Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja chciałem z Dolfosu ściągnąć, wet dał namiary, ale telefonu nie odbiera. Też musiałbym zrobić badanie pryzm trawy i kukurydzy. Jak nie to Andżelikę zaproszę z Provimi. 😁

Ile teraz kosztują badania? Samemu gdzie można wysłać?

Opublikowano

pasze federacjia może zbadać Damian w federacji to tak niektórzy działają jak za prlu niestety dzwoń gdzieś wyżej i rusz ich indywidualne wyniki to kopalnia wiedzy

Thomas2135 napisał:

Wiem, ale chyba trzeba być pod oceną?

nie koniecznie

Opublikowano
24 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Ja chciałem z Dolfosu ściągnąć, wet dał namiary, ale telefonu nie odbiera. Też musiałbym zrobić badanie pryzm trawy i kukurydzy. Jak nie to Andżelikę zaproszę z Provimi. 😁

Ile teraz kosztują badania? Samemu gdzie można wysłać?

Jakbys brał pasze z agrocentrum to bys mial za darmo 😛 mi 2 tygodnie temu pobrali próby i dawkę ustawili 

Opublikowano

Nie trzeba byc pod oceną zeby zbadali pasze. 

Nie trzeba byc pod oceną, zeby skorzystać z żywieniowca.

20191120_164611.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Chciałem wejść, ale chyba trafiłem w sezon urlopowy albo tak ich firma funkcjonuje, dzwoniłem, zapraszałem, ale nikt się nie pojawiał. To myślę skoro tacy są to kto na udoje będzie jeździł ? I tak chęć wejścia w ocene odeszła na bok

W sierpniu mają sezon urlopowy

Opublikowano

Nawet zbadanie wartości kiszonek bez oceny lepsze niż brak jakiejkolwiek wiedzy na temat swoich kiszonek.

Opublikowano
danielhaker napisał:

2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Chciałem wejść, ale chyba trafiłem w sezon urlopowy albo tak ich firma funkcjonuje, dzwoniłem, zapraszałem, ale nikt się nie pojawiał. To myślę skoro tacy są to kto na udoje będzie jeździł ? I tak chęć wejścia w ocene odeszła na bok

W sierpniu mają sezon urlopowy

narpierw płaczą że ludzie od nich uciekają bo drogo bo sytuacjia na ,,górze'' nie ciekawa a oni tych z których żyją olewaja masakra kiedys kierowniczkę rejonową zjechalem bo zrobili sobie ,,urlop'' od moich krów bez mojej zgody to chodzą teraz jak zegarki czasem trzeba walczyć o swoje a nie siedzieć cicho jak mysz pod miotłą my możemy bez nich ale ich bez nas niema

Opublikowano
42 minuty temu, emtec123 napisał:

A ten urlop ma być za zgodą rolnika? Jeszcze nie spotkałem się, by zootechnik pytał czy może nie przyjechać za miesiąc. To jest miesiąc urlopowy w firmie i tyle. Do mnie rok temu na moją prośbę zootechnik przyjechał w sierpniu, bo zależało mi na wynikach i nie było problemu

A za czyja jak nie rolnika? U nas akurat najczęściej brał urlop w grudniu bo próby mieliśmy pod koniec miesiąca więc wypadały na święta, a zootechnik z daleka więc przyjeżdżał na cały tydzień i tak było mu wygodnie, ale jeśli była potrzeba to wolne było w sezonie np. żniwa czy kukurydza i zootechnik nie robił z tym żadnych problemów.

Opublikowano
emtec123 napisał:

38 minut temu, slawek74 napisał:

narpierw płaczą że ludzie od nich uciekają bo drogo bo sytuacjia na ,,górze'' nie ciekawa a oni tych z których żyją olewaja masakra kiedys kierowniczkę rejonową zjechalem bo zrobili sobie ,,urlop'' od moich krów bez mojej zgody to chodzą teraz jak zegarki czasem trzeba walczyć o swoje a nie siedzieć cicho jak mysz pod miotłą my możemy bez nich ale ich bez nas niema

A ten urlop ma być za zgodą rolnika? Jeszcze nie spotkałem się, by zootechnik pytał czy może nie przyjechać za miesiąc. To jest miesiąc urlopowy w firmie i tyle. Do mnie rok temu na moją prośbę zootechnik przyjechał w sierpniu, bo zależało mi na wynikach i nie było problemu

Raz w roku moga nie pobierać prób za zgodą rolnika

Opublikowano (edytowane)

@damianzetor9540 Musisz jednak wejść pod tą ocenę bo nie ujedziesz... Ja jestem od lutego i nie miałem w tym sezonie ani jednej więc jest poprawa bo w poprzednim się zdarzał często.Dorzucanie treściwych i coraz to innych kwaśnych, drożdży czy witamin jest w twoim przypadku bez sensu bo gówno ci zostanie nie pieniądze. Nie wiem ile włókna i sm mają twoje objętościówki ale jak na krowę po wycieleniu to te 17 kg qq i 7 sianokiszonki to jest w kij za mało, jak masz zapasy to staraj się skarmiać więcej bo to najtańsza pasza. U mnie z ostatniego doju u jednej sztuki w 30 dniu laktacji i 37,7 kg mleka idzie 25 kg kukurydzy i 10 kg sianokiszonki a też mam suche i gówniane pasze i to z gleb 6 klasy. Do tego 3-4 kg pełnoporcji 20%białka 7mj energii i tyle samo swojej o podobnych parametrach ze zboża, zwykłej soi i rzepaku i suchego ziarna kukurydzy. Żadnych ddgsów i innego badziewia, najprostsze i najbardziej naturalne komponenty sa najlepsze. I dalej jest niedobór energii bo tł 3.8 bia 2.89 mocznik 201 ale ketozy żadnej i to dosyć powtarzalny wynik w tym roku bo kilka takich sztuk miałem. Problem jest tylko z zacieleniem ale to moja wina bo posłuchałem weterynarza i czekałem aż zdjadą z mlekiem, te które atakowałem hormonami wczesniej albo kryłem bez leczenia mam cielne...  Więc jak masz możliwość to spróbuj wciskac wiecej objętościówek a na pewno nie dodawaj na pałę coraz to nowszych komponentów bo będzie tak jak u mnie w pewnym momencie, połowa wypłaty na pasze i dodatki a reszta na bieżace sprawy a poprawy jak nie bylo tak nie ma.

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

A ile kosztuje tak w praktyce ocena? Jałówki też się liczą do tego? W tej cenie jest jakiś doradca żywieniowy czy za to trzeba osobno dopłacić?

@tumiwisizm więcej kiszonki nie mogę dać bo braknie, już jest wyliczone na styk :( W tym roku zwiększyłem areał trawy 2 x i qq też będzie 40% więcej, może się uda odbić od dna