Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Stare traktory to jakoś sobie poradzą gorzej te nowsze( u mnie kubota z turem) kupa filtrów, zbiornik nisko  do tego paliwo na dziś nie wiadomo na jaką temperaturę na renomowanych stacjach

Dziś pytałem, na Lotosie powiedzieli, że do -27 ma być ok, tylko że jak wracałem było -28...

Opublikowano
8 godzin temu, semos napisał:

stresik, a z jakiego powodu? przy Twojej wiedzy.....

każdy ciężki poród to stres ... i siniaki 🙄

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

A co z tą szkołą? 🤔

Zawsze tato z dziadziem mówili że krowa z cielakiem chodzi 9 miesięcy, 10 dni i nieraz może przechodzić dwa tygodnie. 

Opublikowano

Ta prasa pewnie z likwidacji gospodarstwa 😂tam jest handlarzyk co tak pisze na olx 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Leszy napisał:

Jak ktoś jeszcze nie używa, to niech kupi wycielacz. Naprawdę ułatwia sprawę, i mniej komplikacji powoduje. 

I samemu trza pić 🙆‍♂️ a tak to chłopy ze wsi i można się napić🥂co by dobrze cielak się chował😋

Mam takie pytanie, to są żywe drożdże?? https://allegro.pl/oferta/mikita-drozdze-piwne-witam-a-d3-krowy-trzody-20kg-7162840060

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
karol6130 napisał:

39 minut temu, danielhaker napisał:

Ja co rok mam jej dość zanim jeszcze przyjdzie ¬¬

A no faktycznie znajome nazwisko :D Nie wiedziałem że tak blisko ktoś się tym zajmuje. Trzeba kiedyś zrobić rozeznanie w temacie

Masz dziadków w Wólce?

Nie, prasę z tam tąd kupiłem. 

u kogo ? jest tam taki handlarz kombinator a nawet dwóch

Opublikowano

Już zapomniałem nazwisko, zbożem handlował i sprzętem, może Izdebski, nie pamiętam. 

Piętrowy dom, kostka na podwórku i większość drzwi wymalowanych na kolorowo z przewagą niebieskiego. 

Jadąc od Trzebieszowa to po lewą stronę. 

Miał sporo ursusów 5714, 5314, 4514, zetory 5340 i prasy oraz kombajny zbożowe bizon. 

Drugi miał prasy starsze i mieszkał prawie na przeciwko tego. 

Opublikowano

Wałka nie chciał bardzo dołożyć, później dołożył ale z jednym zatrzaskiem i krzyżakiem do wymiany. 

Jak mu w domu za prasę płaciłem to ze 100000 wyjął z kieszonek, nie wiem czy chciał pokazać jaki bogaty czy mu się pieniądze w kieszeniach nie mieściły bo wziął w ręce i rzucił do samochodu

Opublikowano

Łapie gdzie dużo w kawałku i tanio. Zapłacić dobrze nie chce. Ze swiniarzami się po byłym PGR w Zawadach licytował o dzierżawe i przegrał 

Opublikowano

Nie przesadzaj , raz na ruski rok się uda coś w zawyżonej cenie kupić. 

Zresztą nie szukam. Jedynie te działki które kiedyś mi się umyślały to staram się mieć na oku. Już dość. Może jak zdrowie i pieniądz będzie to jesienią się co dokupi,  wstępnie miesiąc temu rozmawiałem że bym był zainteresowany.

Ale ludziom się pod sufitem przestawia bo chcą za 3-4 ha nowe mieszkania w mieście😆🤦‍♂️

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

I samemu trza pić 🙆‍♂️ 

Mam takie pytanie, to są żywe drożdże?? https://allegro.pl/oferta/mikita-drozdze-piwne-witam-a-d3-krowy-trzody-20kg-7162840060

Nie otwieram linka,  ale po co komu martwe drożdże?

Przecież to ma się namnażać w cieple. A martwe to co najwyżej się rozłoży😉

Opublikowano
3 godziny temu, karol6130 napisał:

Już zapomniałem nazwisko, zbożem handlował i sprzętem, może Izdebski, nie pamiętam. 

Piętrowy dom, kostka na podwórku i większość drzwi wymalowanych na kolorowo z przewagą niebieskiego. 

Miał sporo ursusów 5714, 5314, 4514, zetory 5340 i prasy oraz kombajny zbożowe bizon. 

a po co Ty jechał przez Trzebieszów 🤔 do wólki można przez Celiny 😉😀

3 godziny temu, danielhaker napisał:

3 godziny temu, karol6130 napisał:

Sławek, który z nich większy kombinator? 😂

W Rętkach trzeci 😀 zabrał sie z wólki

2 godziny temu, danielhaker napisał:

Było powiedzieć że pole masz do sprzedania 😂 Ziemię łapie nie gorzej niż nasz @Agrest 😂

podobnosz...

2 godziny temu, Farmer6820 napisał:

Łapie gdzie dużo w kawałku i tanio. Zapłacić dobrze nie chce. Ze swiniarzami się po byłym PGR w Zawadach licytował o dzierżawe i przegrał 

kto i skąd zbiera Zawady? Dzidek ma tam jeszcze?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie przesadzaj , raz na ruski rok się uda coś w zawyżonej cenie kupić. 

Zresztą nie szukam. Jedynie te działki które kiedyś mi się umyślały to staram się mieć na oku. Już dość. Może jak zdrowie i pieniądz będzie to jesienią się co dokupi,  wstępnie miesiąc temu rozmawiałem że bym był zainteresowany.

Ale ludziom się pod sufitem przestawia bo chcą za 3-4 ha nowe mieszkania w mieście😆🤦‍♂️

Nie otwieram linka,  ale po co komu martwe drożdże?

Przecież to ma się namnażać w cieple. A martwe to co najwyżej się rozłoży😉

Ja też tak myślałem ale przeczytaj tu, paszowe mogą występować w trzech formach B|

https://www.agrofakt.pl/drozdze-piwne-w-zywieniu-zwierzat-gospodarskich/

Opublikowano

PGR TO JEST uniwersytetu w Siedlcach. I oni sami obrabiają jeszcze z 80 ha. Dzidek ma 20 haekologicznych łąk tylko z tego w dzierżawe. A 120 ha mają swiniarze z okolic Daniela. Oni to wzieli ze 2 lata temu był przetarg i startowali właśnie z naszych okolic Ci z wolki ale swiniarze rzucili za hektar coś ponad 1800 zł to tamci się nie wyrywali na więcej 

Opublikowano
17 minut temu, leszek1000 napisał:

Pytanie czy idzie w oborze zamontować jakieś czujniki dymu , bezpieczniki aby zapobiec takim tragediom. 

W tamtym roku budowaliśmy obore to już montowane były czujniki dymu 

7 minut temu, damianzetor9540 napisał:

A co tu czujniki dadzą, ta płyta warstwowa to się pali szybciej niż straż zdąży przyjechać 

Steropian czy piana tak, ale wełna już nie 

Opublikowano

@slawek74 nie wiem po co tam jechałem, to było ponad 10 lat temu.

U nas kiedyś zbożowiec nabił na PGR 8000, zbierał ze dwa lata i odpuścił, teraz to krowiarz zbiera za ponad 3000 

We wsi ostatnio było przebicie trzy krotne, teraz hektar już 100000 chodzi, dobrze że jeszcze nie w Euro 😂

Dobrze że chłop tyle dał bo koło szkoły by lali szambo z uboini, co za tym idzie było by dużo wron które między czasie karmiły by się kukurydzą.