Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, leszek1000 napisał:

A u mnie krowie, wymię jakaś zdusiła. Krew z mlekiem leci. No i zjadać ręcznie skrzepy krwi coś pięknego. Dałem jej ten środek na rozpuszczenie ale czy to coś pomaga to nie wiem. Obrzęk powoli schodzi. 

No niestety. U mnie jedna miała samą żywą krew w wymieniu ostatnio. Nic się nie poprawiało kilka dni, przestaliśmy doić na tą ćwiartkę, bo przeczytalam, ze musi ustać krwotok z naczyń w wymieniu. Po trzech dniach zaczelismy doic znowu z tej ćwiartki, po zejściu krwi pojawilo się mleko :)

Opublikowano
8 godzin temu, soltys48 napisał:

Ciekaw jestem Twojego żywienia ze 50% JE tyle urośnie 

Mam znajomego co ma kilkanaście szt bydła mięsnego wszystko sztuki na pokaz karmi książkowo.  Jego ojciec skądś przywlókł byczka po matce 100%JE i byku AN

tenże czempion w 26 miesięcy osiągnął zadziwiające 570kg

Sam osobiście nigdy w opasów tego k**estwa nie wyszedłem ponad 650kg i to w dużo ponad 2 lata

Mieszańce 50% JE 25% BBB 25% HO. 

Jeżeli chodzi o żywienie to mleko nawet do 10 miesiąca 3 razy na dzień. Trzy razy dziennie gnieciony owies ,pszenica, jęczmień.  w sezonie wiosenno-letnim zielonka z gryki w zimowym 2 razy dziennie marchewka i ziemniaki. Siano, słoma cały rok. System uwiązowy, obora z podwójnej cegły ocieplenie styropian 15 cm, podłoga ocieplona keramzytem. Latem jest chłodno, zimą jest dosyć ciepło. Pojone ciepłą wodą. Zaznaczam,że jest to hodowla hobbystyczna.

Opublikowano (edytowane)

Tymi artykułami w gazetkach to raczej nie ma co się sugerować, nie tylko jeśli chodzi o produkty. Generalnie najgłupsze, najmniej wiarygodne i prawdziwe tylko po części porady/artykuły są zazwyczaj jakiś gazetkach ale może tylko mam takie wrażenie...

Z tym żubrem to nie wiem do konca jak jest ale weterynarz ,,cos tam mówił że u kogoś tam jest dobrze", można na próbę zaryzykować. Ale to bardziej ze względu na tą rzekomo lepszą strawność i to że część z tych produktów jest robiona z pełnotłustych nasion a nie poekstrakcyjnych śrut. 

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

u mnie też ostatnio zrobił się syrop na samym końcu strzyka i też leciała krew, udało mi się trochę zaleczyć i dziś juz mleko bylo ok, tylko jak to wyleczyć całkowicie, bo do końca laktacji jeszcze dość daleko

Opublikowano
38 minut temu, marcinffff napisał:

@plati jak z somatyką w wymieniu ? ale skoro antybiotyk to chyba ma, ciężko będzie ją rozdoić, miałem podobny przypadek 2 lta temu, zasuszyłem z niewielką somatyką i jakiś słaby cefa safe podałęm 35 dniowy, 10 dni po cielaku do rzeźni pojechała, obrzęg wielki , mleka szklanka , więcej bez antybiogramu nie zasuszam jęsli na somatykę

Właściwie to nie wiem jak, bo tata się tym zajmuje. Ja tylko opisałem problem, bo liczyłem na pomoc. 

Słabo się znam na hodowli krów, zajmuje się tylko praca w polu hobbistycznie po pracy zarobkowej. 

Rozumiem że kiedy mówisz o somatyce to o tym co mój ojciec nazywa komórkami? 

Musiał bym zobaczyć wyniki z federacji

Narazie doi to co jest i czeka dalej. 

Z tego co słyszałem to ostatnio narzekał że coraz trudniej zostawić krowę przed ocieleniem

Opublikowano
38 minut temu, tumiwisizm napisał:

Tymi artykułami w gazetkach to raczej nie ma co się sugerować, nie tylko jeśli chodzi o produkty. Generalnie najgłupsze, najmniej wiarygodne i prawdziwe tylko po części porady/artykuły są zazwyczaj jakiś gazetkach ale może tylko mam takie wrażenie...

Trzeba wiedzieć co czytać :) ja akurat sporo czytam "choroby bydła"  Bednarskiego :)

Opublikowano
6 minut temu, Paulina1985 napisał:

Trzeba wiedzieć co czytać :) ja akurat sporo czytam "choroby bydła"  Bednarskiego :)

Polecam "Choroby wewnętrzne i chirurgia bydła" Dirksen Grunder Stober

Opublikowano

Dzieki, obszerna pozycja👍, ale chyba za wysokie progi jak dla mnie 😁 Zdjęcia strasznie stare widać. Ciekawe czy piszą do niej jakieś "aktualizacje" 🤔 

24 minuty temu, tumiwisizm napisał:

Dzisiaj następna krowa z rują w 4/5 tygodniu po kryciu :/ 141 dd, tł 5.1 bia 3.38 mocznik 171

czyli ruja w terminie, tak? 26-28dni po wcześniejszej. To znaczy, ze nie doszlo do zaplodnienia, jak dla mnie ruja po 30-40dniach to niezagnieżdżony zarodek (czyli do zaplodnienia doszło, a do zagniezdzenia już nie). Moze ktoś poprawi jeśli pokręciłam. 

