Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Leszy napisał:

Zdążyła wam się ketoza nie do wyleczenia?  

tak w latach 90 wet jeszcze niw wiedział że to ketoza

radekz200 napisał:

Co tyle kosztuje? 2x glukoza to koszt 300 zł i 5l glikolu?

słabo liczysz wróć do szkoły nie licisz mniejszej produkcji mleka i innych skutków ubocznych krowa może mieć problemy z zacieleniem ogólnie gorsza laktacjia

Opublikowano
10 minut temu, karol6130 napisał:

Ja zostaje narazie przy kextonach, nieraz jak lekarz opowiada ile ketoz ma na dzień to włos się jeży, z ketozy krowę można wyciągnąć tylko to kosztuje. 

Dwie  kroplówki glukozy to koszt 20-30 zł. Ja sam podaje a nie jest to trudne więc nie drogo. Sztuką jest jednak nie dopuścić do ketozy czyli odpowiednie przejście przez okres zasuszeniowy i dbanie od początku laktacji. Zamiast wydać te 160 zł na kexxtona mamy ze 100 kg dobrego startera. Daj dodatkowo ze 2 kg dziennie to jest na 1,5 miesiąca

Opublikowano

U nas coraz więcej osób do bolusów się przekonuje. 

Ketoz nie miałem dużo, ale odkąd daje bolusy nie mam wcale. 

Opublikowano
21 minut temu, Leszy napisał:

Zdarzyła wam się ketoza nie do wyleczenia?  

W zeszłym roku pierwiastke wykończyła, 2 tygodie weterynarz przyjeżdżał co ona na dostawała prochów i innych specyfików... Ponad 1000zł poszło a na koniec i tak padła

Opublikowano
27 minut temu, radekz200 napisał:

Co tyle kosztuje? 2x glukoza to koszt 300 zł i 5l glikolu?

Tak jak Sławek napisał, oprócz kosztu leczenia licz straty mleka, ona się nie rozdoi na tyle co miała potencjał, zniszczona wątroba, późniejsze zacielenie itd. 

Ja u siebie każdej sztuce wrzucam i nie ma od tego wyjątków

Opublikowano

Oprócz kexxtonów i bolusów chyba dajecie gliceryne/glikol? Ja raz wrzuciłem jałówce kexxtona i od tego momentu pogorszył się jej apetyt. U mnie idzie gliceryna na pmr a przy spadku apetytu wlewka gliceryny z drożdżami. Nie pamiętam kiedy była ostatnia ketoza. 

Opublikowano

Ja tam też zwolennikiem kexxtonów nie jestem. Był okres jak testowałem i nie zauważyłem różnicy. Dawałem wszystkim i problemy pojawiły się u tych nie podtuczonych. Dlaczego? Nie zatuczona plus bolus więc Why?

Druga sprawa ja mam nie duże stado i jeżeli któraś niedomaga to się szybko wychwytuje  i działa a nie modli się do Matki Boskiej by pomogła. Kliniczna ketoza (nie miałem) to trza chyba na ten stan zapracować.

Opublikowano
6 minut temu, TheraRolnik napisał:

Mieliście kiedyś przypadek że mleko było za bardzo schłodzone w zbiorniku i za to mleczarni karę dała ?

Sąsiad wymieniał basen bo co kilka odbiorów woda w mleku. Szpece od chłodni - nie jeden- nie doszli dlaczego

Opublikowano
11 minut temu, lukasz20 napisał:

Oprócz kexxtonów i bolusów chyba dajecie gliceryne/glikol? Ja raz wrzuciłem jałówce kexxtona i od tego momentu pogorszył się jej apetyt. U mnie idzie gliceryna na pmr a przy spadku apetytu wlewka gliceryny z drożdżami. Nie pamiętam kiedy była ostatnia ketoza. 

Po to daje bolusa żeby nie biegać z wiadrem ani wlewkami i prosić się ich żeby piły. Jest bolus, jest apetyt i pasza się nadgania zapotrzebowanie 

Opublikowano

Jeśli się sprawdza to jest najważniejsze👍 u mnie jest o tyle łatwiej że mam małe stado na uwięzi i rzadko która wymaga wlewki. Bolusów energetycznych nie stosowałem a mam jedną małpe co we 2 wlać ciężko. Sprawdzone u mnie bolusy biotynowe na kłopoty z racicami pomagają przy korekcji całkiem inna bajka. 

