Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tłumaczenie ''mu'' to takie grochem o ścianę jedynie żart to choć jest jakaś rozrywka 😉

Jak sobie go ojciec wychował tak niech sie z nim męczy 🤪😁 albo niech się obaj męczą 😁😉

Opublikowano
3 godziny temu, TheraRolnik napisał:

Młóto i Ddgs jest w podobnej cenie tylko że młóto ma kilka % mniej białka i już sam nie wiem co będzie lepsze 

Przelicz sobie cenę na kilogram białka. 

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Dawid i na koniec wystawie Ci jeszcze ocenę dla ojca 😂😂

Chociaż będzie czym w piecu rozpalić 

3 godziny temu, radekz200 napisał:

Dawidek jak chcesz się dowiedzieć trochę o krowach to proponuje Ci półroczne darmowe praktyki u mnie na gospodarstwie 😂😂😂

edit: wyżywienie we własnym zakresie 😂😂

Nie, nie chce 😉

Opublikowano
2 godziny temu, DANDYS napisał:

to już wrocilas do pracy na gospodarstwie?

jeszcze nie wylazłam 🤣

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, TheraRolnik napisał:

Ddgs wychodzi taniej bo ma więcej białka a cena praktycznie taka sama 

DDGS niby fajny, bo bialko przechodzi do jelita, ale jak ty dajesz 4.5kg samego zboza, to potrzebujesz bialka dozwaczowego, ktorym jest rzepak i raczej wiekszy efekt to zrobi. Podniesie ci mocznik, ktory napewno masz bardzo niski. Ruje powinny byc wtedy wyrazniejsze, a czy na mleku zareaguja to nie wiadoma, zalezy od sztuki. Chociaz 1kg rzepaku podane odrazu moze niezle namieszac. To tylko moja opinia a co ja tam sie znam :)

Edytowane przez asus921
Opublikowano
Paulina1985 napisał:

2 godziny temu, DANDYS napisał:

to już wrocilas do pracy na gospodarstwie?

jeszcze nie wylazłam 🤣

w desperacji już miała w Agroloku pracować 😄

Opublikowano (edytowane)

@danielhaker

To w jakims stopniu jest prawda. Jak nigdy rzepaku nie widzialy i im poda 1-1.5kg to na bank ze 20% stada dostanie zapalenie, a chlopak naslucha sie od ojca, ze sie naczytal jakis pier**l i tylko problem zrobil. Przerabialem to dawno temu.

P.S 

Tylko zebys nie pomyslal, ze jestem za podawaniem samego zboza, jak najbardziej nalezy bilansowac. U mnie idzie okolo 21-22% bialka w tresciwej, ale do tego trzeba przyzwyczajac.

Edytowane przez asus921
  • Like 2
Opublikowano
11 minut temu, asus921 napisał:

DDGS niby fajny, bo bialko przechodzi do jelita, ale jak ty dajesz 4.5kg samego zboza, to potrzebujesz bialka dozwaczowego, ktorym jest rzepak i raczej wiekszy efekt to zrobi. Podniesie ci mocznik, ktory napewno masz bardzo niski. Ruje powinny byc wtedy wyrazniejsze, a czy na mleku zareaguja to nie wiadoma, zalezy od sztuki. Chociaz 1kg rzepaku podane odrazu moze niezle namieszac. To tylko moja opinia a co ja tam sie znam :)

No wiadomo że nie wskoczę od razu z kilogramem na sztukę tylko zacznę od 100-200gram i powoli zwiększać 

Opublikowano
23 minuty temu, DANDYS napisał:

w desperacji już miała w Agroloku pracować 😄

kurna, no nic nie wiadomo 🤷‍♀️ cieply samochodzik, komputerek 🤔🤔🤔 warto się pochylić nad taką oferta pracy 🤔

Opublikowano
kr9292 napisał:

Guma od dojarki na plecach także nie będzie czym rozpalić 😁

ale on będzie rozpalony na plecach 😜😁😁😁😁

DANDYS napisał:

@slawek74 masz łąki torfowe?

tak jeden kawałek 1ha czasem nawet dwa rzy koszę 😁

Opublikowano
slawek74 napisał:

kr9292 napisał:

Guma od dojarki na plecach także nie będzie czym rozpalić 😁

ale on będzie rozpalony na plecach 😜😁😁😁😁

DANDYS napisał:

@slawek74 masz łąki torfowe?

tak jeden kawałek 1ha czasem nawet dwa rzy koszę 😁

to na ornych masz? 2.idze z torfowych uzyskać dobra kiche dla krów?

Opublikowano (edytowane)

U mnie w ostatnich czasach problem z mocznikiem,to z zacirlaniem, jak nie za duże białko to za mały tłuszcz i tak wkoło no ale porobilismy próby pasz objetosciowych, wyszły mega żywieniowiec ustawił mi wóz na podstawie analiz, poprawiło się ale zanim te krowy wejdą na obroty to trzeba czasu, 14 sztuk powyżej 200 dni to skąd tego mleka... Grudniowa średnia 25l. 

Dla ciekawych: kiszonka z qq niecałe 37 skrobi 

Trawy nieco gorzej bo od 15 do 17

Z tym że nie do końca praktykuje ten bilans poniżej, mianowicie nie idzie pełną dawka rzepaku bo dodaje soi 0.5kg dziennie, kukurydzy suchej też nie pełna idzie tłuszcz chroniony.

Btw. Może ktoś chętny na jałówki do zacielenia? Chętnie sprzedam z 10, wszystkie 16 miesięcy i w górę. Nie mam gdzie tego trzymać i czym to karmić. Z 30 krów podchodzę już do 50 jałówek.

IMG_20210107_123345.jpg

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

z tym to masz tak jak z azotem. mocznik masz najtańszy w przeliczeniu na czysty składnik. Ale na trawy i zboża siejesz pewnie saletrę

Mocznik chyba i dłużej działa? 

Opublikowano
58 minut temu, danielhaker napisał:

Jeden w okolicy mówi, że jak zaczął dawać rzepak, to zapaleń podostawały i od tamtej pory nie chce widzieć żadnych "dodatków" poza zbożem, bo to tylko zapalenia powoduje :D

A od granulek to zwacz staje, mówił mu to handlarz co swoją śruta handluje. U nas też tacy są 😎

2 minuty temu, slawek74 napisał:

gregor mocznik działa dłużej przez to sieje sie go pod qq

W tym roku myślę i na trawy dać