Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na spotkaniu z federacji bardzo mnie zaniepokonily długie okmw🤓, 😯😯 kumpel najmądrzejszy na świecie miał na tablicy ok 11 tyś a okmw 490. Na 100 rolników może z 6-8 miało poniżej 400 dni. takie to mądrości łatwych kryć

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

Większa niż taki co mowi "nie, bo NIE"... 😁 

Mi to lotto na ktorym jestesmy miejscu, ale ci ludzie zawyżający swoje wydajności jak wspominałam są...smutni 🙄 Czytając te tabelki, nazwiska, wydajnosci wolałabym wiedzieć kto naprawdę wykonał dobrą robotę w hodowli, zywieniu, podejmował madre decyzje itd, od kogo warto się uczyć, moze do kogo kiedyś pojechać na gospodarstwo zobaczyc jak oni to robią, że jest tak dobrze, podpytać, posluchać cennych rad. A nie czytać farmazonów o tysiącach...🤷‍♀️

Ciekawe kto by Ci cokolwiek powiedział co i jak robi i czy by Cię oprowadził z tych co znam to nie wiem czy 1 na 10 by Cię wpóścił i szczerze coś powiedział mały prywatny to nie kołchoz

• Thanks 1
Opublikowano

Ja nie mowię o hodowcy, ktory ma 15-20 krów dojnych...

Opublikowano (edytowane)

Dobra, już wiemy, że Ty nie chcesz się dzielić wiedza i doświadczeniem 🤣

Edytowane przez Gość
Opublikowano

przedewszystkim nikogo nie wpuszcza się by chorubska nie przywlekł malo kto do niedawna gumowych rękawic do dojenia jedynie niektóre kobiety by rąk nie pobrudzić a nie żeby patogenów przenosić mało wiesz co dzieje się na ,,małej wsi'' na spotkania szkolenia przychodzą nieliczni byłem na federacyjnym tydzień temu to zrobili z pieciu powiatów bo w moim bo na pozostałych przychodziło do dziesieciu osób czasem dwie czasem cztery na dziesięciu góra trzech umie posługiwać się internetem na smartwonie panowie 40-55 lat

Opublikowano

Mnie tylko ciekawi jedno u tych co mleko tak dopisują żeby somsiad zobaczył , co będzie jak coś się spierniczy w stadzie i przyjedzie żywieniowiec , przecież on będzie układał dawkę według oceny i taki mądry potem dowali krowom co dają autentycznie 7 tysięcy , a on im da na 10 tysięcy treściwej i tak dalej , to dopiero się co niektórzy zastanowią co oni robią i po co jest ocena mleka .

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, przezuwaczka napisał:

Jak da za dużo, to może doścignie papier w rzeczywistości😂

A wiesz co to znaczy przebiałkować krowy i jakie są tego koncekwencje jeżeli nie ma genetyki i warunków to choć byś dał cuda krowa mleka nie da .

Opublikowano

Wiem kotek, co to jest przebiałkować krowy😘

Wątpię tylko, czy kretyn zawyżający wydajność, wywali pieniądze w błoto. Poza tym przebiałkować można nie znając składu pasz objętościowych. Tu bym bardziej w otłuszczanie i zakwaszanie przez nadmiar treściwych celowała w takim wydumanym przypadku😉

• Haha 2
Opublikowano

tylko wiesz jak jest z tym "R" jak jest rozbieżność ponad 10% to opierdziel dostaje zootechnik więc zamiast komplikować sobie zycie wolą przepisać to co ci wyszło z federacji i wtedy nie ma problemu i każdy zadowolony.  

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

W nocy niestety urodzil sie padly cielak. Na dodatek krowa chciala wypchac macice i jest zaszyta.

Gdzie zglosic padniecie? Bezposrednio do jakiejs firmy utylizacyjnej, czy do powiatowego wet, bo rozne wpisy juz czytalem. Pierwszy przypadek "za mnie" z padnieciem bydla, wiec zerowe pojecie mam.

Nastepna kwestia to taki "Bakutil" normalnie przyjezdza do zwierzat z paszportem i kolczykami. Nie bedzie problemu, jezeli cielak nie ma zadnych kolczykow?

Opublikowano
asus921 napisał:

W nocy niestety urodzil sie padly cielak. Na dodatek krowa chciala wypchac macice i jest zaszyta.

Gdzie zglosic padniecie? Bezposrednio do jakiejs firmy utylizacyjnej, czy do powiatowego wet, bo rozne wpisy juz czytalem. Pierwszy przypadek "za mnie" z padnieciem bydla, wiec zerowe pojecie mam.

Nastepna kwestia to taki "Bakutil" normalnie przyjezdza do zwierzat z paszportem i kolczykami. Nie bedzie problemu, jezeli cielak nie ma zadnych kolczykow?

Dzwonisz do utylizacji i podajesz numer matki nigdzie więcej nie zgłaszasz

Opublikowano (edytowane)

@leszek1000

Dostala gliceryne i codziennie bede podawac tak jak przy normalnym wycieleniu. Mam nadzieje, ze apetyt bedzie miala i nie wpadnie jeszcze w ketoze. Na dodatek jest to pierwiastka.

@slawek74

Numer tel wybrac jeden z tej strony z mojego wojewodztwa, tak ? https://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/dofinansowanie-kosztow-utylizacji-padlych-zwierzat-gospodarskich.html

Napewno do Powiatowego nic nie zglaszac? W tym temacie ktos sie wypowiadal o grzywnie, a nawet "sadzie" za niezgloszenie

Nie wiem na ile to aktualny temat. 

https://www.agrofoto.pl/forum/topic/48646-ponoszone-koszty-przy-zdechnieciu-cielaka/

Edytowane przez asus921
Opublikowano

nie wim skąd jesteś ale u nas to za ciele płaca 15 za krowe 50 ale lepiej ich nie widywać pytaj o numer rolników z okolicy kto od nich odbiera

U nas zgłasza się tylko z kolczykiem ale można zadzwonic do powiatowego i podać numer matki nie trzeba napewno nic wypisywać