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnosnie poidel dla bydla. Stoje przed wymiana starych wiec chcialbym pozyskac opinie uzytkownikow takich poidel. Mianowicie chodzi mi czy lepiej sprawdza sie poidla z zaworem plywakowym czy z zaworem rurkowym? Obora uwieziowa. 

Opublikowano

Chłopaki są za wolnostanowiskowymi oborami i za krowa z bolusem chcą latać. Dopilnowana dawka w zasuszeniu przed wycieleniem i 5 dni po przypilnowanie krowy i powinna sie ładnie rozdajać. My teraz nawet łożysk nie wyciągamy a tu jeszcze za nimi latać z bolusem 

Opublikowano
11 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Po to daje bolusa żeby nie biegać z wiadrem ani wlewkami i prosić się ich żeby piły. Jest bolus, jest apetyt i pasza się nadgania zapotrzebowanie 

Nie traktował bym kextone jako rozwiązanie problemu z ketoza owszem jako pomocnik na start fajna sprawa ale podstawą powinno być żywienie w zasuszeniu okresie około porodowym i po wycieleniu dążąc do stanu że kextone będzie zbędne 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Farmer6820 napisał:

Chłopaki są za wolnostanowiskowymi oborami i za krowa z bolusem chcą latać. Dopilnowana dawka w zasuszeniu przed wycieleniem i 5 dni po przypilnowanie krowy i powinna sie ładnie rozdajać. My teraz nawet łożysk nie wyciągamy a tu jeszcze za nimi latać z bolusem 

Ja też jestem podobnego zdania , te bolusy może są dobre ale to dla jak to się mówi ewenementów na wspomożenie , niedobory itp , a tak całe stado walić to jakoś według mnie nie bardzo .

Opublikowano
4 minuty temu, Farmer6820 napisał:

Masz nowa duża wygodna obore to jesteś krok przed wszystkimi, sztuk dużo i pogrupowane jak się należy, to łatwiej, a ustaw na uwięzi w każdym kącie, dla 3-5 sztuk też wozu nie zrobisz z odpowiednią dawką 

Opublikowano (edytowane)

Dawki mamy 2. Jeden dla dojnych a drugi dla zasuszonych i jałowek. Z ręki idą sole z rzepakiem dla zasuszonych bo inaczej nie chcą tego ruszać i mieszanka energetyczna 8.5 MJ

A co do bolusa wapniowego to wolę strzykawke 100 i butelkę wapna i wtedy wiem że podałem 😁

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano
8 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Masz nowa duża wygodna obore to jesteś krok przed wszystkimi, sztuk dużo i pogrupowane jak się należy, to łatwiej, a ustaw na uwięzi w każdym kącie, dla 3-5 sztuk też wozu nie zrobisz z odpowiednią dawką 

Zaraz zaraz , czegoś tu nie rozumiem , przecież to 80 % użytkowników pisze , że to na uwięzi można cuda robić i to tam tylko da się krowe upilnować i nakarmić tak jak trzeba , a tu taka zmiana o co chodzi , czyżby ludzie zaczeli się przekonywać do wolnych obór , jak ciocia unia zaczyna straszyć , jak w Danii .

Opublikowano

@radekz200 tia, zapomniałem czekolady jeszcze wyjąć😁 

6 godzin temu, greg1985 napisał:

Nieźle musisz dorabiać te firmy że takie prezenty ci robią  😂

Bydła  jest , to trzeba trochę kupować, a że biorę u kilku po trochu to się nazbiera.

Na pewno na względzie mają budująca się oborę i tym samym kontynuację współpracy. A że wszystkie faktury opłacam praktycznie  od razu po ich otrzymaniu, nie czekam do 15stego , to i oni to doceniają.

Te 3 rzeczy z prawej to od dealera GEA , ponieważ zakupiłem hale od niego.