Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Kurna, dopiero ty naprowadziłaś na trop, że to może być wrzód racicy. Zakładałem,  złamanie,albo zwichnięcie i wtedy nawet wet by nie pomógł (sama zresztą tak twierdziłaś). Teraz krówka ładnie pomyka na wszystkie nóżki, a te obicia zauważyłem dopiero po wycieleniu. Woda utleniona, do oczyszczenia. Sam tak "leczę" rozcięcia i się goi.

Ten nadmanganian potasu fioletowy, to mi mama odradza. Podobno ktoś z ludzi stosował i mu "przeżarło" do kości.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Czyli mowilam, marcinek 😅

To po co teksty o odpowiedzi przez moderatora? psychologu z Koziej Wólki 🤦‍♀️

A Twoją krowę pamiętam. Jak mleko po wycieleniu dobrze daje, to ranę trzeba zasuszać (jeśli nie ma temperatury i wyjada paszę to bez antybiotyku) jeśli tak jak mowisz rana jest 5cmx5cm. Zależy jak głeboka rana, sierść odrośnie, opatrunku nie zakladaj bo bedzie się babrało( chyba, że na 2godziny opatrunek z dermaconem i potem dawać do obeschnięcia). 

Ja ostatnio mialam cielaka z dziurą w nodze az do kości...nawet nie wiadomo od czego 🤷‍♀️ leczenie trwało 2tygodnie, teraz tylko dwa strupki na stawie pęcinowym. 

Opublikowano

Co do nadmanganianu to trzeba robić slaby roztwór po prostu zeby bylo widac fioletowy odcień a nie czarną maziaję, bo wtedy żre. Poza tym piochtanina też dobra na zasuszenie, Animedazon w sprayu(u lekarza) czy Aluminium w sprayu. 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

😆 dobry gość. To ten marcin..., który ostatnio pisał, że wysokocielna mu kuleje? Jakoś tak podobny tok myślenia 😋

joooo...i jeszcze sie kolega sam demaskuje...które to już wcielenie??? piąte? szóste? 🤦‍♀️ Może tym razem zostaniesz na dłuzej jak nie zaczniesz robic zamętu...kto wie...🤔🤔🤔🤔🤔

Opublikowano

Prowokacja i zwrocenie na siebie uwagi jak zwykle...🤷‍♀️ trzeba to traktować jak przerywnik w konstruktywnej rozmowie.

Opublikowano

Nie ma żadnej prowokacji. Będę próbował zasuszać , bo bandaż zlatuje z rany. Popsikałem takim Neomycinum  Tzf z apteki, i zobaczymy... Na razie dobrze pobiera paszę. Jak można zmierzyć gorączkę i jaka jest prawidłowa temperatura u krów?

Opublikowano

🤦‍♀️termometr jej włoż w tyłek🤦‍♀️

około 38,5 stopni to norma, powyżej 39-41 źle stan zapalny. poniżej 38stopni osłabienie, anemia.

Już więcej na żadne z Twoich pytań nie odpowiadam. Myślenie nie boli i wujek Google działa całą dobę.

Opublikowano

Teraz to już sam nie wiem kto prowokuje. Serio, w tyłek?. I jaki to termometr, taki dla ludzi, czy jakiś specjalistyczny? 🤔

Opublikowano

Ja myslę, ze nie 😅 ale może komus innemu się przydadzą informacje 😅

Opublikowano

Istnieje, istnieje i jeszcze trzy inne... 😋

Przecie sami widzicie jakich fachowych terminologii używam. Czy tak potrafi mówić, ktoś kto nie ma krów?. 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ciekaw jestem czy ta krowa wogóle istnieje 😋 

Językiem spróbuj sprawdzić 👍

A krowa ogon na sztorc i mu na to - pier**lony, ten w minecie wyszkolony.   :P   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano
1 godzinę temu, Gość napisał:

Istnieje, istnieje i jeszcze trzy inne... 😋

Przecie sami widzicie jakich fachowych terminologii używam. Czy tak potrafi mówić, ktoś kto nie ma krów?. 🤔

Hahaha Marcepan został zdemaskowany i usunął konto.   :D

Opublikowano

Niektórzy się ostro nudzą patrzę... Przecież to chyba trzeba nowy adres mailowy, cała rejestracja na af, wymyśleć historyjkę jak zrobić z siebie bałwana...

Kawał roboty.  Zapraszam do gnoju, widły łunijne i micha full. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Gość napisał:

Teraz to już sam nie wiem kto prowokuje. Serio, w tyłek?. I jaki to termometr, taki dla ludzi, czy jakiś specjalistyczny? 🤔

Obojętnie jaki termometr. Weterynaryjny jest większy, dokładniejszy i szybszy(przynajmniej mój). Zwilż końcówkę w wodzie lub w najbliższym gówienku, unieś ogon i w dupkę😄. To powinno być pierwsze badanie, gdy krowa słabiej je. Podanie przeciwgorączkowego oprócz antybiotyku odrazu poprawia apetyt i przyspiesza zdrowienie😉

Właśnie się zarejestrowałam na Forum Genetyczne w Piątnicy. Czy ktoś się wybiera? 

https://forumgenetyczne.konfeo.com/pl/groups

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
wiktorkaras napisał:

Witam czy znajdę tutaj kogoś kto oddaje mleko do hochlandu? Chciałbym się do nich przenieść i chętnie wysłucham opinni o mleczarni jak wygłada odbiór itp.

A pytałeś czy by Cię chcieli? Znajomy tam przeniósł się cena gusowska wymagają bez ściemy i nie każdego od tak biorą

Opublikowano

@wiktorkaras-odbiór wygląda jak wszędzie, z tą róznicą, ze jak potrzebujesz zeby samochód był codziennie to nic za to nie placisz (slyszalem ze w innych mleczarniach potrącaja za taki odbiór). Trzeba pilnować jakości mleka i dobrze miec wysoki tłuszcz i białko-to głównie wplywa na cenę. Hochland doplaca do oceny uzytkowosci mlecznej, do tej pory ze wzgledu na to ze mamy spora wydajnosc zarabialismy na ocenie. Nie wiem jak to wyjdzie po zmianie cennika federacji. Co do ilosci mleka- warto miec min. 30tys l/miesiac bo jest spora doplata do litra mleka. Hochland od jakiegos czasu zagescil ilosc prob jakosciowych w miesiacu. Podejscie do hodowcy- pewnie co rolnik to opinia, ale mi sie wydaje ze są ok, maja instytucje pozyczki na 0% i mozliwosc pobrania zaliczki na poczet przyszlych wyplat- to czasem ulatwia zycie jak sie chce coś kupić a budzetu brakuje. Ogolnie to hochland nie placi kokosów, ale przynajmniej do czasu wprowadzenia (podobno na wniosek rolników) cennika powiazanego z tym co się dzieje ze średnią ceną wg GUS, cena byla dosc stabilna i w ujęciu kilkuletnim mysle ze na dobrym poziomie (duzo zalezy od parametrów). No i jesli ktos jest przyzwyczajony,ze mleko do mleczarni ma byc tylko białe, to raczej nie jest miejsce dla niego.