Nie ma kwasicy podklinicznej? badales pH moczy? zasadowicy?(bo ostatnio ktos mial tez z nia problem).

Opublikowano

U mnie kiedyś krowa po porodzie uszkodziła sobie nogę, a że była na karencji to z tydzień leżała czekając na rzeźnię. Karmiona i pojona na leżąco, ale nie dojona. Wreszcie sama wstała to zaczęliśmy ją doić. Rozdoiła się do przeszło 40 litrów, ale to dobra genetyka.

• Thanks 1
Opublikowano

Też mieliśmy kiedyś podobną sytuację, ale doiliśmy. Zaraz po wycieleniu coraz gorzej wstawała (na porodówce na głębokiej ściółce) aż całkiem się położyła. Doiliśmy ją 5 tygodni na leżąco, 3x dziennie przekręcaliśmy na boki by nie było odleżyn. W końcu, gdy straciliśmy nadzieję weterynarz przy wizycie dał numer do ubojni, która jeździ i zabiera leżaki. Następnego dnia krowa sama wstała xD Na krótko co prawda, ale z każdym dniem odzyskiwała siły. Po kilku tygodniach pokazała ruję, załapała za pierwszym razem i jeszcze 5 laktacji po 10tys pociągnęła

• Like 2
Opublikowano

U mnie ph moczu niby 7-8. Nie mogę w to uwierzyć,dostają 10kg wysłodków , 20kg kiszonki z kuku,Rano idzie 0,5kg śruty kukurydzianej i jeszcze do 100dni idzie gliceryna. Może  zrobić śrut ze zboża i sypać im jeszcze czy to obniży ph. Dzisiaj mam próbę to w piątek będę miał wyniki 

Opublikowano

Ja od jakiegoś czasu stosuje tego Żubra z agroloku rzepakowego ale mleka ani nie spadło ani nie wzrosło, u mnie różnica w cenie 50zł droższy też żubr od tradycyjnej śruty rzepakowej non gmo

Opublikowano

17kg sianokiszonki późno koszona chyba 21 maja. 20kg kuku,10kg wysłotek i pasza treściwa(220kg rzepaku,250soi,100kg owsu,100kg pszenicy, 50kg ziano kuku, 300kg jęczmienia,20kg premiku, 4kg na myko). Te do krycia i po wycieleniu dostają Zmielone kuku w którym jest premiks z karotenem i takie coś na algach morskich. 

Paulina wcześniej dostawały kiszonkę z żyta która miała tylko 11% białka i też mialy 7-8ph. Dawka treściwej od roku nie była zbytnio korygowana tylko zmiejszyłem śrutę rzepaku o 30kg. 

Mocznika nie daje. Ani kupnej paszy. średnio ze zbiornika 26l. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Xawier napisał:

Ja od jakiegoś czasu stosuje tego Żubra z agroloku rzepakowego ale mleka ani nie spadło ani nie wzrosło, u mnie różnica w cenie 50zł droższy też żubr od tradycyjnej śruty rzepakowej non gmo

Rzepak plus soja extrudowane plus witaminy [komplet] i w cenie rzepaku?,czy w tej cenie tylko ten rzepak przerobiony? O przepraszam nie doczytałem.

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Pytanie Leszku brzmi czy widzisz problemy przy tym zasadowym odczynie? zacielenia, ruje? wspomniałeś kiedyś, że walczysz z plodnością, ale jesli problem u jednej sztuki na 20sztuk to nie problem. Jeśli u 5sztuk na 20sztuk to dla mnie już problem. Kał wygląda zle? ciemny pienisty? czy normalny? Może wyolbrzymiamy problem? co na to jakiś żywieniowiec? 

Opublikowano

Zobaczę co dalej bo krowy powtarzają niektóre po 3 razy kryte. Ruję są. Żywieniowiec nic ciekawego nie powiedział. Jeszcze sprawdzę na cielność 2 szt i wtedy się zastanowię czy coś zmienić. Ogólnie kilka krów w sierpniu i wrześniu zaszły.

Tylko te wysokie ph nie wiem o czym świadczy. Kukurydzy nie zwiększę bo i tak mi nie staczy. A i marchew jeszcze idzie 1,5kg na szt 

Poczekamy jeszcze do grudnia. Bo ta marchew i kupiony premiks efekty pokaże za kilka tygodni tak myślę 

Tam o 100-200dni jest zawyżony bo mam takiego małego karakana który ma mocznik 1000 ale tylko 17l daję i nie wiem czy ją nie sprzedać ale to pierwiastka i trochę żal 

W teorii ta krowa powinna nie żyć z mocznikiem 1000 

image.png

Opublikowano

ruje mają, ale przez ten zasadowy odczyn i tym samym amoniak po prostu pewnie plemniki umierają szybciej niz dotrą do celu 🤷‍♀️ taki moze byc skutek zasadowicy...podobno. Tu dziewczyny chyba się z nią borykały @przezuwaczka i @Krowiarka ??? ale moja pamięć słaba, może pokrecilam 🤪