Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zależy od roku,  i moim zdaniem jezeli lest dobra gleba i odp temperatura to niema sensu czekac. Tylko raz w maju sialem w 2017 tak zawsze kwiecien i jest ok. 

W mojej okolicy tez juz sieją, ja czekam przyszlego tygodnia az sie ociepli.  Kiedyś wszyscy czekali maja dzisiaj prawie nikt. 

Opublikowano

Weż i siej kukurydzę,jak pokrzywa nie chce za bardzo z ziemi wyleżdż,a trawa totalnie nic nie rusza. Z azotami stop,bo mróz i sucho.Polifoska wysiana ze 2 tygodnie czeka deszczu. Non stop, mróz, wiatr, słońce,. Kto nie posiał zboża drapie skałę.

Opublikowano

Co roku w mojej okolicy kwicień jest suchy. Ja się już do tego przyzwyczaiłem, ale dla wielu widzę to jakiś szok. Narzekanie deszczu nie przywoła. Siewne trawy ruszyły to fakt. Gnojowicę dostały 2-4 tyg temu. W sobotę saletrzak i coś pokropiło wczoraj to może zadziała. Sypię na resztę, co będzie to będzie. 

Opublikowano

Narzekanie to norma.

Tak jak w tym dowcipie:

Spotykają się dwie panie lekkich obyczajów.

- co tam ciekawego? ( pyta jedna drugiej)

+ a miałam ostatnio klienta rolnika.. 

- i jak?

+ a weź lepiej nie pytaj... Stekal , jekal, narzekal.. - a to mu na początku za sucho, a to mu  później za mokro 😁 

-  ale chociaz  zapłacił dobrze?

+ no co Ty!!! , na koniec jeszcze DOPŁATY chciał 😀

• Haha 2
Opublikowano

Wczoraj dostawca z chemirolu przywiózł mi kukurydze Legion. Zdziwiło mnie to że w workach Saatbau a nie ze Smolic. Do tej pory zawsze była smolicka. Ktoś wie może coś na ten temat?

Opublikowano (edytowane)

U mnie po polifosce spadło coś z 30 litrów przez marzec bo siałem 2 marca chyba. No ale azot jeszcze nie posiany. 

Tata narzekał że się wyrywam z Polifoska ale jak widać była to dobra decyzja, trawa ma chociaż jakąś małą przystawkę...

@intel ja dziś odbieram swoją qq i też Legion to Ci napisze w jakich workach ta moja 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano (edytowane)

Były 2 hodowle w Polsce. HR Smolice i identyczna oferująca te same odmiany Centrala Nasienna Środa Śląska. Kilka lat temu Saatbau ich po prostu kupił, więc oferują dalej te same polskie odmiany co Smolice tylko worki mają inne.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Może i tak w każdym bądź razie pracownik chemirolu nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie.

Opublikowano

Siać trawę miałem chłopaki a tu pogoda u nas istnie zimowa ,dziś i jutro mróz w nocy ,potem ledwo 2-3 stopnie przez tydzień w nocy,chyba czekamy.Jak czytam że tu z kukurydzą startują to mnie śmiech ogarnia,no chyba że południowo-zachodnia Polska

Opublikowano

Danielos bez przesady w 3 dni Ci to nie wzejdzie 😉 ojczulek wyskoczył, że w sobotę z ziemniakami ruszamy 😂 4 ha mam już gotowe tylko polidap i doprawić, ale przed 20stym nie ma mowy. Rozwioze do końca makarony i dopiero. Ja posiałem w zeszłym tygodniu na tej nowej działce... W sumie niee jest jeszcze późno, ale na co czekać, w maju ogrodniki potem zośka, do czerwca można odwlekać. U mnie wsiewki powoli wschodzą. 

Opublikowano

Ja trawę posiałem wczoraj, teraz boję się że za wcześnie bo dziś o 6 rano -2 było, sąsiad dziś uprawiał pod kukurydzę, u mnie jeszcze niecałe 3 hektary zostało nawieźć gnoju, zastanawiam się czy nie zaryzykować i zasiać na podorywce z polifoską 8 w podsiewacz, później azot w czerwcu jak popada deszcz, polifoska na łąkach leży nie rozpuszczona.

Opublikowano

Ehhh ta posucha nieszczęsna... Ze zbożem udało się fajnie, od razu wszystko powałowałem i trzyma wilgoć. Ja znowu boję się o ziemniaki, sadzeniak gotowy na przyczepach stoi jak wypadnie z -5 to bieda. Do obory trzeba będzie wstawić

Opublikowano

To będą podkiełkowane i przyspieszy rozwój. Same zalety.😁

Opublikowano

Trawę grenn spirit popularna to ja już tydzień temu zasialem 2 ha. Jęczmień już wyszedł kukurydzę sieje 19 kwietnia bo najcieplejsze dni wtedy ziemia się ogrzeje

Saletra pod łąki poszła teraz tylko deszcz potrzebny, łąki widać bylo że brakowało azotu bo blade się robiły a sąsiadów to wogole jasne 😃 gnojowica w marcu to jest to 

• Thanks 1