Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrzuc jakis rysunek to pomyślimy co kilka glow to nie jedna.

Jak u was z zasięgami? Na wieczór deszcz zapowiadają. U mnie zostało 3ha do urobienia i zasiania po qq. Na razie sieje pszenice dalej. W tym roku z hydraulicznych sciezek które sie j.... przeszedłem na elektryczne. Sterownik za 220zl z allegro plus silownik elektryczny w miejsce oryginalnego mechanizmu amazone. Dziala super 

20251004_125709.jpg

Opublikowano
21 godzin temu, KTJW napisał(a):

Skala nie wszędzie zachowana ale układ miałby wyglądać tak. Strzałkami oznaczylem ruch krów, co wy na to jakby je odwrócić?

IMG20251004212001.jpg

Dlaczego nie mogą chodzić tak? Zrobic bramkę gdzie ta czerwona kreska i oddzielasz obie grupy bez problemu. Na kanale Kosa TV ma taki system w oboże 

20251005_191405.jpg

Opublikowano
22 godziny temu, KTJW napisał(a):

Skala nie wszędzie zachowana ale układ miałby wyglądać tak. Strzałkami oznaczylem ruch krów, co wy na to jakby je odwrócić?

IMG20251004212001.jpg

A w drugą stronę nie można zrobić ruchu z hali 🤔

Opublikowano

Odwrotny ruch można zrobić jak najbardziej tylko czy to będzie dobrze działało? Gdzieś czytałem że krowy powinny wchodzić na halę prosto, w sensie nie po zakrętach itp. Wszystkie obory które oglądałem miały wejście właśnie prosto z obory.

Opublikowano

jaka hala udojowa? 2 rzędowa czy jednen rząd bo na twoim szkicu wygląda na 2 rzędy?  jeżeli tak, to przesuń  halę w lewo bardziej na płytę gnojową tak aby mogły wychodzić na korytrz paszowy. moim zdaniem to nie ma różnicy czy krowy będą wchodzić prosto czy trochę krzywo. . może pierwszy tydzień czy dwa do póki się nauczą. Z resztą, jak wpędzisz bydło do obory to i tak musisz otworzyć halę aby się nie bały przez nią przechodzić. wstaw bramkę tak jak piszą i wypuść krowy od razu na stół paszowy. 

Opublikowano

Hala 2 rzędowa. Właśnie chciałem uniknąć przesuwania hali w lewo, bo wymaga to przesunięcia ściany w starym budynku, trzeba by zrobić podciągi albo jakoś słupy na hali, ale może warto pokombinować.

Czyli taki ruch też będzie funkcjonalny? Jaki szeroki powinien być ten korytarz obok hali?

IMG_20251006_071119.jpg

Opublikowano

W takim układzie by bylo ok ale podstawowy minus to taki ze nie dopilnujesz jak krowy wchodzą i np na rząd od paszowego wejdzie ci wiecej sztuk i albo się przyzwyczaja ze beda czekały na swoją kolej ale myślę ze szopki mogą robic w tym miejscu 

Screenshot_20251006_072924_Firefox.jpg

Opublikowano

W moimi reionie płacili piątaka za hektar ale już niema hetnych . Jeden znajomy już nawet zszedł do 3.5 tysięcy. Twierdzi że i tak lepiej wyjdzie jak ma płacić kombain  .

Opublikowano

To bardzo mądry znajomy.

Sieczkarnista mówił, że 6-8tys w tym roku płacą ludzie 

Ja też bym wolał w tym roku kupić po 7 niż tak jak w zeszłym roku po 8-9 dużo słabszą rwali 

Opublikowano (edytowane)

Żeby wziąć te  7 tyś za ziarno to byś musiał mieć 18-19 ton ziarna z ha  co jest raczej nie możliwe , u nas płacą po 370 za tonę i wilgotność do 30 % jak powyżej to obniżka . 

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano (edytowane)

Nie mówię o 7 za ziarno, ale weź pod uwagę co zostanie na polu z takiej amfory 3-3.5m jak u mnie.

Oddaje za 3.5tys na kiche i zostaje gołe pole

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Wrzuc jakis rysunek to pomyślimy co kilka glow to nie jedna.

Jak u was z zasięgami? Na wieczór deszcz zapowiadają. U mnie zostało 3ha do urobienia i zasiania po qq. Na razie sieje pszenice dalej. W tym roku z hydraulicznych sciezek które sie j.... przeszedłem na elektryczne. Sterownik za 220zl z allegro plus silownik elektryczny w miejsce oryginalnego mechanizmu amazone. Dziala super 

20251004_125709.jpg

można jakiś link do tego sterownika

Opublikowano
12 godzin temu, pedro2 napisał(a):

To bardzo mądry znajomy.

Sieczkarnista mówił, że 6-8tys w tym roku płacą ludzie 

Ja też bym wolał w tym roku kupić po 7 niż tak jak w zeszłym roku po 8-9 dużo słabszą rwali 

Dlatego mądry bo mu dzierżawę zabrali . I pewnie woli sprzedać całość taniej . Niż komuś zostawić resztki z kukurydzy 

• Like 1
Opublikowano
KTJW napisał:

Hala 2 rzędowa. Właśnie chciałem uniknąć przesuwania hali w lewo, bo wymaga to przesunięcia ściany w starym budynku, trzeba by zrobić podciągi albo jakoś słupy na hali, ale może warto pokombinować.

Czyli taki ruch też będzie funkcjonalny? Jaki szeroki powinien być ten korytarz obok hali?

IMG_20251006_071119.jpg

U mnie tak wchodzą, od boku, tyle, że nie z takiego korytarza, dorobiłem bramkę w hali i wganiam sztuki na jedną stronę, przestawiam bramkę i wganiam na drugą stronę, krowy się nie gubią. Nie możesz w takim rozwiązaniu przerobić tej płyty na poczekalnie? nie wiem czy to mocno potrzebne ale w pojedynkę pewnie usprawnia prace

Opublikowano

Odnośnie kukurydzy mam pomysł by kupić z 10 ha na pniu i ściąć to na LKS sieczkarnia z jestem do ziarniaki same kolby. I pytanie jak to by rozliczyć by się nie oszukać kukurydza średnia na moje oko 7-8 ton ziarka by było na kiszonkę za 5tys oddawał myślę żeby 4 zaproponować ewentualnie na wagę za materiał??

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał(a):

To już weź kup mokra kukurydzę za 400brutto i wyjedziesz taniej na tym i spokojniej

No właśnie żeby dobrze na tym wyjść musiał by oddać to za 3 tyś