Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zapracowany123 napisał(a):

u mnie idzie z de heusa i cielaki jedzą aż miło a jak raz mi przywiózł z jakiejś innej firmy to wyglądało tak jak u Ciebie to w ogóle nie chciały jeść

U mnie też kiedyś szedł de heus ale odkąd odlecieli z ceną robię swój i fakt jak przestawiałem z de deusa na swoj pierwsze dwa trzy dni mniej jadły ale potem nie widziałem różnicy a jak raz zabrakło mojego i kupiłem dwa worki deheusa to nie chciały jeść tak samo jak na początku mojego wydaje mi się kwestia przyzwyczajenia cieląt 

Opublikowano
15 minut temu, karol091193 napisał(a):

Ja bym zbankrutował gdybym musiał kupował co miesiąc 3tony suchego TMRu 🤣 kręcę swój i w pionowym idzie ładnej tylko trzeba długo mieszać i powoli puszczać melasę z mauzera

ten co w big bagach sprzedają wychodzi chyba troszkę taniej 😛

Opublikowano

U mnie koszt tony suchego TMRu kształtuje się na poziomie 1340zł na dzień dzisiejszy, nie licząc paliwa i przyjmując cenę słomy i zboża odpowiednio 100 i 800zł.  Witaminy drogo wychodzą bo 160 zł woreczek który idzie na 600kg. Można zastąpić jakimiś innymi no i kukurydzę kupuję gotową mieloną ale teraz już będę kupował całe ziarno. Wtedy na tanich witaminach i całym ziarnie kukurydzy tona wyniesie mnie 1150+paliwo i śrutowanie kukurydzy z zbożem 

17 minut temu, radekz200 napisał(a):

ten co w big bagach sprzedają wychodzi chyba troszkę taniej 😛

Opublikowano
7 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Nie cuda tylko słaba wątroba. Niech ci wet da cos  oczyszczającego wątrobę. U mnie też raz na rok czy dwa lata się trafi taka sztuka u której długo wykazuje antybiotyk 

A u mnie ostatnio mleczarnia stwierdziła antybiotyk w mleku, gdzie żadna sztuka nie miała podanego. I co najlepsze wzięli dwa doje w nocy -antybiotyk i później rano kolejny doj i już nie było, a te same sztuki dojone...

Nie idzie przetłumaczyć że żadna nie miała nawet antybiotyku podawanego i na 3 doj te same sztuki się doily,  bez zmian...

I tak premia wychodzi bokiem, ciekawe , czy tylko u mnie takie cyrki... może ktoś cos słyszał u znajomych?

• Confused 2
  • Sad 1
Opublikowano
10 minut temu, Primula94 napisał(a):

A u mnie ostatnio mleczarnia stwierdziła antybiotyk w mleku, gdzie żadna sztuka nie miała podanego. I co najlepsze wzięli dwa doje w nocy -antybiotyk i później rano kolejny doj i już nie było, a te same sztuki dojone...

Nie idzie przetłumaczyć że żadna nie miała nawet antybiotyku podawanego i na 3 doj te same sztuki się doily,  bez zmian...

I tak premia wychodzi bokiem, ciekawe , czy tylko u mnie takie cyrki... może ktoś cos słyszał u znajomych?

To pewnie próbki ktoś zamienił .

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Primula94 napisał(a):

Ja pier**le. Polmlek ? Jak nic poszedł jakiś przekręt u kierowcy 

Opublikowano
15 minut temu, radekz200 napisał(a):

to cię załatwili… nie da się nic wytłumaczyć?

Mój jest tylko słowo. I kierowniczce nie idzie przetłumaczyć.. kiedyś jak nam się zdarzyło to krowa przpuscila z jednej ćwiartki do drugie antybiotyk i wtedy to uznaliśmy. A teraz żadna nie miała nic podanego.

14 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

To pewnie próbki ktoś zamienił .

Tego ja im nie udowodnię w żaden sposób nawet jakby kierowca coś zrobił,  albo z góry kazali w laboratorium, to kierowniczka i tak by o tym nie wiedziała, więc ona uznaje ze to od nas antybiotyk.. 

I pytałem się jak badają, to na początku z samochodu , a potem po próbach.  To że w jednej komorze było tylko moje mleko i tam antybiotyk.

13 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ja pier**le. Polmlek ? Jak nic poszedł jakiś przekręt u kierowcy 

Tak Polmlek. Nie mam możliwości nic udowodnić.

