Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Thomas2135 napisał:

A daj spokój. Jak jest sucho to i ch** z kukurydzy. Moja od kiełkowania do 6 liścia rosła bardzo dobrze. Coś się zjebało i stoi w miejscu na połowie pola.

A czym pryskałeś od chwastów i w jakiej dawce? Bo to może być przyczyną.

Opublikowano

Nixon 80g+cornmax 1L. Dziwne, że jest to placami. Po bokach rośnie w miarę a w środku stoi. Tam gdzie lepsza ziemia, wilgoć to rośnie całkiem dobrze, ale tej dziadowskiej to z 1,5 ha będzie. No trochę późno wyszedł ten siew. Wilgoć była i w czasie siewu jeszcze padało. 

Opublikowano

Jak kukurydzA w monokulturze to od glebowych chwastobójczych potrafi chorować i dawać wrazenie kwaśnej gleby/braku fosforu. Nixon +mocarz rok temy dawałem i nie zatrzymało jej... mam 4 ha lucerny, 1,5 ha po środku za chiny nie idzie, ph 6,5 magnez uzupełniony, a siedzi taka na 15 cm... na około w kolano 2 pokos hmm, kukurydza siana 8 maja ma 100-130 cm

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Nixon 80g+cornmax 1L. Dziwne, że jest to placami. Po bokach rośnie w miarę a w środku stoi. Tam gdzie lepsza ziemia, wilgoć to rośnie całkiem dobrze, ale tej dziadowskiej to z 1,5 ha będzie. No trochę późno wyszedł ten siew. Wilgoć była i w czasie siewu jeszcze padało. 

U mnie tak było jak się na wapnie oszczędzało, na polu fale Dunaju. Odkąd wapno idzie i w tych słabych miejscach poszła duża dawka to się naprawia-naprawiło

Opublikowano
Dnia 21.06.2019 o 09:35, przezuwaczka napisał:

Dlatego trzeba być przygotowanym na polewanie wodą przy suchym materiale. Ja z trawą z II i III pokosu czasami tak robię, bo zdarza się sucha pod koniec zbierania, a koszona dzień wcześniej. Mam do tego zbiornik na przyczepce. Często w nim wodę trzymany do pryskania kukurydzy lub mycia dojarki, czy podlewania ogródka, bo wieczorami w kranie brakuje😓.

Do polewania kiszonki używasz wody z wodociągu? 

Opublikowano

Mam do was takie pytanie budowal z was ostatnio ktos obore na rusztach albo ma w planach budowe ? Powiedzcie mi ile kosztuje na gotowo jedno stanowisko (i z jakim wyposazeniem) ?

Opublikowano (edytowane)

Zależy jakie rozwiązanie i na ile sztuk obora. Bo można to zrobić za 15 tys a można i za 25

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano

pH jest kiepskie, ale do tej pory to nie przeszkadzało i rosła równo. Na tym polu gdzie mam problem kukurydza rośnie od ok 1998-1999 r. W międzyczasie było ze 3 lata przerwy(rósł jęczmień+owies i kokosa😂), ale to już z 10 lat minęło. @marcinffff może mieć trochę racji z pozostałościami herbicydów i przeszło mi to przez myśl. Ostatnie lata są suche a ze 4 lata stosowałem tylko wiosną uproszczoną uprawę. W tym roku przeorałem wszystko. Już jesienią miałem problem, bo posiałem żyto i mało co powschodziło a to co wylazło było ledwo widać. Pod koniec marca trochę się go znalazło i nawet urosło, ale było bardzo rzadkie, kilka-kilkanaście roślin/m2. Tak mi się wydaje, że przez te susze herbicydy zalegają w ziemi i stąd mój problem. 

Opublikowano (edytowane)

Mam prośbę o pomoc w leczeniu krowy. Chodzi o tylną nogę, tuż nad kopytem noga jest spuchnięta i w szparze pojawiła się taka czerwona ranka. Widać ją  (tą czerwoną, nabrzmiałą rankę) od przodu kopyta. Lekarz był i powiedział, że nie można jej dać antybiotyku bo jest wysokocielna (miesiąc przed porodem) dał więc jakieś witaminy w zastrzyku i kazał pryskać cyclo... - taki niebieski sprey. Powiedział też, że on nie jest zabardzo specjalistą od kopyt także ten tego..

Niestety teraz widzę, że krowa strasznie cierpi, liże tą ranę i wręcz ją ssie.

