Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, danielhaker napisał:

Pozazdrościć :(

Paszowozy robi mąż. Co nie sięgnie to ja rozwożę taczką. Doimy na 5 aparatów max 1 godzinę z myciem. Jest na tyle sprytny w doju, że w międzyczasie rozdam treściwe, pościelę i napoje cielaki. Biedny ma więcej pracy niż ja, ale ja mam za to na głowie więcej. Jak wpadną zacielenia, wycielenia i jakieś zabiegi to się wydłuża, ale da się ogarnąć i nie zgłupieć.

Opublikowano

Do tego trzeba mieć dar, pasje... sama wiedza nie wystarczy. tak samo jak ja mam do ziemniaków tak inni do krów. Krowy jakoś się staram ogarniać żeby miało to ręce i nogi, ale nie rajcuje mnie ten temat, za to o ziemniakach mogę godzinami debatować heh 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Nie jestem, choć uczę się od najlepszych😊 Ogólnie mam potrzebę rozwijania się, a ogranicza mnie dostęp do ziemi. Wg mojej kalkulacji na tym samym areale, bez kredytów i przy tej samej ilości sztuk zwiększyłam produkcję o 100%(zaczynałam 6 lat temu z 5 tys wydajności teraz mam prawie 10 tys), a koszty produkcji o 50%. Wcześniej wychodziłam na zero i szukałam pracy poza gospodarstwem. Teraz zostaje mi 5 tys miesięcznie na czysto na różne inwestycje. W oborze spędzam 3-4 godziny dziennie i ogarniam ponad 40 szt bydła w tym 20 dojnych. Do większej ilości trzeba ludzi albo drogiej automatyzacji, dlatego nie mam w planie zwiększać ilości, żeby się nie wypalić.😄

@KARGO znalazłam cię 😝. Gwiazda z ciebie w powiecie. Ty za to w SCHIUZie mniema robisz zakupy, bo Francuzów masz dostatek. Pozdrawiam detektywie ✌

Z zdrajcami  od prywatyzacji nie współpracuje te Francuzy są z Top Genu. 

Oprócz tego ziarna stosujesz jakieś musli czy tylko mleka i te ziarno mają ?  Na jak długo zasuszasz? 

6 godzin temu, Zawisza napisał:

A jak to jest w końcu z tym nasieniem? Duże rozbieżności cenowe są? U mnie doktor za silvera,  supersire czy montrosa sexowanego swojego czasu cenił 500zł, tylko że w takim wypadku nasienie dzieliliśmy już na dwie, bądz trzy krowy. Teraz pewnie staniał

W najdroższym momencie  Silver był po 300 supersire 360 Montross 300 ceny netto. 

Opublikowano

8m3 na 60 to Nie wiem zależy jaka SM TMRu i ile one jedza

Poza tym 

32 minuty temu, ukaszProcho napisał:

Na 31 sztuk krow dojnych + 7 jalowek cielnych po ok 4-5 miesięcy no i młodsza młodzież jaki woz paszowy byłby najlepszy?  8 m3 czy 10 m3? 

Większego jak 8m3 na PROW na te stado nie dostaniesz

Opublikowano

No patrzyłem tam w te rozporządzenie to będzie problem 10 m3 wziąć ale przydałby się większy zawsze jest zapas. Za bvl 8 m3 wersja obnizana powiedzieli mi 80 tys netto, za kongskilde 8 m3 wersja obnizana 73 netto a za delaval wersja obnizana tez 73 netto. Który waszym zdaniem lepszy? 

Opublikowano

Przy hf tp macie ten luksus, że możecie wybierać z pierdyliona byków. Macie hodowlą polską, niemiecką, duńską, amerykańską, kanadyjską, francuzką czy i holenderską chyba. Ja mam tylko francuzkie MO do wyboru, ale to może i dobrze, bo to kolebka tej rasym Problem w tym, że jest hf-owe lobhy i firmy kładą lachę na MO. Mają w ofercie jakiegoś w miarę dobrego byka a reszta jakiś najgorszy badziew spoza rankingu. Nie znam się na tych rankingach, bo nikt mi tego nie wytłumaczył, ale na chłopski rozum jak we Francji najlepszy buhaj ma ma indeks ok 170 to to co jest w katalogach ma max 120. O ile jeszcze centergen bardziej przykłada się do rozwoju sima tak montem żadna firma się nie interesuje. Taki konrad wielkie halo, bo będzie nowy katalog i prawdopodobnie nowe byki a jak się okazuje wielki uj, zostały te same i dołożyli raptem 2 nowe. Wkurza mnie, bo mam bardzo nierówne stado pod względem budowy, pokroju. O ile mlekiem są zbliżone(pomijam najsłabsze simy) to każda inna. Mało która jałówka "wrodzi" się w ojca, bo większość do matek podobna budową. Niech to i 100 zł za słomkę kosztuje, ale chcę mieć jakiś wybór nie to co teraz.

Opublikowano (edytowane)

Ja codziennie mieszam 12 m3 na 75 sztuk, pelen az sie czasem 200-300 kg wysypie,  sa ograniczniki, a resztek zostaje mala taczka, moze niecala.. Wiec nawet jalby za malo... U was tez tyle jedza??

