniemy się w układ drogi mlecznej to jest ssanie do kolektora i ta kulka pójdzie do góry i zatka ssanie i nie będzie dojka ciągnąć mleka. Dobrze myślę czy nie ma takiego ciśnienia by zassało kulkę?

U mnie z kulka nie działa, jak zamienię przewody to jak najbardziej 😛 dokładnie ja tam bym się bal zostawic separator przy krowie i iść, lepiej pilnować i doić to sztukę ostatnia 😛

ps fajna kołdra 😂😂😂

Edytowane przez radekz200
Opublikowano
27 minut temu, Troker1979 napisał:

A co ty w sypialni na żonie próbę robiłeś .

I co zadziałało?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, ramzes10 napisał:

@komizmo jak to liczysz? 

Porównując zakup maszyn do robienie balotów i pryzm cena wyjedzie podobna. Tyle że do przyczepy potrzebny jest dużo większy ciągnik i jeśli chcemy przejść na pryzmy i mieć wygodę to dochodzą siatki ochronne oraz silosy. Wtedy już pryzmy tanio nie wychodzą. Jak nie ma silosów to  nawet nie ma co porownywac wygody i nakładu pracy do bel.

Pryzmy zawsze tanio wychodzą. Niezależnie jak liczysz. Jak zbierasz sieczkarnia to mamy taki system że z ciągnika się nie wychodzi. Liczę koszt najmu sieczkarni i mojej roboty w stosunku do takiego samego najmu prasy, owijarki  i folii. Nie potrzeba siatek. Ja mam obsypnik, wycinak na ładowacz i nie odkrywam ręcznie pryzmy tylko też mam patent na to. Także jest mniej roboty z pryzmą niż z belami jak dla mnie. Gdybym miał silosy to już w ogóle bajka

Edytowane przez komizmo