Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Paulina1985 napisał:

KIEDYŚ krowy ze skrętem macicy zdychały na niedokrwienie albo sepsę :) na szczęscie czasy "kiedyś" dawno minęły i lekarze potrafią odkręcać macice, robić cesarki lub nacinać srom kiedy trzeba, a potem zszyć 😁

haaaaa, a to mnie się jakis kolega ostatnio czepiał, że zdegustowanymi buźkami rzucalam na prawo i lewo 😋😋😋😋😋😋

kiedyś tzn. kilka lat temu ;) ręcznie już nie szło i trzeba było czymś mocniejszym pomóc

Opublikowano

@kierowiec no cóż, współczuję. Ja nie staram się nic ubarwiać ani bajek opowiadać, być może masz rację i nasi lekarze przeprowadzają operacje genialnie (sama zawsze asystuję przy krowie i z podziwem patrzę na ich pracę).

Oby jak najwięcej kumatych lekarzy, chociaż jak patrzę czasem na tych studentów, ktorzy przyjezdzają, to zastanawiam się czy psów i kotów dla nich w miastach starczy, bo na pewno nie przy bydle ich miejsce😪😪😪 

Opublikowano

Każdy gdzieś się musi nauczyć i znaleźć kompromis pomiędzy wyuczoną teorią a praktyką i walką z czasem. Osobiście wolę takich świeżo upieczonych weterynarzy z zapałem i zaangażowaniem niż osoby przed przejściem na emeryturę którym wszystko jedno, gdzie już siła fizyczna nie taka i jednak byli szkoleni w innych czasach a jak wiadomo każdy dziedzina nauki się rozwija.

Opublikowano

Jak tak teraz patrzę na te Wasze atrakcje przy porodach to już nie dziwię się tym wszystkim problemom z rozrodem, macicami, ropieniem, zaleganiem... Jak tak rwiecie te cielaki 😶 

Dobór buhajów się kłania. Miałem sztuki i po 60kg i na dwóch ciągnących się kończyło, trzecia przy sromie odciągała

• Like 1
Opublikowano

Ja na przyklad na studiach niczego praktycznego się nie nauczyłam 😁 chociaż kocham moją uczelnię 😁 Ale jak na 5roku studiów student boi się do krowy podejść albo cmoka jak ta ma się przesunąć to wiem, ze przy duzych zwierzakach nie jego przeznaczenie :)

2 minuty temu, pedro2 napisał:

Jak tak teraz patrzę na te Wasze atrakcje przy porodach to już nie dziwię się tym wszystkim problemom z rozrodem, macicami, ropieniem, zaleganiem... Jak tak rwiecie te cielaki 😶 

Dobór buhajów się kłania. Miałem sztuki i po 60kg i na dwóch ciągnących się kończyło, trzecia przy sromie odciągała

przypomnimy Ci to jak kiedyś napiszesz o ciezkim porodzie ;).hihihihi ;) Ale tak ogólnie to popieram Twoje zdanie :)

A jak buhaj ma zaje..dobre wszystkie parametry, jego minusem są ciezsze porody i decydujesz się dać go na krowy...?? :)

Opublikowano

Racja, jeżeli na studia idzie osoba, która wyczytała o zajmowaniu się domowymi zwierzętami i na tym chce opierać się w przyszłości może się rozczarować mając do czynienia z prawdziwymi "bydlakami". Uważam że dobry weterynarz to ten który wychował się towarzysząc kilku porodom, niekoniecznie pomagając rodzicom w gospodarstwie, ale np sąsiadowi czy znajomemu w trudnych przypadkach. Inaczej kilka lat ciężkiej nauki idzie w las.

Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

Zalegania itd praktycznie się nie zdążają, gorzej z ketozą

Opublikowano

Krowy są zapasione i to jest na pewno też tego powód ;) w tym roku pierwiastka po 2 tygodniach "walki " z ketozą padła w drugim tygodniu już zachowywała się jak pijana a weterynarza już nie wiedział co jej dać, żadne leki nie pomagały co jednego dnia się poprawiło to następnego jeszcze gorzej było niż wcześniej 

Też pewnie błędy w karmieniu no ale jak jałówki stoją w jednym rzędzie z opasami to nie ma jak tego upilnować 

Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał:

Tylko ta wycena buhaja musi być uczciwa. W tym sezonie miałem wycielenia po różnych buhajach od tych polecanych na jałówki( łatwe porody) po te normalne porody czy nawet z dużym kalibrem. Efekt taki, że ten jałówkowy wcale nie dawał mniejszych cieląt czy to przy jałówce czy krowie. Znów ten z dużą wagą urodzeniową wcale nie był duży, raczej normalny. Jałówki czy krowy zapasione nie były. Nigdy nie mialem problemu z zaleganiami, ropieniem itp zjawiskami. Nigdy też o pomoc na forum nie prosiłem. Radzę sobie sam z ewentualnymi problemami.

