Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Thomas2135 napisał:

Nie musi być otłuszczona, żeby wątroba była wrakiem. 

Jasne ale od czego? Młode krowy 1-2 laktacja. Mam kilka "wraków" którym teoretycznie mogłyby popadać i nie mogę sie ich pozbyć bo doją w najlepsze 🤔

PS. U mnie też wyskoczyła informacja że ktoś próbował zalogować sie na moim koncie i konto jest zablokowane, zmiana hasła i czyszczenie przeglądarki pomogło

Opublikowano

Będę się powtarzał. U mojej mocznik  był w porządku a wyniki do d*py. Jeszcze ta bakteria powoduje redukcję jakichś związków.

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinffff napisał:

dopóki cielne to jak sarny pełne życia biegają, wycieli się i wrak... znam to

U kolegi podobnie jest. 

Moim zdaniem przez zle żywienie młodzieży, zle przygotowanie do porodu +zla niezbilansowana dawka + zle podana. 

Spr najpóźniej od roku 0 qq + 0 innych energetycznych. Tak żeby wchodziły szczupłe w laktacje

Miesiąc przed porodem dawka dla dojnych z treściwa+startowa mieszanka i miejsce w którym nikt jej nie podsunie paszy jesli mowimy o uwiezi. 

Nawet pierwiastki 40+ wchodzą bezproblemowo bez kexton melasy gliceryn itp pierdół, poprostu chce się im ż...  ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, kr9292 napisał:

myslalem o tym i napewno zrobię, ale to chyba nie to. Otłuszczone nie były, cały czas dostają preparat na mykotoksyny

Nie musza być otluszczone. Dla spokojności warto..Pisalam ostatnio o znajomej, ktora ma taki problem jak Ty, zaraz po porodzie krowa ma goraczke i do tego przestaje jesc. Okazalo się, ze krowy byly za bardzo faszerowane paszą pelnoporcjową na koncu laktacji. wyniki wątrobowe złe. Teraz je odtruwają jakimiś wlewkami.

8 godzin temu, Xawier napisał:

Przy krowach się wyrównało, na 6 jałówek ocielonych jedno padnięcie po cesarce, jedna pojechała na grosze i jeszcze chyba 2 pojadą... a 2 jako tako doją ale cudów nawet jak na mnie to nie ma

Dlaczego tak? coś mnie ominęło?

8 godzin temu, MichalForterra1993 napisał:

dzisiaj byla wet i dala mi na 3 dni zestaw ( halocur i jakis zastrzyk bialy) teraz moje pytanie co to za bialy zastrzyk ?

może synulox,

8 godzin temu, MichalForterra1993 napisał:

sluchajcie halocur podawac jak juz wystapi biegunka czy kiedy ? w jakich dawkach i co ile powtarzac? ( np. na 3 dni )

Ulotka. Jak się cielę urodzi to pierwszy odpój bez Halocuru, daje się po drugim odpoju na pełny żolądek i tak przez 7dni co 24h, czyli zawsze rano albo zawsze wieczorem. Wtedy cielę jest zabezpieczone.

P.s. hahaha jak tak wszystkich cytuję czuję się jak konteno 🤣🤣🤣 @rogaliq pozdr 🤣

Edytowane przez Gość
Opublikowano

U nas kalendarz Khuna...jakby ktos zapomniał go dokonczyć 🤣 czekam dalej...

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Bananek napisał:

jak z kobietami, jedna ma cycki - inna nie. 😃

11 godzin temu, Bananek napisał:

nie widzę co to. 

Twój siusiak?????😂

Co do kalendarzy to z Polcalcu podobno na mnie czeka w big-agro. Przed świętami muszę znaleźć czas i kolegę Armanda odwiedzić.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

U mnie tylko z federacji...

A ja myslalem zawsze ze halocur to zło, ze to antybiotyk i starałem się go omijać przy jałóweczkach. Dajemy dopiero jak widać ze zaczyna brać cielaka i pomaga 3 porcje zazwyczaj. Koszt u weterynarzy u nas to 10-12 zł za dawkę.