IMG_20180218_160235.jpg

Edytowane przez Primula94
Opublikowano (edytowane)

Ja w ubieglym roku pierwszy raz podzielilem 1 porcje sex na 3 jalowki i wszystie zalapaly.     A na dwie to dziele sexy juz od kilku lat i jalowki przewaznie obie lapia a z krowami roznie to bywa czasem obie czasem zadna ale przewaznie ktoras zaskoczy duzo ma sie moim zdaniem od nasienia jednym lepiej sie kryje innym gorzej...

Primula a ile kg mieszasz?   bo w m3 to ciezko ocenic zalezy od wozu jesli np z alimy to jakies 2m3 spokojnie mozna odjac no i wiele zalezy od sm tmr , jednego 45kg tmr to duzo a drugiego juz malo jak sm niska

Edytowane przez zetorr6441
ortografia
Opublikowano
6 minut temu, zetorr6441 napisał:

Ja w ubieglym roku pierwszy raz podzielilem 1 porcje sex na 3 jalowki i wszystie zalapaly.     A na dwie to dziele sexy juz od kilku lat i jalowki przewaznie obie lapia a z krowami roznie to bywa czasem obie czasem zadna ale przewaznie ktoras zaskoczy duzo ma sie moim zdaniem od nasienia jednym lepiej sie kryje innym gorzej...

Synchronizowales że dwie na raz polowalo ?

Opublikowano

bez synchronizacji byloby to raczej niemozliwe i napewno slabo skuteczne, przewaznie daje sam genestrankilku sztukom jednoczesnie i na drugi dzien obserwuje wszystkie a na 3 to juz biore rekawice i sprawdzam...

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

Stosujecie kroplówki po inseminacji ? 

W jakim celu? 

Opublikowano
23 minuty temu, mk9422 napisał:

W jakim celu? 

Zastrzyk energii zwiększa zacielność o 30 % podobno. Nie chce mi się tego robić, bo to pracochłonne.😏

3 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Na 31 sztuk krow dojnych + 7 jalowek cielnych po ok 4-5 miesięcy no i młodsza młodzież jaki woz paszowy byłby najlepszy?  8 m3 czy 10 m3? 

Jeśli chcesz robić dla wszystkich jeden, co jest dużym błędem. Prawidłowy TMR laktacyjny ma 40-45 sm. Licząc 50 kg na krowę na dzień wchodzi mi w mój PRONAR 5 m3 max 34 sztuki. Dla jałówek i zasuszonych taki ze słomą to na 40 szt wejdzie. Miałam 10m3 na testach to tylko do pocięcia suchych bel mi się przydał, bo żarcie na 60 szt (3 dni) się grzało, bo za dużo, a i tak w 80 % może był wypełniony(wtedy dobrze tnie).

Widziałam u kogoś suchy TMR z wielkiego paszowozu, ale to się mija z celem. Odwiedż pare gospodarstw i poradż, jak się miesza, żeby póżniej nie nażekać.

Opublikowano
51 minut temu, przezuwaczka napisał:

Zastrzyk energii zwiększa zacielność o 30 % podobno. Nie chce mi się tego robić, bo to pracochłonne.😏

Można powiedzieć że nawet wiecej niż 30% . Odkąd zaczeliśmy robi głukoze +minerasal to ok80% inseminowanych zaciela sie. 

Opublikowano
1 minutę temu, dabrowskit napisał:

Można powiedzieć że nawet wiecej niż 30% . Odkąd zaczeliśmy robi głukoze +minerasal to ok80% inseminowanych zaciela sie. 

30% to wg prof.Twardonia jeśli dobrze pamiętam. Badali poziom hormonów przy tym i działa to na pewno. Osobiście nie lubię wkuwania w żyłkę i robimy to sami tylko w połogu i przy ciężkich zapaleniach. Wet zdzierałby przy tym z 50 zł za zabieg bez leków.

6 godzin temu, KARGO napisał:

Z zdrajcami  od prywatyzacji nie współpracuje te Francuzy są z Top Genu. 

Oprócz tego ziarna stosujesz jakieś musli czy tylko mleka i te ziarno mają ?  Na jak długo zasuszasz? 

W najdroższym momencie  Silver był po 300 supersire 360 Montross 300 ceny netto. 

Chyba mocno zaangażowany w politykę jesteś. Mnie to spływa, bo za bardzo cenię kilku ludzi po obydwu sronach barykady, żeby w to wchodzić.

Co do cieląt. Musli i woda do woli od pierwszego tygodnia. Mieszalnik z ziarnem daję do spróbowania już w drugim. Jedne przeżucają się same. Inne przestawiam około miesiąca. Mają full wypas w pierwszym miesiącu 😝 Uwielbiam je obserwować i zauważyłam, że najlepiej uczą się jeść w kojcach po dwie sztuki, albo chociaż po sąsiedzku. Powyżej 3 są problemy, a pojedynczą nie ogarniają tematu. Na prawdę tak to działa. W 6 lat(ok 200 cieląt) padło mi max 5 szt i to najczęściej felerne były przez problemy zdrowotne matki w zasuszeniu. Zasuszam na 5-6 tyg te wysokowydajne. Wydziwy z małą ilością mleka to i na 3 misiące, bo do karmienia trudne.