Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie masz odmiany?. Skytower odmiana widać Tylko na biogaz lub dla kogoś kto ma mało ziemi a sporo bydła bo jakości to nie będzie z niej. Za rok jej nie sieję będę szukał czegoś normalnego z niezłą kolba napewno amfory z syngenty spróbuję 

Opublikowano

Po to żeby   zatochtać się w błocie za pryzmą ,jeszcze przed jaj odkryciem . O smrodzie nie wspomnę . Ale częśc ludzi prędzej kos w małą pryzmę  , po to by pod koniec września już mieć czym skarmiać bydełko 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, dantur96 napisał(a):

Jakie masz odmiany?. Skytower odmiana widać Tylko na biogaz lub dla kogoś kto ma mało ziemi a sporo bydła bo jakości to nie będzie z niej. Za rok jej nie sieję będę szukał czegoś normalnego z niezłą kolba napewno amfory z syngenty spróbuję 

Pioneer 8834 8904 82703 9002 9367 jeszcze 9255 zapomniałem 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał(a):

Po to żeby   zatochtać się w błocie za pryzmą ,jeszcze przed jaj odkryciem . O smrodzie nie wspomnę . Ale częśc ludzi prędzej kos w małą pryzmę  , po to by pod koniec września już mieć czym skarmiać bydełko 

Kosztowna impreza 

Tyle że zapcha krowy i nic więcej 

Byli i tacy że nie przykrywali

Opublikowano
12 minut temu, alfa napisał(a):

Pioneer 8834 8904 82703 9002 9367 jeszcze 9255 zapomniałem 

Tylko że to głównie denty a w tym roku dent się bardzo męczył u mnie 

Opublikowano
11 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Tutaj macie skytowera 410 cm 

IMG_20250822_183103.jpg

Co to za dziwoląg genetyczny liście co metr żadnej konkretnej kolby tylko cztery dzikie , tylko do góry się pnie , taką kukurydzę to dobry wiatr i wszystko leży.

Opublikowano
Karol6130 napisał:

2 minuty temu, kizak napisał(a):

Kosztowna impreza 

Tyle że zapcha krowy i nic więcej 

Byli i tacy że nie przykrywali

po co o takich w ogóle wspominać? A i są kukurydzę na lekkich glebach już mocno podeschnięte ... deszcze nie równo wszędzie padają 🙋‍♂️

Opublikowano

Każdy niby tak książkowo robi, ale tak naprawdę robi tak jak mu sytuacja pozwala. 

Nigdy nikt nie ma takich samych warunków i nie ma sytuacji 1 do 1 

Opublikowano

Wolałem jechać na samej sianokiszonce, albo kupowałem kiszonkę z kukurydzy

Był rok co kupowałem sianokiszonkę, kiszonkę z kukurydzy z kopca i kukurydzę na pniu

39 minut temu, slawek74 napisał(a):

po co o takich w ogóle wspominać? A i są kukurydzę na lekkich glebach już mocno podeschnięte ... deszcze nie równo wszędzie padają 🙋‍♂️

Ten co zmienial razem z tobą chłodnie to tak robił 

Teraz ma bardzo duzy zapas wszystkiego 

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Ludzie już zaczynają kosić 

Ale po co, na co jak to zielone 

Kolba mlekoj

20250827_072240.jpg

20250827_072223.jpg

25 września nie wczesniej moja taka sama faza jak twoja

9 godzin temu, alfa napisał(a):

Żaden szal patrząc po kolbie ilości liści grubości łodygi i liści . Nie wiem jak dziś kiedyś kws miał odmiany agro vitallo i jeszcze jedna agro yoko czy coś takiego duże a głupie a najtańszy Pioneer pr39a98 kładł je na łeb będąc o 1.5 m niższy 

Nie chcę też tu się chwalić czy coś ale myślę że każda moja odmiana o metr niższa da więcej masy i ziarna od tej a przede wszystkim więcej wysokoenergetycznej paszy 

skytower rok temu dał 8 wózków t088 z ha a Pioneer 8888 6( co było i tak bdb wynikiem) skrobia pewnie lepsza Pioneera i strawność. każdy wybiera co chce 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

25 września nie wczesniej moja taka sama faza jak twoja

skytower rok temu dał 8 wózków t088 z ha a Pioneer 8888 6( co było i tak bdb wynikiem) skrobia pewnie lepsza Pioneera i strawność. każdy wybiera co chce 

Może być tyle że Pioneer 8888 to najtańszy Pioneer też trzeba wziąć pod uwagę 

Opublikowano

Ktoś mi mówił że 300 zł za bele wyslodek 1100kg agrolok sprzedawał, a na tiktoku widziałem że ktoś sprzedaje mokre z rękawa za 200 jak właśnie komuś brakuje kukurydzy te też jakieś wyjście 

Opublikowano
47 minut temu, plati napisał(a):

Jak sezon buraczany, jaka w tym roku moze sie kręcić cena za wyslodki?