Opublikowano

No wiec Eureka.🥳 mozesz stosować 🥳to nie jest zuuuoooo 😁 zuuoo to Gabbrocol jesli ktoś uwaza antybiotyki za złe :) Ale osobiście uwazam, ze antybiotyk celowany, w odpowiedniej dawce i przez okreslony czas jest Ok. Żeby tych antybiotykow stosować jak najmniej służą szczepionki, dezynfekcje i glowa ;)

Dodam, ze jakis lekarz wet.na FB ostatnio na stronie Fortune Cieszymowo nazwał Halocur szczepionką...niezbyt trafne chyba 🤔 raczej nazwalabym to prewencją (ostatnio lubię to słowo) 😅, ale ja nie jestem lekarzem🤤🤤🤤

Opublikowano

Z Sano dał mi kalendarz, bez imienin, bez tego paska i kwadracika do ozn dnia 😫 badziew, czekam na Josere

krowy którę są 3-4 miesiące przed wycieleniem i racji dłuuugiej laktacji z różnych przyczyn 2-3 sztuki się trafiają, wolę na jałówkowy tmr postawić na 1-2 miesiące, tłuszczyk nie rośnie i doić...

Opublikowano
11 godzin temu, zetorr6441 napisał:

U kolegi podobnie jest. 

Moim zdaniem przez zle żywienie młodzieży, zle przygotowanie do porodu +zla niezbilansowana dawka + zle podana. 

Spr najpóźniej od roku 0 qq + 0 innych energetycznych. Tak żeby wchodziły szczupłe w laktacje

Miesiąc przed porodem dawka dla dojnych z treściwa+startowa mieszanka i miejsce w którym nikt jej nie podsunie paszy jesli mowimy o uwiezi. 

Nawet pierwiastki 40+ wchodzą bezproblemowo bez kexton melasy gliceryn itp pierdół, poprostu chce się im ż...  ;)

Dobrze się zacielaja jałówki na samej trawie bez energetycznych ? Dostają jakieś witaminy?

Opublikowano

Podejrzewam że lepiej niż gdyby dostawały kukurydzę. Ja u siebie widzę różnice, przestałem jałówkom dawać W OGÓLE kiszonkę i rosną ładne, smukłe. Tylko sianokiszonka/siano + trochę paszy treściwej. Zobaczymy jak będzie z rujami i zacieleniem ale może być lepiej, o wiele mniej otłuszczone przy tym samym wzroście.

Opublikowano
4 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Dlaczego tak? coś mnie ominęło?

Pierwsza po cesarce 3 dni pojechała nogami do przodu, druga ciężkie ocielenie z miesiąc stała ale nic z niej nie było, trzecia dostała zapalenia coli przed ocieleniem a ani ja ani wet nie zauważyliśmy i dopiero po ocieleniu, teraz na szklankę mleka słaby apetyt i tylko kiedy się karencja skończy to się pożegnamy, czwarta je dobrze nic jej nie dolega, poród samodzielny ale ciele martwe daje 3l na raz i więcej nie chce, 5 i 6 jakoś się doją ale d*py nie urywa

Opublikowano

o kurde 😪😪😪 takie przypadki "z d..py", na ktore ciezko mieć wpływ. Mi wczoraj jalowka 5mies złamala nogę, krowa złamala nogę, krowa poroniła 30dni przed terminem...a najlepsza krowa, ktora sobie zdechła jako zasuszona 😪😪😪 niestety, swięta za pasem a tu tylko nerwy 😪

Opublikowano

Odbierał dziś ode mnie znajomy z ubojni jedną sztukę i twierdzi że dziś albo jutro w TVN-ie będzie reportaż o ubojniach: leżaki, traktowanie zwierząt itp. Słyszał ktoś coś?

Opublikowano
39 minut temu, tumiwisizm napisał:

Podejrzewam że lepiej niż gdyby dostawały kukurydzę. Ja u siebie widzę różnice, przestałem jałówkom dawać W OGÓLE kiszonkę i rosną ładne, smukłe. Tylko sianokiszonka/siano + trochę paszy treściwej. Zobaczymy jak będzie z rujami i zacieleniem ale może być lepiej, o wiele mniej otłuszczone przy tym samym wzroście.

na pewno to im na zdrowie wyjdzie, moje dostawały za bogato i mam opasy, ktore się nie chcą zacielać 😒 , no ale przełykamy slinę, jak pisalam wczesniej tez dawka zmieniona na sianokiszonke ze sloma i witaminami i bedziemy obserwować rozwoj sytuacji...🤨

32 minuty temu, Mateusz6340 napisał:

To jak już wchodzimy na temat kukurydzy to zapytam Od kiedy dajecie cielakom qq? 3 miesiące nie za wcześnie?

nie, nie jest za wcześnie. Niektorzy szaleńcy dają w pierwszym tygodniu 😁 My dajemy od 3miesiaca do woli suchy tmr i mokry tmr. w 5.miesiacu idą tylko na mokry.