Opublikowano

No tak przecież przy wiązanych też się kraty robi przy korycie żeby stały w swoich stanowiskach a tu stoją przy korycie przy ścianie i te na krowy opanowują całe koryto na tyle na ile im łańcuch pozwoli 

Ja to bym najchętniej zacielone i do zaciskania trzymał na luzie ale jak zwykle tak nie i słyszę tylko że mam tak karmić żeby te na opas się spasły a te na krowy nie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Spoko, ja rozumiem. Jak cieliły się u nas krowy pokryte SM to zawsze rzucałam epitetami w stylu "pier...e simentale" 😂 

Teraz rozumiesz Paulina mój sentyment do JE.

1 godzinę temu, michalcium napisał:

Po montach u mnie cielaki 60-70 kg ważone bezpośrednio po porodzie samemu to by zamęczył siebie krowe i cielaka 

Takie porody to masakra. Ciele waży tyle co ja.

• Haha 1
Opublikowano

Właśnie mi wet opowiadał jak kolega, zrobił mu niedźwiedzią przysługę, nadawał zastrzyków na ruję i teraz ten będzie jeździł do rana zacielać krowy, plus jeszcze leczenie, mówił że do południa się wyrobi jak nikt nie zadzwoni. Ketoz i płuc dużo w okolicy, jeszcze się ludzie nie nauczyli że bolus rozwiązuje problem.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

Ech ech...któż tego nie przerabiał :) u nas też było okresowe białkowanie, mycie myjkami, opryski, sypanie suchym wapnem, przenoszenie do innego pomieszczenia, jak pod rząd kilka cielakow zdechło 😁 Albo teksty "to taki okres w ciągu roku" 😅   jo jo😅 sroku 😂   Człowiek w końcu budzi się z tego snu i zaczyna działać, oby dla niektorych nie bylo za pozno.

Dobra zmieńmy temat 😅  

Ktoś korzysta regularnie z wycielacza ? czy wtedy porod "obsluguje" jedna osoba?

Od kiedy mamy to cudo, nie woła się ludzi do cielenia. Dwie osoby to maks. Nawet do innych z tym jeżdżę. Wyciągnę wszystko, i nigdy żadnych rozerwań nie było. Wcześniej to naprawdę różne rzeczy widziałem. Nawet z wycinaniem cielaka po kawałku. Jak wejdzie wprawa, to naciagasz, popuszczasz, i stopniowo do przodu. Przy dużych cielakach jednak czasem trzeba sporo siły użyć. Więc bez uprzedzeń, ale kobiety lepiej jakby miały pomoc dodatkową

Opublikowano
Thomas2135 napisał:

Może przy hf. Spróbuj monta wyciągnąć sam. Nie twierdzę, że każdy jest trudny, ale zdarzają się.

Ostatnie dwa porody, nie zdążyłem linek założyć i cielak był na zewnątrz. Tylko, że krowy też po MO. Loteria z tymi indeksami. Szczególnie przy mieszkańcach jakoś się nie zawsze sprawdzają.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Paulina1985 napisał:

o jezu...mialam jeden taki porod na tyle lat pracy...krowa przeżyła dobę po tych ekscesach...

Sztuka dziś w nocy powtórnie wycielona, tym razem bez wiekszych problemów, ciele grubo ponad 50kg

aaaa i to sztuka Wasza mazurska 😉

8 godzin temu, hobbysta82 napisał:

Teraz rozumiesz Paulina mój sentyment do JE.

JE to nie bydło 

To kozy 

Edytowane przez soltys48
Jakaś zwiecha
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Od kiedy mamy to cudo, nie woła się ludzi do cielenia. Dwie osoby to maks. Nawet do innych z tym jeżdżę. Wyciągnę wszystko, i nigdy żadnych rozerwań nie było. Wcześniej to naprawdę różne rzeczy widziałem. Nawet z wycinaniem cielaka po kawałku. Jak wejdzie wprawa, to naciagasz, popuszczasz, i stopniowo do przodu. Przy dużych cielakach jednak czasem trzeba sporo siły użyć. Więc bez uprzedzeń, ale kobiety lepiej jakby miały pomoc dodatkową

pierwsze wycielenie z użyciem wycielacza cielak pozrywane nogi , teraz  już się nauczyłem , ja mam robiony na kolbe  to jedną  reką ma isć  i to lekko ,   jak widać że mały ,, otwór '' gdzie reką ledwo wchodzi to dzwonie po wet .    a odnosnie cesarki to starzy wet .mówili że najważniejsza szybka diagnoza żeby nie wymeczyć krowy próbą wyciągniecia cielaka a po tem cesarka . i tak jest  jak przyjeżdza  wet , i po włożeniu reki już wie co robić .

Opublikowano

Różne były w historii gospodarstwa porody, ale nigdy nie urwaliśmy, połamaliśmy nóg cielakowi. Tego nie mogę sobie wyobrazić jak to zrobić.