Pewnie jak co roku na początek 6 tys za łudke a na koniec sami dzwonią że po 2,5 tys może przywieźć .

Opublikowano
2 godziny temu, arosaw100 napisał(a):

Obniżyli cenę buraka to pewnie będę chcieli więcej za wysłodki żeby odrobić choć po części straty 

Tylko w tym roku nie będzie takiego zainteresowania wyslodkami jak przez ostatnie lata. Kto ma w miarę zadbane ziemię to i sianokiszonki i kukurydzy narobi w tym roku. Po ekstremalnie suchej wiośnie lipiec praktycznie cały byl z deszczem. Więc 3 pokos był bardzo dobry a i 4 będzie przyzwoity. Kukurydza w tym czasie ten szła do góry i kolbe robiła więc i masy i ziarna będzie. 
Do tej pory praktycznie każdy ratował się wysłodka bo był to pewny towar. Stąd było zainteresowanie i cena. W tamtym roku cena za wyslodke na cukrowni była jakies 1800 zł za samochód bez transportu. W tym roku strzelam że będzie poniżej  1500 zł bo rolnicy tak Nie będę tego brać. Przez ostatnie lata brali jeden przez drugiego aby tylko dostać parę samochodów. W tym roku na okolicy nikt narazie nawet nie myśli o wyslodce. Gdzie zawsze szło kilkadziesiąt samochodów. A na lepszych ziemiach gdzie paszy narobili więcej tym bardziej. Zresztą na biogaz też aż tak dużo nie będzie szło bo w tym roku jak wspomniałem wcześniej jest dużo kukurydzy jak i kiszonki która też będą wozić na biogaz. Więc wyslodka powinna być tania. A jak będzie to się okaże 

Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Tylko w tym roku nie będzie takiego zainteresowania wyslodkami jak przez ostatnie lata. Kto ma w miarę zadbane ziemię to i sianokiszonki i kukurydzy narobi w tym roku. Po ekstremalnie suchej wiośnie lipiec praktycznie cały byl z deszczem. Więc 3 pokos był bardzo dobry a i 4 będzie przyzwoity. Kukurydza w tym czasie ten szła do góry i kolbe robiła więc i masy i ziarna będzie. 
Do tej pory praktycznie każdy ratował się wysłodka bo był to pewny towar. Stąd było zainteresowanie i cena. W tamtym roku cena za wyslodke na cukrowni była jakies 1800 zł za samochód bez transportu. W tym roku strzelam że będzie poniżej  1500 zł bo rolnicy tak Nie będę tego brać. Przez ostatnie lata brali jeden przez drugiego aby tylko dostać parę samochodów. W tym roku na okolicy nikt narazie nawet nie myśli o wyslodce. Gdzie zawsze szło kilkadziesiąt samochodów. A na lepszych ziemiach gdzie paszy narobili więcej tym bardziej. Zresztą na biogaz też aż tak dużo nie będzie szło bo w tym roku jak wspomniałem wcześniej jest dużo kukurydzy jak i kiszonki która też będą wozić na biogaz. Więc wyslodka powinna być tania. A jak będzie to się okaże 

no i cena za mokrą kukurydzę 400 zł za tonę to lepiej z pnia kupić kuku za 5-6 tys

Opublikowano

Nie było co dać krowom to cała północno-wschodnia część Polski się ratowała wyslodkami bo nie było pasz objętościowych. W tym roku każdy ma o ile ziemia zadbana. 
Jeszcze na początku czerwca pamiętam jak  znajomy chciał kupić belki od sąsiada. Ten chciał po 250 już na gotowo. Nie chciał nic odstąpić. Oferował mu 220 ale było za tanio według niego i zimą miał sprzedać po 280-300. I tak się zapowiadało że będzie bo nigdy tak sucho nie było z wiosny i w czerwcu. A po deszczowym lipcu nie może klienta znaleźć za 200 zł bo z Mazur wożą po 140-160 zł. 

Opublikowano

U mnie belek zawsze za mało albo na styk, kukurydzy na lato brakowało, więc ostatnie 2 mc przed robieniem pryzm szła wysłodka tofi. W tamtym roku już bez wysłodki, bo kupiłem 30 bel kuku i stykło. W tym roku z pryzm już na styk, a byłby zapas ale wywaliłem sporo bo odpadu było. W tym roku belek na półtora roku na spokojnie zrobiłem i kuku 2 ha więcej niż poprzedniego roku, byle odpadu nie było. 

Opublikowano
6 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Co to za dziwoląg genetyczny liście co metr żadnej konkretnej kolby tylko cztery dzikie , tylko do góry się pnie , taką kukurydzę to dobry wiatr i wszystko leży.

Jakoś Teraz u mnie mocno wiało i nic się nie położyło. To jest kukurydza głównie żeby podratować sobię bazę paszowa albo biogaz a nie żeby cały areał nią obsiać na 10 h mam jej niecałe 2 h więc się zmiesza z lepszymi i będzie dobrze