Możecie coś doradzić? - oprócz zmiany weter;(

Edytowane przez wergo05
Opublikowano
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Późny siew? Spytaj @DanielFarmer niech potwierdzi co to znaczy późny siew 😋 U mnie jeden dosyć duży gospodarz ponad 40dojnych jeszcze nie posiał 5ha qq 😕 ogólnie zawsze sieje ponad 15ha i nigdy wcześniej jak koniec maja. Teraz zabrakło mu obornika i zbiera. Pola dopieszczone, qq zawsze piękna, ale zawsze sp***doli robotę aż żal patrzeć. Sieje odmiany z bardzo dużym fao w dodatku 120-130tys/ha i kolby praktycznie nie ma, dodatkowo późny siew i co nabierze to i tak mleko. Razem zawsze ściągamy ekipę do koszenia to widze z sieczkarni co jest, z gniotownika się  leje. Aktualnie rośnie rumianek metrowy 

1 godzinę temu, wergo05 napisał:

Mam prośbę o pomoc w leczeniu krowy. Chodzi o tylną nogę, tuż nad kopytem noga jest spuchnięta i w szparze pojawiła się taka czerwona ranka. Widać ją  (tą czerwoną, nabrzmiałą rankę) od przodu kopyta. Lekarz był i powiedział, że nie można jej dać antybiotyku bo jest wysokocielna (miesiąc przed porodem) dał więc jakieś witaminy w zastrzyku i kazał pryskać cyclo... - taki niebieski sprey. Powiedział też, że on nie jest zabardzo specjalistą od kopyt także ten tego..

Niestety teraz widzę, że krowa strasznie cierpi, liże tą ranę i wręcz ją ssie.

Możecie coś doradzić? - oprócz zmiany weter;(

Pokaż foto. Ja miałem 2 lata temu z tym problem, pierwsza rzecz zabierz krowę do izolatki bo u mnie od jednej rozniosło się na cały rząd po kolei. U mnie było zapalenie skóry palca, zaczerwienienie, nabrzmiałe, spuchnięte powierzchowne rany. Wyglądało jak otarcia, nastroszona wypadająca sierść, ropny/ krwawy wysięk i cały czas lizały. 

Sucha ściółka, dezynfekcja ściółki i ran. Ja zbyt późno zdałem sobie sprawę z powagi problemu i było trochę zabawy. Ale przede wszystkim izolacja. U mnie się rozniosło szybko na pozostałe

2128408374_pobrane(1).jpeg.8951a4ae084f23d394e78d5e2b68a008.jpeg

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Późny siew? Spytaj

Już chyba wiem. To nie wina siewu. Sąsiad posiał ponad 2 tyg wcześniej niż ja a tylko tydzień wcześniej powschodziła. Siał w popiół, ja w mokre. Zjebałem odchwaszczanie. Trochę pokpiłem sprawę, bo naszły sianokosy i nie było czasu pryskać a przez ten czas dogrzewało to komosa rosła jak wściekła i wyssała wodę. Jeden głupi błąd i po plonie a deszczu nic.

Opublikowano

W mokre sie przyjacielu nie sieje, tak dziadki gadali, a z monokulturą hm nie wiem co tam za herbicydów używałeś, również mam 20 lat monokulturę i nic temu polu nie dolega, mało tego wizualnie najładniejsza kuka na nim rośnie, na drugim polu surprime już padło, w dołku ponad 2m a na przepale tydzień temu była wyższa niż na dzień dzisiejszy, skręcona w rulon, tutaj już plonu nie będzie no ale cóż, nie ma wody nie ma plonu drugi pokos raczej będzie kiepski

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Już chyba wiem. To nie wina siewu. Sąsiad posiał ponad 2 tyg wcześniej niż ja a tylko tydzień wcześniej powschodziła. Siał w popiół, ja w mokre. Zjebałem odchwaszczanie. Trochę pokpiłem sprawę, bo naszły sianokosy i nie było czasu pryskać a przez ten czas dogrzewało to komosa rosła jak wściekła i wyssała wodę. Jeden głupi błąd i po plonie a deszczu nic.

Sąsiad też zj***ł sprawę z odchwaszczaniem na jednym polu, podwinął mi tą dzierżawę spod nosa, piękne i urodzajne pole 4 klasy, na nasz region to luksus, ale jak widać sie nie wzbogaci na tym. W sumie zawsze ma gorsze qq co widać na drugim zdjęciu, przepaść. 

20190620_195430.jpg

20180613_110908.jpg Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano
6 godzin temu, Zawisza napisał:

W mokre sie przyjacielu nie sieje, tak dziadki gadali, a z monokulturą hm nie wiem co tam za herbicydów używałeś, również mam 20 lat monokulturę i nic temu polu nie dolega, mało tego wizualnie najładniejsza kuka na nim rośnie, na drugim polu surprime już padło, w dołku ponad 2m a na przepale tydzień temu była wyższa niż na dzień dzisiejszy, skręcona w rulon, tutaj już plonu nie będzie no ale cóż, nie ma wody nie ma plonu drugi pokos raczej będzie kiepski

Ta surprime to chyba jakaś nie trafiona odmiana bo u mnie jest to samo, cała po skręcana i to nie tylko na słabszej ziemi ale wszędzie i to na dwóch kawałkach bo chciałem sprawdzic  które odmiany będą lepiej wyglądać i sypałem w sekcje subito surprime i sudrix i ta surprime wygląda na całości jak by w tym jednym rzędzie nie było wody.