Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na krowy, kombinowałem z ziemią ale nie za bardzo. I tak będę doił i tak bez względu na to jaka będzie sytuacja.

Daniel gdybym nie był ostrożny to na mgr była by budowlanka, 10pkt i pełna pula. Ale tak jak mówiłem nie chce się wiązać w kredyty, jak już to doraźnie się podratować bo trudno odłożyć 200tys. Opasy i ziemniak też swoje wnoszą. Masz rację sprzyjająca pogoda i ludzie myślą że pana boga za nogi chwycili. Ale co chodzi o finanse to biorę pod uwagę tę bardziej chuda wersje, a nadwyżka jak będzie to się coś poradzi. 

Opublikowano

Pisałeś ze może kupisz tira żeby uniezależnić sie od krów. Tymczasem brniesz w krowy. Pisałeś ze wniosek na 500 tys zwrotu, teraz 200. Są ludzie tacy jak ja co czytają i pamiętają . U mnie slowo wypowiedziane jest złotem a Ty co rusz masz różne wersje

• Like 2
Opublikowano

Noo widzisz życie weryfikuje plany, nie znajdę dzierżawy na umowę 7 lat bo nawet na rok nikt nie podpisze. A przypomnij sobie czy pisałem, że jak kupie tira to rzucam krowy? Bo pominales niestety. Wniosek poszedł na prawie 500tys, ale calosci kosztów kwalifikowanych, ok 300k zwrotu. Nigdy nie pisałem o pełnej puli, pokaż. 

Atir będzie prędzej czy później pisałem też zależnie od tego jak ziemniaki dadzą, bo w dobrym roku przytulę 70tys, a w ciulowym może być 40 nikt nie drukuje papierków. Tak samo jak miałem kryć stodołę,teraz w domu mi trują żeby  odłożyć to i dom robić. Ale nie martw się o mnie, ważne żebym ja był zadowolony

Opublikowano
Dnia 20.04.2018 o 19:36, pedro2 napisał:

Sory ale niechcacy mi sie cytat wstawil i nie wiem jak to usubac na komorce. Ogolem nie cytuje w tym poscie nikogo.

Do kolegi ktoremu jalowka przepuszcza mleko przed wycieleniem. Ja bym radzil nic nie robic. Czekac az sie wycieli. Mozesz skonsultowac sie z weterynarzem ale z tego co wiem lepiej tego nie zaczepiac. Tam jak miales wczesbiej chora cwiartke to kwestia pecha moim zdaniem. Sam mialem ostatnio jalowke co mleko kapalo juz tydzien przed wycieleniem i jest wszystko ok. Czasem sie zdazy ze krowa tez tak ma ze mleko kapie juz na kilka dni przed wycieleniem i jest ok. 

Z tego co moge polecic golnie zadbaj o higiene legowiska badz jezeli w zagrodzie se chodzi to zeby miala tam sucho. I powinno byc ok. Podanie tubostrzykawki na pelne wymie raczej niewiele da. A wlasnie przy tej operacji mozesz tam podac bakterie.

Opublikowano

Rozu

Dnia ‎2018‎-‎01‎-‎24 o 12:35, pedro2 napisał:

Dobry zastrzyk bo grubo ponad 0.5pkt zalezy pod ktory limit by zakwalifikowali, kwota też w miarę do 50k powinno się wyrobić Cyba zaryzykuję.

Jeszcze 2 tyg kombinowania i się do 500k zwrotu uzbiera :P

Rozumiem ze to w formie zartu?

Opublikowano (edytowane)

Tak to był żart. 

Potem też były rozmowy chyba z Danielem  i sumkiem o budowie magazynu, który też by się bardzo przydał i punktów by wpadlo, ale już i tak bez kredytu nie ogarnę a nie chce dalej brnąć. Gdybyś doczytał to byś nie szczekał...

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie schładzalnika do mleka https://www.olx.pl/oferta/schladzalnik-do-mleka-zbiornik-do-mleka-1200l-krosno-wsk-CID757-IDsYkHz.html#347f22d91e

ten typ otwór mam strasznie mały i tu pytanie jak go bokiem wnieść żeby się nie powgniatało? Będzie też trzeba go wkładać bez klapy, przy agregacie jeszcze jakoś da się złapać ale przy samym zbiorniku jak będzie na boku to już nie ma za co chwycić  za bardzo. Ile takie coś może ważyć?

Opublikowano

Czemu nie wanna? Musialbyś zrobić paletę na kółkach i położyć go na nią bokiem. Ok 350- 400 kg będzie ważył.

Opublikowano

Pedro chłopcze nie zmuszaj do czytania użytkowników komentarzy o tak niskim poziomie kultury. Pani w szkole nie mowila ze pieski szczekaja a dorośli rozmawiają? Tyle w zyciu przeżyłem że takie określenia nie robią na mnie wrażenia i jestem ponad to.

Opublikowano

Przeczytaj co sam o mnie napisałeś bo coś tam ci się przypomniało, ale nie wszystko. Posklejałes swoją wersję i szczekasz jaki to jestem zły, kłamca. Dorosły człowiek, u którego słowo złotem uderzył by się w pierś i przeprosił

Opublikowano
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Czemu nie wanna? Musialbyś zrobić paletę na kółkach i położyć go na nią bokiem. Ok 350- 400 kg będzie ważył.

Wanna nie bo nie ma takiej która by pasowała. Najlepsza była by z alimy wanna 1200 to bez przeróbek by weszło ale nikt nie sprzedaje niestety

2 godziny temu, robert1226 napisał:

Xawier; kup zbiornik w "ikei ".

Jakby tylko sprzedawali :P chyba że na Aliexpres sprzedają ale czekać 4-6 tygodni...

Opublikowano

1000 l to za mało. Mam możliwośc wypożyczenia z mleczarni 1200 krośnieński i póki co to chyba najlepsza opcja tylko nie wiem jak go wsadzić do środka. a Masz jakieś zdj albo link do ogłoszenia?

Opublikowano

Kucie ściany, kupno i wstawianie drzwii, obróbka nie będzie ani  szybsza ani prostsza za to byłoby normalnym rozwiązaniem. Tam to pokombinuje i wstawi bez roboty. Osobiście wolałbym jednak pierwsze rozwiązanie i kupił zbiornik jaki mi pasuje a drzwi zrobiłbym jakie się należy, min 1,4 m. 

Opublikowano

Ja jesienią wycinalem większy otwór. Roboty nie rak dużo -wziąć dużą szlifierkę kątową z tarcza do betonu, naciąć pionowo z jednego boku po obu stronach muru, stuknąć młotem i tyle.Drzwi wstawić tez moment

Opublikowano

A  zbrojenia nad drzwiami już nie będzie,ściana nośna obok lub okno,instalacje i 100000 innych pierdół ,, ułatwiających'' remont.:(.Mam podobnie brakuje mi 4 cm by wstawić zbiornik on. a nie ma z czego urwać ot tak. Szukam na 123 cm ,1500l lub ciut mniejszy.

Opublikowano

No zależy z czego ściana, cegła czy pustak to pikuś wypożyczyć konkretną piłę spalinową do betonu i jazda. W kamieniu gorzej ale też robiliśmy. Drzwi zostaną na lata a tak będzie się męczył