Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To po tesciu ciężkie w ch.... ktoś na forum juz kiedyś pytal ale bez odpowiedzi za bardzo, porównanie m20 do m24. M22 znalazłem cena ok 80zl za sztukę 😁 musze podpytać skąd to tesciu mial ale patrząc to pewnie z 30cm zęba jak nic

Screenshot_20250227_200251_Firefox.jpg

Opublikowano
20 godzin temu, roni9411 napisał(a):

Panowie plan na azot na użytki zielone mam 150 saletrosan i 150 saletry. Myślałem żeby teraz rozsiac saletrosan a koło 25 marca saletre. Czy nie za wcześnie teraz na saletrosan? Jakie wy macie podejście 

Jeśli jest szansa wykorzystać opady to można wykorzystać, decyzja już należy do Ciebie, ja rozsiałem 

Opublikowano
6 godzin temu, ThePerkins napisał(a):

Jeśli jest szansa wykorzystać opady to można wykorzystać, decyzja już należy do Ciebie, ja rozsiałem 

No właśnie myślę o opadach, a pewnie później będzie z nimi problem, ale jak to z azotem jest w trawach szczególnie na tuz bo jakieś gorzowskie to trochę co innego, wiadomo że on się zmarnować czy wymyć nie może bo w glebie zostanie, szczególnie w profilu gdzie są korzenie ale czy nie pobudzi niepotrzebnie trawy do rośniecie za wcześnie? I później przy ewentualnych przymrozkach jej to nie zaszkodzi, mam sąsiada który azot stosuje końcem marca i też trawy ma niczego sobie. 

Opublikowano

Jak jest pogoda to trzeba siać na pogodę nie mamy wpływu mróz może i w maju wyskoczyć. Tak jak to było rok temu wegetacja szybko wystartowała a końcem kwietnia w niektórych rejonach były duże przymrozki 

Opublikowano (edytowane)

Kto jeszcze nie ma płyty?

https://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/plyte-obornikowa-musza-miec-wszyscy-rolnicy-z-produkcja-zwierzeca-kontrole-ios-ruszyly-kary-sa-dotkliwe,157833.html

Edytowane przez snela
Opublikowano
35 minut temu, snela napisał(a):

Kto jeszcze nie ma płyty?

https://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/plyte-obornikowa-musza-miec-wszyscy-rolnicy-z-produkcja-zwierzeca-kontrole-ios-ruszyly-kary-sa-dotkliwe,157833.html

Czytałeś to czy tylko tytuł 🤔🤭

Opublikowano

widać samochody inspekcji IOS latają tu i tam ,więc kontrole ruszyły 

30 minut temu, slawek74 napisał(a):

210djp ilu tu na forum takich jest 🤔🙋‍♂️

no widać że nie czytałeś 

Opublikowano
49 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Ja nie mam bo tesciu w czasach jak wszyscy robili stwierdził że nie będzie robił i ch... . Mam nadzieję że do czasu jak dobuduje na jalowice nikt mnie nie odwiedzi

W dniu 22.02.2025 o 11:12, arosaw100 napisał(a):

Pytam bo umnje większość wycieleń to jałówki, na dziesięć ostatnich wycieleń jeden byczek  i tak już jest ostatnie trzy lata i to nasienia  nie seksowane 

A jak z tymi płytami obornikowymi jak posiadam obory na głębokiej ściółce 

Opublikowano

Oni sami nie wiedzą do końca jak to interpretować,  zależy kto przyjedzie się pałętac po gospodarstwie , tak samo jak płyta czy szambo ma być na okres pół roku , a tak naprawdę to według ich przepisów są trzy miesiące kiedy nie można nawozić obornikiem czy gnojowicą .

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, pawelmf napisał(a):

A jak z tymi płytami obornikowymi jak posiadam obory na głębokiej ściółce 

Ja mam płytę ,zrobiłem  jak były pierwsze nabory na.100% zwrotu 

Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 17:57, VarP napisał(a):

Do którego miesiąca ciąży wykonujecie korekcję racic? W wysokiej ciąży jest większe ryzyko poronienia, więc do kiedy jest to bezpieczne?

do ostatniego dnia, bardziej wzbraniałam się przed robieniem wycielonych (przemieszczenie trawieńca). 

Chlopaki u nas mieli poskrom fajny i robili naprawdę z minimalnym stresem. Nie zdarzyło mi się poronienie.

• Thanks 1