Opublikowano (edytowane)

Coraz częściej się słyszy o takich przypadkach. Nawet wrzucałem tu kiedyś link jak ojciec z synem oddają do jednej mleczarni. Mleczarką zajeżdża i bierze z jednego zbiornika połowę mleka na jednego a resztę na drugiego. I u jednego wyszedl antybiotyk a u drugiego nie. I tylko to ich uratowało że był dowód na to że nie mogło być u jednego dobre mleko a u drugiego antybiotyk skoro zostało pobrane z jednego zbiornika. 
Jeszcze weterynaria też może ci kilkadziesiąt tys kary dowalić jak się zawezmą 

https://www.wrp.pl/jeden-zbiornik-dwie-probki-w-jednej-antybiotyk-a-w-drugiej-nie-niedbalstwo-czy-nabijanie-rolnikow-w-butelke/

Edytowane przez krzychu121
  • Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

kurła ale chyba weterynari ci nie wsadza? 

No jak nie, jak tak. Powiedziała, że zgłoszą.

2 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Coraz częściej się słyszy o takich przypadkach. Nawet wrzucałem tu kiedyś link jak ojciec z synem oddają do jednej mleczarni. Mleczarką zajeżdża i bierze z jednego zbiornika połowę mleka na jednego a resztę na drugiego. I u jednego wyszedl antybiotyk a u drugiego nie. I tylko to ich uratowało że był dowód na to że nie mogło być u jednego dobre mleko a u drugiego antybiotyk skoro zostało pobrane z jednego zbiornika. 
Jeszcze weterynaria też może ci kilkadziesiąt tys kary dowalić jak się zawezmą 

U mnie tez na dwóch i z jednego.  Tylko kierowniczka powiedziała że te dwa udaje to tak jakby tylko na mnie , a ten późniejszy na ojca , no i jedna tylko próba...

Opublikowano
6 minut temu, Primula94 napisał(a):

No powiedzieli ze tylko moje, bo z dwóch dojow to cos koło 5 jest.

To i tak ze za swoje tylko zapłacisz za utylizację.  
Gorsza może być weterynaria. Nie mogę znaleźć artykułu ale wiem że mogą teraz kilkadziesiąt tys przywalić kary. 

Opublikowano

Al też za to 5tys nie zapłacą. A z premia za grudzień to pewnie coś koło 2.9 by wyszli. To nie drudno policzyć ile w plecy + utylizacja.

Weterynarie już kiedyś mieliśmy jak nam z jednej do drugiej ćwiartki  przepuściła, to nic nie zrobili.

Opublikowano
4 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

To i tak ze za swoje tylko zapłacisz za utylizację.  
Gorsza może być weterynaria. Nie mogę znaleźć artykułu ale wiem że mogą teraz kilkadziesiąt tys przywalić kary. 

no u mnie był latem na kontroli to mówił że 50 tys mogą dowalić 😱

Opublikowano
3 minuty temu, Primula94 napisał(a):

Al też za to 5tys nie zapłacą. A z premia za grudzień to pewnie coś koło 2.9 by wyszli. To nie drudno policzyć ile w plecy + utylizacja.

Weterynarie już kiedyś mieliśmy jak nam z jednej do drugiej ćwiartki  przepuściła, to nic nie zrobili.

Wiadomo że ze 30 tys w plecy. 
kiedyś weterynaria tak nie ścigała. A teraz tak jak Radek pisze. Kary po kilkadziesiąt tys. Teraz jak wykryją antybiotyk w mleku lub mięsie to jesteś traktowany jak przestępca który chce otruć innych. Niby że chcesz zrobić to z premedytacją. Chore czasy 

Opublikowano
3 godziny temu, ThePerkins napisał(a):

sporo 175zł

To jeszcze niedrogo 😜😜😜 224 płacę za swoje

8 godzin temu, radekz200 napisał(a):

kurła a synolux w tubkach już 17 zł 

A jest jeszcze dostępny? Dziewczyna mówi, że w ich lecznicy nie mają skąd kupić a u mojego veta też od października niedostępny

• Confused 1
Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 12:41, ThePerkins napisał(a):

U mnie 2100 brutto worki 50kg

Te witaminy mogą być czy coś innego polecacie ( dość drogie są .

Bez tytułu.jpg

Stosuję od ponad 3 lat i jestem bardzo zadowolony 

Macie jakieś sprawdzone receptury na suchy TMR i ktoś mógłby się podzielić? Jadę na gotowcu Smakuś TMR z Agrocentrum ale tyle już tego idzie że trzeba się w końcu przełamać na swój. 

• Thanks 1
Opublikowano

Dla mnie wygrywa poziomy paszowóz, mimo że ciagnik trzeba większy do niego to tmr jest bardziej homogenny i lepiej pocięte. Ja mam i pryzmy i baloty. Kwestia jeszcze budowy poziomego bo np znajomy ma seko I jak pełen załaduje i suchszy materiał to mowil ze potrafi się zawiesić